Koken met een waterkoker
Waterkokers zijn een handig hulpmiddel om water snel aan de kook te brengen. Dit water wordt vervolgens meestal gebruikt voor dranken of om mee te koken. Bijna iedereen heeft er tegenwoordig wel een in huis. Wat veel mensen echter niet weten is dat je met een waterkoker op culinair gebied meer kan dan alleen water koken.
Eieren koken
Het koken van eieren in een waterkoker is erg snel en gemakkelijk. Vul de waterkoker met ruim water en leg er een aantal eieren in. Om barsten te voorkomen, kun je het beste van tevoren een gaatje in de eieren prikken. Vervolgens zet je de waterkoker aan. Wanneer de koker afslaat, laat je de eieren er nog drie minuten in liggen als je zachte eieren wil, of vijf minuten als je hardgekookte eieren wil. Het is niet nodig om het water opnieuw aan de kook te brengen: eieren stollen meestal al goed bij een temperatuur rond de 80 graden Celsius.
Wanneer je eieren in je waterkoker bereidt zul je je koker wat vaker moeten ontkalken. Dit kun je heel makkelijk doen door je waterkoker te vullen met water, een scheut azijn toe te voegen en het geheel aan de kook te brengen. Spoel vervolgens je waterkoker af en hij zal weer helemaal schoon zijn.
Pasta en groenten
Ook pasta kun je koken in een waterkoker. Let er hierbij wel op dat je geen waterkoker hebt met een metalen spiraal op de bodem: etenswaren zullen hier snel aan vastkoeken.
Doe de pasta in de waterkoker en vul dit aan met water. Hoeveel water je moet gebruiken staat op de verpakking van de pasta: als richtlijn kun je 1 liter water nemen op 100 gram pasta. Breng het geheel aan de kook. Nadat de waterkoker is afgeslagen, wacht je het aantal minuten dat op de verpakking van de pasta staat aangegeven. Voor macaroni zal dit tussen de 6 á 8 minuten liggen, voor spaghetti rond de 10 minuten. Vervolgens giet je de pasta af: deze is nu klaar om te eten.
Omdat het water in de waterkoker afkoelt, zal de pasta ook niet zo warm zijn als wanneer je het op de reguliere manier zou bereiden. Als je je pasta toch graag wat warmer hebt kun je de waterkoker nadat hij af is geslagen weer opnieuw aanzetten. Op deze manier bespaar je echter geen energie.
Naast pasta lenen ook sommige soorten groenten zich goed voor een bereiding in de waterkoker. Ideaal hierbij zijn groenten die slechts een korte bereidingstijd nodig hebben. Wortelen en voorgekookte aardappels zijn bijvoorbeeld ideaal. Doe de groenten in een met water gevulde waterkoker en breng het geheel aan de kook. Enkele minuten wachten (en het water eventueel nog een keer aan de kook brengen) en de groenten zijn klaar.
Etenswaren opwarmen
Groenten en andere etenswaren in glazen pot zijn al gaar en hoeven alleen maar opgewarmd te worden. Plaats de glazen pot in de waterkoker en vul de koker met water. Breng het geheel aan de kook. Naar gelang de inhoud van de pot zul je de waterkoker misschien meerdere keren aan moeten zetten. Als de inhoud van de pot goed warm is geworden, haal je de glazen pot voorzichtig uit de waterkoker.
Niet alleen glazen potten zijn goed op te warmen in een waterkoker: ook vacuüm verpakte producten lenen zich hier goed voor. Denk bijvoorbeeld aan vacuüm verpakt vlees of vis. De bereiding hiervan gaat op dezelfde manier als het verwarmen van voedsel in glazen potten.
Hoewel het verleidelijk lijkt om ook voedsel in blik te verwarmen in de waterkoker, kun je dit beter niet doen. Het verschil in druk binnen en buiten het blik kan behoorlijk oplopen bij de verwarming in de waterkoker: het blik zou kapot kunnen gaan en stukjes blik zouden in het eten terecht kunnen komen. Als je ingeblikt voedsel toch wil opwarmen in de waterkoker kun je het beste alleen de inhoud van het blik in de waterkoker gieten. Zet de waterkoker aan en wacht tot de etenswaren goed warm zijn. Ook hierbij kan het soms nodig zijn om de koker meerdere keren aan te moeten zetten.
Sauzen bereiden en/of opwarmen
Het is mogelijk om sommige sauzen, bijvoorbeeld pindasaus, op te warmen in een waterkoker. Het is echter niet ideaal, omdat je de waterkoker na afloop zeer grondig schoon zal moeten maken om te voorkomen dat de smaak van de saus aanwezig blijft. Let er ook op dat je een waterkoker hebt zonder een metalen spiraal op de bodem: de saus zou kunnen aankoeken en je zou de levensduur van je waterkoker kunnen verkorten.
Doe de saus in de waterkoker en zet deze aan. Blijf ondertussen goed roeren! Het kan nodig zijn om de waterkoker meerdere keren aan te zetten voordat de saus warm is.
Gerechten waar alleen warm water voor nodig is
Het ligt voor de hand, maar de gerechten die het makkelijkst te bereiden zijn met behulp van slechts een waterkoker zijn de gerechten waar alleen maar heet water aan toegevoegd hoeft te worden. Voorbeelden zijn instant noodles, sommige soorten aardappelpuree uit een zakje en drinkbouillon. Ook voor de bereiding van couscous heb je verder alleen warm water nodig: neem een schaaltje couscous, giet er kokend water bij totdat de couscous net onder staat en laat dit een paar minuten wellen, totdat de couscous al het water opgenomen heeft. Voeg wat verse groenten toe en je hebt een heerlijke salade.