Tien bizarre gerechten
Over smaak valt niet te twisten. Wat voor de een als delicatesse geldt, is voor de ander reden om gillend van tafel te lopen. Wel eens ingeblikte rotte vis, kaas met springende maden of 'snake wine' geproefd? Dit artikel zet de top tien meest bizarre gerechten ter wereld op een rijtje. Eet smakelijk!
Spam musubi, ofwel sushi met spam
Sushi is een bekende vorm van
fingerfood. Lekker in combinatie met zalm en tonijn, of bijvoorbeeld garnaal. Maar wat te denken van de combinatie sushi en spam? Op Hawaï geniet spam (ingeblikt vlees) een grote populariteit. Hawaïanen van Japanse afkomst combineerden de nationale lekkernij met een eigen lekkernij,
O-nigiri, verwant aan sushi. Een nieuwe snack,
spam musubi, was geboren. Op Hawaï zijn ze er gek op. De rest van de wereld moet echter nog overtuigd worden.
Soep van vogelnestjes
Vogelnestjes, kun je die eten dan? Sommige vogelnestjes wel. Enkele soorten gierzwaluwen bouwen hun nestje van hun eigen speeksel. Chinezen geloven onder andere dat de soep goed is voor hun libido. Soep met vogelnestjes is dan ook zeer populair in Azië. Meestal wacht men totdat de zwaluw zijn jongen heeft grootgebracht, voordat het nestje geoogst wordt. Een kilo vogelnest kan wel 10.000 Amerikaanse dollars kosten. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar zijn nestje betekent wel gouden handel!
Mottenlarven
Een kronkelende larve van een paar centimeter groot, doet je niet meteen aan een lekker tussendoortje denken. Maar als je in de Australische woestijn woont, en je eigen eten moet vangen, heb je niet veel andere keuzes.
Witchetty grubs, zoals deze larven ook wel heten, zijn dan ook vaste prik op het menu van de Aboriginals. Je kunt deze larven rauw of gebakken eten. Rauw zouden deze larven naar amandelen smaken. De gebakken versie heeft een knapperig velletje, en de binnenkant zou lijken op een gebakken eitje. Wie durft?
Het honderdjarig ei
Het honderdjarig ei is een bekend Chinees gerecht. Het wordt gemaakt door eieren in te pakken in een mengsel van onder andere klei, as, zout, en calciumoxide, en ze vervolgens enkele weken tot enkele maanden te laten 'gisten'. Als deze eieren klaar zijn, zijn ze verkleurd van wit en geel, naar bruin en donkergroen. Het eiwit lijkt nog het meest op doorzichtige bruinige drilpudding. De geur is te beschrijven als 'ammoniak' en 'zwavelachtig'. Het gerecht is honderden jaren oud. Het is ooit ontstaan uit pure noodzaak, om eieren langere tijd te kunnen bewaren. Op een bepaald punt zijn de mensen het maar lekker gaan vinden. Je moet tenslotte toch wat.
Rotte vis in blik
Men neme een aantal rotte haringen, stopt die in een blikje, en laat die nog even lekker doorrotten, totdat de blikjes mooi bol staan. Vervolgens opent men de blikjes in een emmer water. Door het rottingsproces zijn de blikjes onder druk komen te staan, en men wil niet dat de rotte vis alle kanten opvliegt. Omdat de geur van de lekkernij binnen niet te verdragen is, gaat men vervolgens naar buiten, waar men de rotte vis met brood en aardappeltjes nuttigt. Tot zover deze korte beschrijving van het meest onwelriekende gerecht op aarde.
Surströmming komt oorspronkelijk uit Zweden, waar het een zekere cultstatus geniet. Toch blijft het gebruik ervan beperkt tot een klein aantal liefhebbers. Waarom zou dat toch zijn?
Wijn met slangen en schorpioenen
Vind je de worm in de tequila al vies? Dan kun je deze wijn beter overslaan.
Snake wine is een populaire drank in China, Vietnam en Zuidoost-Azië. De wijn wordt gemaakt door een dode slang in een fles rijstwijn te doen, waarna de 'essentie' van de slang langzaam in de alcohol trekt. Vooral giftige slangen zijn geliefd, maar schorpioenen of hagedissen worden ook gebruikt. Waarom iemand vrijwillig een wijn met een dode slang erin op zou drinken? Veel mensen geloven dat deze wijn medicinale krachten bezit. Voorlopig staat deze wijn nog niet bij de lokale slijter, want het importeren van deze borrel is illegaal. Dit is omdat de slangen die voor deze wijn gedood worden, vaak bedreigde diersoorten zijn.
Dronken garnaal
Het is een van de meest wrede manieren waarop garnalen aan hun eind kunnen komen: levend worden opgegeten. Pluspuntje is dat de garnalen nauwelijks door hebben wat er gebeurt, want ze zijn namelijk stomdronken. Ze worden geserveerd in een 'saus' van sterke drank. Zo zijn ze makkelijker op te eten.
Drunken shrimp is populair in bepaalde delen van China. Het gerecht is begrijpelijkerwijs minder populair bij dierenliefhebbers. Er zijn gelukkig ook versies waarbij de garnalen eerst gedood worden, voor ze worden opgegeten.
Kaas met maden
De meeste mensen gooien eten met maden erin direct weg. Maar op Sardinië kan men een beetje gekrioel in het eten wel waarderen. Daar eet men Casu Marsu ofwel 'rotte kaas'. Casu Marsu is oorspronkelijk een harde kaas. De maden verteren de kaas echter, waardoor hij zacht en stroperig wordt. Hoewel de kaas goed eetbaar is, zit hij tegen de grens van gevaarlijke verrotting aan. Ook kunnen mensen allergisch zijn voor stoffen in de kaas. Daarom is de verkoop van deze kaas lange tijd illegaal geweest. Je eet hem het liefst met een bril op. De maden kunnen namelijk in al hun enthousiasme, tot wel 15 centimeter boven de kaas uit springen. Deze kaas is dus niet voor watjes!
Stenen
Ja, je leest het goed. In sommige streken worden stenen gegeten. Niet een gerecht dat 'steen' genoemd wordt, of iets dat op stenen lijkt, nee, de mensen eten er échte keitjes. In Kenia worden op de markt '
odowa' verkocht: lichte steentjes, die makkelijk stuk te bijten zijn. Vooral zwangere vrouwen zijn er dol op. Volgens voedingsexperts komt de 'honger' naar stenen door een mineraalgebrek. Helaas zijn de odowa geen bron van voedzame mineralen. Wie ze eet loopt een risico op verstopping en infecties. Toch geen goed idee, stenen eten. Maar dat wist je waarschijnlijk al.
Virgin boy eggs
Met afstand het raarste gerecht in de lijst:
Tong zi dan, ook wel het
virgin boy egg genoemd. Een wel heel aparte delicatesse uit de Chinese streek Dongyang. Elk voorjaar verzamelt men de urine van kleine jongetjes. In deze urine worden eieren gekookt. Het koken duurt een hele dag. De schaal van de eieren wordt gebroken, zodat de eieren lekker in de urine kunnen 'marineren'. Deze 'delicatesse' zou goed zijn voor de bloedsomloop, en de vitaliteit van het lichaam. Maar waarschijnlijk is het vooral goed voor de vitaliteit van de plaatselijke eierhandel...
Lees verder