Waarheden en onwaarheden over voeding
Iets waar geen mens lang zonder kan en wat het leven ook nog eens verrijkt … eten. We moeten het en we doen het iedere dag. Dat neemt niet weg dat we ook nogal eens wat anders naar binnen werken, dan goed voor ons in. De consumptie maatschappij biedt de mogelijkheid en dan nemen we die als we daar behoefte aan hebben en als we de behoefte al niet hebben, dan helpt de reclame rond een product dit proces wel een stukje in de goede richting. Zo gaat het ongeveer.
Kritische maatschappij
In de loop der jaren is de voedingsindustrie booming business geworden en wordt er te pas en te onpas iets nieuws op de markt gebracht. Lang niet altijd even goed en lang niet altijd nodig, maar zolang wij het afnemen is het goed … business dus.
Echter, langzaam maar zeker is de maatschappij wat aan het veranderen. Enerzijds wordt de consument kritischer vanwege een economie die niet floreert en mensen per saldo vaak net even wat minder te besteden hebben (en dus nadrukkelijker kijkt wat er ingekocht wordt). Anderzijds kijkt men kritischer met het oog op het lichaam en de natuur, een gezond milieu. Vragen als:
- Wat haal ik allemaal mijn lichaam binnen?
- Heb ik dat wel nodig?
- Voegt het iets toe of breekt het mogelijk zelfs iets af?
- Wat doe de productie van dit voedingsmiddel met de natuur?
- Hoe wordt er vervolgens door de industrie omgesprongen met de omgeving?
- Wat is de prijs kwaliteit verhouding?
- Is er een beter alternatief?
En ga zo nog maar even door. Kortom, de consument wordt weliswaar mondjesmaat, maar toch … men wordt kritischer. Echter, dat laat onverlet dat we vaak naar de bestaande voedingsmiddelen kijken als jaren geleden. Vooroordelen, fabels en feiten … we handelen er naar.
Enkele fabels en feiten
Het is dubbel, als we nieuwe spullen kopen worden we steeds kritischer, maar de bestaande slikken we (soms letterlijk) voor zoete koek. Toch kan het geen kwaad ook daar kritischer naar te kijken en de feiten en fabels eens verduidelijkt te hebben … om er mogelijk vervolgens anders mee om te gaan.
- Verstandig snoepen doe je met een appel en dat klopt. Een appel bevat vezels en geeft een verzadigd gevoel. Als je je maaltijd start met een appel, eet je per saldo minder.
- Kaas lijkt zo gezond, maar dat ligt er maar net aan welke kaas je neemt. Sommige kazen zijn ernstig vet en een lager vetgehalte kan in deze geen kwaad. De 20+ kaas van tegenwoordig is net zo lekker van smaak, maar beduidend minder vet.
- De banaan zien we bij de koolhydratenvreters, zoals de topwielrenners. Maar dat neemt niet weg dat een banaan voor de gewone consument ook niet goed zou zijn. Een normaal bewegend lichaam kan best regelmatig een banaan aan, het bevat vezels en het aantal calorieën komt nauwelijks verder dan 100.
- Ei slecht voor het cholesterol? Dat valt wel mee, weten we inmiddels uit onderzoek. Een ei bevat onverzadigde vetzuren, ijzer en eiwitten … prima om één ei per dag te eten.
- Cuesli door de yoghurt is gezond, maar dat blijkt niet altijd het geval. De cruesli kan bewerkt zijn en bevat verhoudingsgewijs veel suikers. Je moet aardig bewegen om dit te compenseren. Om toch genoeg vezels binnen te krijgen is bijvoorbeeld gebroken lijnzaad een beter alternatief.
- Sinaasappelsap is gezond, maar dat is maar deels waar. De kant-en-klaar pakken kunnen dan wel gemakkelijk zijn, goed zijn ze door het hoge suikergehalte niet. Vers sap bevat echter een hoog gehalte fructose en dat blijkt volgens de wetenschap dan weer niet goed te zijn voor ons cholesterol. Zo krijgt de sinaasappel een ander plaatje … maar af en toe een vers glaasje kan natuur altijd.
- Alcohol is slecht, maar 1 of max. 2 glaasjes wijn op een dag zijn niet zo verkeerd. Het vermindert de kans op hart- en vaatziekten en rode wijn is tevens rijk aan anti oxidanten.
- Broccoli is gezond en dat klopt, maar als gekookte groente gooi je een deel “goeds” weg, want Broccoli bevat ondermeer sulfofraan en dat is goed tegen tumorgroei. Bij het koken haal je echter een deel weg middels het water waar de broccoli in kookt. Rauw of stomen is beter.
Tot slot
Als je naar zo’n lijst kijkt hoor je nogal is dat je overal op moet letter. Feitelijk is dat natuurlijk ook zo. Alles wat je in je mond stopt moet ook volgens een bewust patroon verlopen. Alleen werkt het goed. Daar staat tegenover dat degene die al op deze manier met voeding omgaat, er ook meer van geniet. Men zegt het, maar of dat ook zo is? …. Een kwestie van uitproberen!
Noot! Deze lijst is samengesteld vanuit bladen welke op wetenschappelijke basis worden samengesteld.