Koffie - van Douwe Egberts naar Jacob Douwe Egberts

Koffie - van Douwe Egberts naar Jacob Douwe Egberts Het is een bekende naam in Nederland; wie koffie zegt, zegt al gauw Douwe Egberts. Douwe Egberts is de zoon van Egbert Douwes uit Joure in Friesland en daar begon het allemaal voor DE. Het familiebedrijf werd in de twintigste eeuw overgenomen door Amerikanen. In de eenentwintigste eeuw keerde DE terug naar Nederland. Bekend is de reclamekreet van DE: 'En dan is er koffie, Douwe Egberts koffie, lekkere koffie.'

Koffie drinken en punten sparen


Douwe Egberts

In het midden van de achttiende eeuw, 1753 om precies te zijn, opent Egbert Douwes samen met zijn vrouw Akke Thijssen hun kruidenierswinkel De Witte Os in koloniale waren in Joure aan de Midstraat. Het is het begin van wat tegenwoordig DE heet, Douwe Egberts. Egbert en Akke verkopen producten die 'tot de genoegens van het dagelijks leven behoren'. Lekkere dingen die van ver komen. Tot ver in de twintigste eeuw verkopen ze koffie, tabak en thee. Daarnaast gaat er kandij, suiker, kaneel, saffraan, chocola en zuidvruchten over de toonbank. Douwes wist wat lekker was en hij vond er tot in de Eerste Wereldoorlog een markt voor. Zoon Douwe Egberts breidde de zaak uit en keek verder de provincie en het land in. Elk huishouden in Nederland leerde de koffie, thee en het tabak van DE kennen. Hele volksstammen spaarden met de DE bonnen voor mooie geschenken.

Verkoop

In 1978 werd het familiebedrijf verkocht. Voedingsconcern Consolidated Foods, dat later Sara Lee werd, kocht de belangen. De tabaktak werd in die tijd afgestoten en investeringen in koffie en thee bleven uit. In 2012 keerde het bedrijf terug naar Nederland, tot grote vreugde van Friese en Nederlandse DE-adepten. In juni 2012 splitste DE zich als DE Master Blenders 1753 af van het Amerikaanse Sara Lee. In 2015 volgt er een fusie tussen DE Master Blenders 1753 en het koffiebedrijf van Mondelēz International. De nieuwe naam van het bedrijf is Jacobs Douwe Egberts.

Koffie van DE Master Blenders

Na de lancering van DE Master Blenders werd er weer goede koffie beloofd. Onder het regime van Sara Lee was daar de klad in gekomen. Er werd bijvoorbeeld door Sara Lee iets minder koffie in de Senseo koffiepads gestopt, waardoor het drinken van Senseo een gevoelige klap kreeg. DE Master Blenders brengen de inhoud van de koffiepads weer op peil. DE Master Blenders zet, naast het klassieke roodmerk, de volgende koffies in de markt:
Bron: Freaky, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Freaky, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Decafé;
  • Halfcafeïne;
  • Mildcafé.
Daarnaast komen er mooie koffies met klinkende namen:
  • Douwe Egberts Blend 1753;
  • Select Arôme;
  • Douwe Egberts Arôme Exceller;
  • Douwe Egberts Arôme Mocca;
  • Douwe Egberts Decafé Intens;
  • DE Ice Coffees.

Beurs

In maart 2012 ging DE naar de beurs. Het bedrijf wilde snel groeien en markaandeel veroveren om niet binnen de kortste keren slachtoffer van overname te worden. Een snel groeiend beursbedrijf is al gauw te duur voor de meeste investeerders en een duur bedrijf wordt minder snel door de concurrent opgeslokt. Die snelle groei van DE ging over vele hobbels, waardoor de groei net niet snel genoeg ging. DE Master Blenders kreeg het een en ander voor de kiezen:
  • Boekhoudfraude in Brazilië;
  • kleine winstmarges;
  • innovatie die niet snel genoeg ging;
  • aantrekken van op groei gerichte managers.

Overname ligt op de loer

Begin 2013 blijkt er een bedrijf op de loer te liggen om DE Master Blenders over te nemen. Duitse investeerders, de investeringsmaatschappij van de familie Reimann Joh. A. Benckiser (JAB), heeft in een paar maanden tijd 15 % van de aandelen in handen. Eind maart 2013 doet het een bod.
JAB heeft al twee Amerikaanse koffiebedrijven in handen en ziet wel toekomst in de recessiebestendige koffiemarkt.
De wereldmarkt wordt beheerst door:
  • Nestlé met het topmerk Nespresso;
  • Mondelez, met Jacobs Kaffee en Hag;
  • DE Master Blenders 1753. Met DE en Senseo.

Overgenomen

In april 2013 neemt JAB het imperium van DE over. Of het hoofdkantoor in Amsterdam blijft en of DE het roodmerk blijft houden is de vraag.

DE winkels

In september 2014 wordt bekendgemaakt dat DE haar winkels, waar ondermeer punten kunnen worden omgeruild voor artikelen, sluit en de verkoop onderbrengt bij de Blokker. De DE Café's gaan ook dicht. De Nederlandse koffieproducent wil voortaan doen waarvoor ze is opgericht: Koffie maken en verkopen. Een jaar later volgt de fusie met Mondelēz International en ontstaat het grootste koffiebedrijf ter wereld: Jacob Douwe Egberts.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Senseo, Nespresso of toch de espressomachine?Senseo, Nespresso of toch de espressomachine?Als je een koffiefan bent en graag thuis een lekkere kop koffie, espresso of cappuccino drinkt, zijn er veel mogelijkhed…
Kosten koffie met Senseo of NespressoDe Senseo en de Nespresso machine worden steeds populairder. Steeds minder mensen maken gebruik van een ouderwets koffie…

Frietfeestje – PotatoPartyFrietfeestje – PotatoPartyIn het tweede decenium van de eenentwigste eeuw lijkt een nieuwe rage geboren die Frietparty of Frietfeestje wordt genoe…
Roze voedsel voor prinsessenEr wonen veel prinsessen en prinsesjes in de wereld. Allemaal houden ze van roze. Roze is dé kleur voor prinsessen. Ze k…
Bronnen en referenties
  • www.de.nl
  • Leeuwarder Courant
  • http://www.z24.nl/ondernemen/douwe-egberts-sluit-winkels-en-cafes-495318 geraadpleegd op 27 oktober 2014
  • Afbeelding bron 1: Freaky, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-02-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.