Zo doe jij jezelf langdurig stralen!

Zo doe jij jezelf langdurig stralen! Je gezicht, je haren, je ogen en je tanden is het eerste dat mensen zien. Dus wil je er natuurlijk goed uitzien. Zonder al teveel rimpels of puistjes, dof haar of vergeelde tanden. In dit artikel kom je meer te weten over hoe ook jij een mooie huid en stralend haar kunt bemachtigen door de juiste voeding te eten!

Hoe krijg je een gaaf gezicht?

Eerst en vooral hebben je genen hier veel mee te maken. Je zult meer kans hebben op het krijgen van acne als het in je familie zit. Als je ouders op hun vijftigste nog niet zoveel rimpels hebben is de kans groot dat jij die dan ook niet zal hebben. Buiten de erfelijke factoren speelt de buitenwereld natuurlijk ook een rol. Roken is één van de boosdoeners voor je huid, je hart, je stembanden en je longen. Van roken gaat je huid er bovendien ook veel sneller vies en oud uitzien. Ook luchtvervuiling is een boosdoener. Het vuil in de lucht komt ook terecht op je gezicht, waardoor je huid minder goed zal kunnen ademen. Zo worden je poriën verstopt en die kunnen zelfs gaan ontsteken. Regelmatig je gezicht wassen met water is dan een goed idee. Spendeer dagelijks 2 minuten aandacht aan je gezicht en je zit goed. Reinig vooral je gezicht 's avonds voor je gaat slapen. Tijdens je slaap herstelt je huid namelijk. Je kunt hiervoor een gezichtsreiniger aangepast aan je huidtype voor gebruiken, maar reinigingsmelk is even goed. Ook een nachtcrème op je gezicht smeren kan zeker geen kwaad. 's Morgens reinig je je gezicht nog eens. Met enkel water is voldoende, maar je mag ook een gezichtsreiniger gebruiken. Smeer daarna eventueel een dagcrème op. Zo blijft je huid gehydrateerd en droogt je gezicht minder snel uit, zo verklein je ook de kans op rimpels.

Wat eten voor je gezicht kan doen

Puistjes

Dé boosdoener bij veel jongeren. En jammer genoeg komt dit ook nog steeds bij volwassenen voor. Om puistjes tegen te gaan eet je best fruit en groenten die bètacaroteen bevatten. Dit zit in rood, oranje en groen fruit en groenten. Deze stof zit bijvoorbeeld in een wortel. Havervlokken zijn ook goed om je puistjes te verminderen. Haver ondersteunt bij het opbouwen van collageen en helpt het genezen van wondjes en gaat ook nog eens het vormen van littekens tegen. Drink verder vooral veel water!

Rimpels

Uit onderzoek is gebleken dat antirimpelcrèmes pas na een jaar werken. De advertenties zeggen wat anders. Vitamine A is bekend om het verouderingssysteem te vertragen, dus ook rimpels. Enkele groenten die vitamine A bevatten: zoete aardappelen, oranje paprika, rode paprika, wortelen, bieten,... enzoverder. Het zijn voornamelijk rode en oranje groenten die veel vitamine A en secundaire plantenstoffen bevatten. Deze secundaire plantenstoffen zorgen ervoor dat je vochthuishouding op peil blijft, zodat je niet uitdroogt. Laat deze groenten dus niet liggen in de winkel! Lycopeen is een antioxidant die goed is voor je huid en daarbovenop ook de kans op kanker verkleint. Lycopeen zit onder andere in tomaten. Verder zijn vette vissoorten rijk aan omega-3 vetzuren. Die vetzuren verkleinen de kans op rimpels, zijn goed voor hart- en bloedvaten, en zijn goed voor de vetbalans in je huid. Ook lijnzaadolie doet je huid goed. Enkele vette vissoorten zijn haring, paling, sardienen en zalm. Bessen zitten ook boordevol antioxidanten en hebben een vertragende werking op het verouderingsproces. Probeer dus elke dag een handjevol bessen op te eten. Knoflook is ook een weldaad voor je huid, helaas ga je daarvan niet lekker ruiken, maar hier bestaat een handig trucje voor: maal wat peterselie fijn in je mond, spuug het uit en spoel. Vaarwel stank!

Voor stralend haar dat glanst

Denk je dat dit alleen maar voorkomt in reclamespotjes? Toch niet, je kunt er namelijk zelf iets aan doen! Dat je haar goed verzorgd moet worden is al lang geen geheim meer. Wees daarom lief voor je haar en kam het niet te agressief door. Bescherm het tegen de zon, want die doet je haar uitdrogen. Je haar heeft in ieder geval ook regelmatig een goede was- en knipbeurt nodig, eens een verzorgend masker kan ook zeker geen kwaad mits je het goed uitspoelt. Kleur je haar vooral niet té vaak. Als je deze zaken in acht neemt doe je al heel wat om jezelf mooie verzorgde lokken te geven. Maar ook door bepaalde voedingsmiddelen te eten kun je je haar een gunst doen. Eet bijvoorbeeld veel vis, de omega-3 vetzuren die erin zitten zorgen ervoor dat je haar op en top gaan glanzen. Eet wel bij voorkeur vette vis. Verder leveren (gedroogde) abrikozen en groene groenten ook goed werk voor glanzend haar. Als je de pech hebt dun haar te hebben en dat vooral eigenwijs is? Dan heb je baat bij het eten van donkergroene groenten, amandelen, vlees en olijfolie. Je haar toont dikker en het wordt sterker.

Fonkelende ogen krijg je zo

Voor mooie stralende kijkers eet je best veel groene groenten die vitamine B2 bevatten. Dit zijn groenten zoals:
  • Spinazie
  • Snijbonen
  • Broccoli
  • Sperziebonen
  • Doperwten
  • Avocado
  • Tuinbonen

Vitamine A zorgt er dan weer voor dat je ogen goed functioneren. Als je één middelgrote wortel per dag eet, heb je daar genoeg van binnen. Niet veel dus! Voor een goede conditie van je ogen heb je blauwe bessen nodig. Die bevatten een grote hoeveelheid aan antioxidanten en versterken de collageenverbinding in je ogen. Bananen, asperges en citrusfruit nemen de zwelling van opgezwollen ogen af. Om staar te helpen voorkomen heb je baat bij het eten van eieren. Ook geven eieren je een prachtig stel ogen.

Mooie witte tanden

Voor een mooi gezond gebit is het absoluut aangewezen om minimaal 1 à 2 keer per jaar naar de tandarts te gaan. Hij/zij helpt je om mee om je gezonde tanden en tandvlees te onderhouden. Poets je tanden liefst 3 keer per dag, best een halfuurtje na de maaltijd. Zo tasten eventuele zuren die je gegeten hebt je tandglazuur niet aan. Als je scheve tanden hebt, kan je tandarts je doorverwijzen naar een orthodontist. Die zoekt een geschikte beugel voor jou gebit en volgt heel het proces mee op. Heb je last van erg gele tanden, dan kun je erover nadenken om eventueel over te gaan op bleken. Gebruik hiervoor liever geen middeltjes uit de supermarkt, want deze beschadigen je tandglazuur. Als je tandglazuur beschadigd is worden je tanden héél gevoelig voor temperaturen. Met gevolg dat je met veel pijn een ijsje of warme soep eet. Kies je toch liever voor goedkopere bleekmiddelen of de huishoudmiddeltjes, doe dit dan niet al te frequent. Twee plakken kaas per dag helpt je gebit om langer mee te gaan. Ook beschermt kaas tegen cariës en voorkomt dat de bacteriegroei in je mond gaat uitspreiden. Ook cranberries helpen om cariës en tandplak te voorkomen. Yoghurt staat bekend om je tanden sterk en mooi wit te krijgen. Maar yoghurt helpt verder ook om de kans op gaatjes sterk te verkleinen.

Versterk je nagels

Om sterkere nagels te krijgen moet je ze regelmatig vijlen. Want lange nagels breken snel of worden sneller beschadigd. Nagelbijten wordt voor sterke nagels ook ten strengste afgeraden natuurlijk. Trakteer je nagels eens dagelijks op een badje olijfolie, hiervan worden ze ook sterker. Maar ook je voeding kan er wat aandoen. Als je nagels altijd afbreken kan dit duiden op een vitamine A, eiwit of vitamine B2 tekort. Om deze tekorten aan te vullen eet je best wat vaker graan-, volkoren- en zuivelproducten. Maar ook citrusfruit, cashewnoten en magere vleessoorten kunnen je hierbij helpen. Vergeet ook het toedienen van vocht niet. Drink voldoende water of eet sappige voedingsmiddelen.
© 2012 - 2024 Creativesoul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidveroudering, waardoor?Elke huid wordt ouder, maar wat zijn de oorzaken dat de ene huid sneller oud wordt dan de andere huid?
10 tips om rimpels te voorkomenMaak jij je al zorgen om de rimpels die kunnen komen. De lijntjes bij je ogen, kraaienpootjes? Maar wil je er absoluut n…
Rimpels: hoe krijg je ze op een natuurlijke manier weg?Rimpels: hoe krijg je ze op een natuurlijke manier weg?Rimpels, iedereen krijgt ze vroeg of laat en de een meer of eerder dan de ander. De een maakt dit helemaal niets uit, te…
Rimpels in het gezicht verminderen; direct resultaatRimpels... Vaak beginnen we pas met extra verzorging van de huid, als de rimpels inmiddels zichtbaar zijn. Tot je 28ste…

Overheerlijke aspergesBehalve dat asperges overheerlijk zijn, zouden asperges ook lustopwekkend zijn én een geneeskundige werking hebben. Zeke…
Koken voor grote groepen in de zomerKoken voor grote groepen in de zomerFamiliefeestje of een verjaardag die je wilde afsluiten met een barbecue? Hartstikke leuk, maar soms gooit het weer roet…
Bronnen en referenties
  • Eet je mooi - Francis Van Arkel
Creativesoul (14 artikelen)
Laatste update: 25-09-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.