Voedsel bewaren, hoe werkt dat?

Voedsel bewaren, hoe werkt dat? Om verschillende redenen is het goed om zorgvuldig met je voeding om te gaan en verspilling te stoppen, want er wordt nog steeds erg veel eten weggegooid. Veel teveel koken of gewoon teveel kopen en na een week tot de ontdekking komen dat het in de koeling ligt te verschimmelen. Allerlei redenen waarom er zoveel goede voeding in de kliko verdwijnt … maar gelukkig kan je daar wat aan doen.

Zorgvuldig met voeding

Veel mensen hebben een mening over het weggooien van goede voeding, maar nog veel te weinig mensen gaan serieus om met hun voeding. Serieus in die zin dat er niet meer gekocht wordt dan er gegeten wordt of als er klaargemaakte voeding over is, dat deze op de juiste wijze geconserveerd wordt. Er zijn enkele (relatief eenvoudige) zaken waar je altijd goed op moet letten.

Hoe voorkom je verspilling?

Niet meer kopen dan nodig

Het begint feitelijk met niet meer kopen dan je eet. Dat wil zeggen dat je of per dag je spullen koopt of als je eenmaal per week de inkopen doen, dat je een lijstje meeneemt. Een lijstje waarop je de spullen zet die je die week nodig hebt. Je kunt het eigenlijk het beste doen in de vorm van per dag je maaltijden qua ingrediënten te beschrijven. Zo kan je voor iedere dag kijken wat je gaat eten en als je op dat moment er geen zin in hebt, switch je met wat je eigenlijk voor een andere dag gepland had. Het is zinvol een aantal producten te kopen die niet aan snelle bederf onderhevig zijn. Zo heb je altijd iets achter de hand, als je toch iets anders wilt of als je onverwacht bezoek krijgt.
Daarnaast kijk je verder naar je ingrediënten voor maaltijden die niet bederfelijk zijn. Of mogelijk wat je drinkt koffie, thee, frisdrank, bier, wijn. Allemaal zaken die niet weggegooid hoeven te worden. Alleen moet je met zuivelproducten weer uitkijken … en eieren kan je beter in de deur van de koeling bewaren (dan buiten de koeling, wat ook wel eens geadviseerd wordt).

Het is natuurlijk altijd een kwestie van inschatten en eigenlijk is het beter nog wat bij te halen dan dat je eind van de week toch over hebt (en dit mogelijk weg moet gooien).

Gekookt en wat over

Als je gekookt hebt en je hebt nogal wat over, dan is het zinvol dit te bewaren. Doe het eten in een bakje wat de koeling/vriezer in kan, laat het bij voorkeur snel afkoelen. Dit doe je bij voorkeur door het bakje in een laag koud water te zetten (zo’n 2 minuten), daarna de koeling in en desgewenst daarna invriezen.

Zodra je ingevroren eten wilt gaan gebruiken, ontdooi het dan bij voorkeur in de koeling of als je meer haast hebt in de magnetron op de “ontdooistand”. Nooit spullen als vlees op het aanrecht of op de verwarming ontdooien.

Eten goed bewaren

Enkele zaken waar je op moet letten bij het bewaren van je voeding in koeling of vriezer (spreekt voor zich dat in je de winkel al naar de houdbaarheidsdatum hebt gekeken).
  • Wat in de koeling/vriezer moet, direct na het boodschappen doen wegzetten.
  • Bewaren in koeling/vriezer van aangesproken verpakkingen? Of bestaande verpakking goed afsluiten of overzetten in speciale bakjes voor koeling of vriezer.
  • De koeling/vriezer niet langer open laten dan noodzakelijk.
  • Reinig de koeling/vriezer regelmatig en na het sopje vooral ook goed afdrogen!
  • Pak wat je nodig hebt en niet meer. Spullen meer dan één uur buiten de koeling, verkort de houdbaarheid met één dag.
  • Restjes van maaltijden nooit meer dan 2 dagen bewaren.
  • Deel je koeling/vriezer zo in dat het overzichtelijk is en je alles kunt overzien.
  • Alles met de kortste houdbaarheidsdatum zoveel mogelijk vooraan zetten. Het valt meer op en de kans dat voorkomt dat je het zometeen weg kunt gooien, vergroot je.
  • In te vriezen porties niet te groot maken, kleinere porties vriezen gemakkelijker in.
  • Sluit een gebruikte verpakking goed af (of je het nu in een kastje, de koeling of vriezer bewaard).

Het is belangrijk dat de koeling niet boven de 4 graden uitkomt, dit in verband met schimmel en bacteriegroei. Er zijn speciale thermometers voor in de koeling te koop. De vriezer moet op minstens – 19 graden staan.

Uitval elektriciteit

Tja, ook in Nederland kan het een keer gebeuren dat de stroom uitvalt. Zolang het bevroren spul nog bevroren is (meestal blijft dit nog wel zo’n 24 uur bevroren) is er niets aan de hand en kan je het weer invriezen. Anders is het zinvol het eten direct op te eten. Bij de koeling moet je rekening houden met de 7 graden. Als het voorbij de 10 graden komt, is het zinvol je eten direct op te eten.

Tot slot

Voedsel goed bewaren, zodat je geen voeding weg hoeft te gooien is belangrijk. Het bewustwordingsproces komt bij steeds meer mensen goed op gang. Echter, het handjes en voetjes geven is net even wat lastiger. Maar met bewustzijn en inzet, kom je een heel eind.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bewaren van voedselBewaren van voedselMet verse producten een gezonde maaltijd klaarmaken is prima, maar als je teveel koopt gooi je het weg of bewaar je het…
Hygiëne bij voedsel: verantwoordelijkheid van de consumentHygiëne bij voedsel: verantwoordelijkheid van de consumentAls consument ga je er vanuit dat op het moment dat je een voedingsmiddel in de winkel koopt dat het voldoet aan de hygi…
Voedsel invriezenVoedsel invriezenVoedsel invriezen: zo heb je altijd eten op voorraad. De meeste mensen vriezen voedsel in omdat ze slechts eenmaal per w…
Verspilling van eetbaar voedsel, onnodig weggooien!Verspilling van eetbaar voedsel, onnodig weggooien!In Nederland wordt veel voedsel verspild, in huishoudens komt het regelmatig voor dat eetbare voeding weggegooid wordt.…

De doggybag in Nederland?In veel landen is het niet meer dan normaal dat het overgebleven eten van een diner in een restaurant mee naar huis word…
Koolhydraatarm broodKoolhydraatarm broodKoolhydraatarm brood is wereldwijd steeds populairder aan het worden. Dit komt omdat in koolhydraatarm brood minder kool…
Bronnen en referenties
  • G. Hermans - diëtist / voedingsdeskundige
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.