Wat zijn superfoods?
Je hoort steeds vaker over superfood, voedsel dat goed voor de gezondheid is, maar wat is het nu precies? Welke producten vallen onder de categorie superfoods en wie is met deze term gekomen?
Wat is superfood?
De term werd voor het eerst gebruikt door Aaron Moss in het tijdschrift Nature Nutrition in 1988. Hij zei daar: "Humans have many options when it comes to fueling their bodies, but the benefits of some options are so nutritious that they might be labeled as superfoods." ("Mensen hebben vele opties wanneer het aankomt op het brandstof geven van hun lichaam, maar de voordelen van sommige opties zijn zo voedzaam dat deze superfoods genoemd kunnen worden."). In Europa werd vooral de term "functioneel voedsel" gebruikt, welke afkomstig is uit Japan, maar steeds vaker horen we de term "superfoods", overgewaaid vanuit Amerika.
De vraag is of de voedingswaarde van deze producten werkelijk bewezen is. Het gaat veelal om een marketing term om producten aan te prijzen zonder dat dit werkelijk onderbouwd is met wetenschappelijk onderzoek. Vaak wordt er namelijk gezegd dat deze producten kunnen leiden tot een afname van het risico op kanker. Dit betekent echter zeker niet dat je enkel op deze producten kunt leven. Het moet onderdeel uitmaken van een gezond en gebalanceerd dieet.
Wat claimen superfoods?
Het zou bij superfoods gaan om producten met een hoger aantal vitaminen, mineralen en voedingsstoffen die ziektes tegengaan en bestrijden.
Voorbeelden van superfoods
Inmiddels bestaan er al verschillende producten die kunnen worden geschaard onder superfoods. Het gaat hierbij voornamelijk over groente en fruit, maar ook noten en vette vis. Eigenlijk zijn het producten waarvan we al wel weten dat het goed voor ons is:
- (Blauwe) bessen
- Donkere groene groenten (spruiten, snijbiet, broccoli, boerenkool)
- Intens gekleurde groenten (bieten, zoete aardappels)
- Bepaalde wilde paddenstoel
- Citrusfruit
- Noten en zaden
- Volkoren producten
- Peulvruchten (pinda's, lenzen, bonen, rauwe cacao)
- Vette vis (zalm, makreel, sardientjes)
Specifieke voorbeelden met geclaimde voedingswaarde
- Alfalfa: Beschermt tegen kanker en verlaagt het cholesterol.
- Appel: Rijk aan pectine wat zou zorgen voor een verlaagde bloeddruk, een verminderd cholesterol en minder risico op bepaalde vormen van kanker.
- Avocado: Het is cholesterolvrij en goed voor het hart.
- Bieten: Vol antioxidanten en beschermend tegen kanker, hartziektes en vol vitamine C.
- Cranberries: Verbetering van bloedcholesterol en behulpzaam bij herstel na een beroerte.
- Frambozen: Vol vezel en vitamine C.
- Kalkoen: Belangrijk voor immuniteit en bescherming door antioxidanten.
- Papaya: Vol vitamine C en vitamine A en E, welke beschermen tegen hartziektes.
- Pompoen: Vol beta-caroteen wat het risico op longkanker verminderd.
- Quinoa: Vol ijzer en koper en magnesium wat de bloedvaten doet ontspannen.
- Sinaasappel: Vol vitamine C, voldoende voor de dagelijkse hoeveelheid, goed voor de immuniteit en beschermend tegen kanker.
- Spinazie: Antioxidanten in deze groente strijden tegen kanker en vermindert de achteruitgang door veroudering.
- Vlaszaad: Verlaging van cholesterol en vermindering van risico op een hartaanval met ook een antioxidant dat beschermend is tegen bepaalde vormen van kanker.
- Walnoten: Vol omega 3 voor een goed cognitief functioneren, verbeterd cholesterol en bloeddruk.
- Waterkers: Vol vitamine K, belangrijk voor de vrouw. Belangrijk voor sterke botten.
- Yoghurt: Vol probiotica wat helpt bij de spijsvertering.
- Zoete aardappelen: Vol beta-caroteen en vitamine C.