Een gezonde appel

Een gezonde appel De appel is een van de meest bekende stukken fruit die we kennen en consumeren. Fruit is gezond en de appel maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Maar hoe gezond is die appel eigenlijk, welke appels komen uit Nederland en wat voor appels zijn er allemaal? Meer informatie over het bekendste stukje fruit … de appel.

Herkomst

Binnen het geslacht Malus, welke onderdeel uitmaakt van zo’n 40 tot 50 soorten kleine loofbomen/struiken, valt ook de appelboom (ook de gedomesticeerde exemplaren). Deze hele lijn behoort tot de familie Rosaceae.

De appel komt met name voor in het noordelijke halfrond waar de meer gematigde streken zijn en Europa herbergt verschillende wilde soorten. Deze werden ruim 10.000 voor Christus al meegenomen en geteeld in het Nabije Oosten (spanwijdte van het Nabije Oosten is van Egypte tot Iran). Aangezien in de midden Aziatische landen ook vele appelsoorten voorkomen, werden deze gekruist. Van de Chinezen tot de Romeinen en het oude Griekse rijk, ze hielden zich allemaal succesvol bezig met het telen en verspreiden van allerlei gekweekte rassen.
Zo’n twee eeuwen geleden kende Europa een flink aantal met name zoete rassen (en enkele half zure).

Nederland

Het Nederlandse klimaat is uitermate geschikt voor het telen van appels. De Betuwe staat bekend om de uitgebreide appelgaarden, maar Utrecht, Zeeland, Flevoland en Noord Holland kent ook uitgebreide gebieden.
Totaal wordt zo’n 365 miljoen kilo aan appels geproduceerd, waar van de Nederlander de helft op wat voor manier dan ook consumeert en de andere helft wordt geëxporteerd. Overigens importeren wij ook nog weer appels uit andere landen.
Gemiddeld eet iedere Nederlander zo’n 11 kilo appels per jaar en ruim 70% van alle Nederlands vindt de appel het lekkerste fruit.

An apple a day keeps the doctor away!

De appel

De appel is een vlezige vrucht in allerlei afmetingen, maar is altijd opgebouwd uit drie lagen. Aangezien deze bijna met elkaar versmelten is het niet altijd echt zichtbaar. Officieel heet het van buiten naar binnen exocarp, mesocarp en endocarp.
De appel kan op vele manieren genuttigd worden (bijvoorbeeld rauw of gebakken), bovendien kan er sap aan onttrokken worden.
Als het om de gezondheid gaat is de appel goed voor het leveren van voedingsvezels, kalium, magnesium, fosfor en in mindere mate vitamine C. Bovendien bevat de appel natuurlijke suiker die zoveel beter is dan het geraffineerde product.

Populaire nieuwere rassen nader beschreven

 • Junami – Deze appel kan het hele jaar door gegeten worden en is niet of nauwelijks onderhevig aan veranderende smaak (gedurende de seizoenen). De appel komt oorspronkelijk uit Zwitserland, maar wordt inmiddels ook in Nederland geteeld. De appel is lichtzuur en erg fris van smaak.
 • Elstar – Een van de meeste bekende goudgele appels. Het is een sappig, relatief klein appeltje, en een kruising tussen de Golden Delicious en de Ingrid Marie. Een door Arie Schaap (uit Elst) in 1975 veredelde soort.
 • Jonagold – De Jonagold is een relatief grote appel en in geel/rode tinten. De appel heeft een zoetzure smaak die bijvoorbeeld als dessertappel prima functioneert, maar het is ook een typisch geschikte appel om appelmoes van te maken.
 • Goudrenet – Een ouder ras wat we halverwege de 19e eeuw in de omgeving van Boskoop al tegen kwamen en van daar uit Nederland en België overspoelde met deze lekkere relatief zure appel. Het is een grote en nog steeds populaire appel.
 • Rubens – Als we de naam terugvertalen vanuit het Latijn, dan is dat rood en staat voor de mooie rode kleur. Een appel welke in korte tijd sterk aan populariteit toeneemt. De buitenlandse Gala is gekruist met de Nederlandse Elstar en daar is deze appel uit gekomen. Dit om een meer verfijnde zoet zure smaak te krijgen.
 • Granny Smith – De enige volledig buitenlandse appel (Australië) in deze lijst is deze populaire hardgroene appel. Genoemd naar de dame die, halverwege de 19e eeuw, het ras kweekte Marie Ana (Granny) Smith. De smaak is uitermate zuur. Inmiddels wordt er nogal wat ondernomen om de appel zo mooi groen te krijgen … wat hem wat minder “naturel” maakt.

Eten

Behalve rauw, als sapje, als appelmoes … is er natuurlijk ook de klassieke basisappeltaart.

Ingrediënten

Deeg:
 • 250 g bloem
 • 85 g suiker
 • 150 g boter
 • 2 grote eieren
Vulling:
 • 8 appels
 • 1 eetlepel suiker
 • kaneel
 • boter

Bereiding

De oven voorverwarmen tot 180 °C. Maak het deeg door bloem, boter, suiker en eieren goed door elkaar te kneden. Laat het deeg vervolgens even rusten. Schil nu de appels en haal de klokhuizen eruit, snijd de appels dan in middelgrote blokjes en meng deze met de suiker en een snufje kaneel.

Rol het deeg uit en leg het in een beboterde taartvorm (een springvorm is het gemakkelijkste). Vul de taartvorm met het mengsel en maak van de restjes deeg randjes die je kruislings over het mengsel legt. Bak de taart in de voorverwarmde oven ca. 50 minuten tot deze mooi goudbruin (en gaar) is. Twijfel je, steek er dan een breinaald of iets dergelijks in en als deze er droog uitkomt, is het klaar.

Tot slot

Fruit is altijd goed en de appel hoort er eigenlijk op dagelijkse basis bij. Mensen zijn gewoonte dieren en kopen vaak dezelfde appel, gewoon omdat ze deze zo lekker vinden. Maar wissel ook eens af en koop verschillende rassen met ieder een net weer andere smaak.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een simpele appel is supergezondEen simpele appel is supergezondDe appel is het meest bekende en gemakkelijke fruit wat er is en wordt door heel veel mensen met smaak gegeten. Of het n…
Afvallen met appelsAfvallen met appelsKun je met appels afvallen? Lang niet iedereen gelooft er in, maar het antwoord op die vraag zou je kunnen verbazen. Afv…
Hoe gezond zijn groene appels?Hoe gezond zijn groene appels?We kennen de glanzende groene appels die liggen bij groenteboeren, de markt of in de supermarkt. Toch eten we meer rood/…
Spreekwoorden over appels in de Nederlandse taalSpreekwoorden over appels in de Nederlandse taalAppels, we vinden deze vruchten zo gewoon. Dit fruit maakt al eeuwen deel uit van onze Nederlandse (eet)cultuur. We vind…

VoedselverspillingVoedselverspillingHet is even schrikken maar bijna een-derde oftewel 30 procent van al het voedsel wordt weggegooid. Dit terwijl er ontzet…
Zelf bonbons maken met verschillende vullingenZelf bonbons maken met verschillende vullingenBonbons uit de winkel zijn lekker, maar vaak prijzig. Een leuke hobby voor bonbonliefhebbers is dan ook zelf bonbons mak…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.