Ontbijt uit andere landen verrassend lekker en heel anders

Een doorsnee Hollands zondagsontbijt
We kennen het wel: een bruine of witte boterham, wat luxe broodjes en het zachtgekookt eitje erbij, hagelslag of chocopasta voor de kinderen, kaas en worst voor de liefhebber. Een warm afgebakken croissantje met een likje boter en jam maakt het ontbijt compleet. Als drank een kop warme thee, een glas sinaasappelsap of melk. Eventueel een stukje fruit ter afsluiting.Voorbeelden van het ontbijt in andere landen
Een ontbijt uit Noorwegen veel vissoorten en bessenBij de Noren staan allerlei soorten vis op tafel: vers gepekeld en gerookt. Makreelfilet in tomatensaus en zure haring met ui is erg geliefd. Ook rendierworst, schapenworst met een schaal zure room slaat de liefhebber niet over. In de winter bakken de Noren wafels voor het ontbijt en bedekken deze met bosbessenjam. In de winter zet men bij het ontbijt een schaal met allerlei bessen uit de bergen.
Ontbijt in Zweden soms bosbessensoep
Een typisch Zweeds ontbijt bestaat uit een sandwich gemaakt van diverse soorten broden, groente en veel zuivelproducten of leverpastei met een kop thee, koffie of warme chocolademelk. Ook Zweeds is het eten van bosbessensoep bij het ontbijt, maar is niet meer het meest voorkomende gebruik.
Recept bosbessensoep ook wel Blueberrysoep genoemd
ingrediënten
- 0,5 l bosbessen
- 0,75 dl suiker
- 7 kopjes water
- 1,5 el Aardappelmeel
Bereidingswijze
- Meng de bessen, suiker en water in een pannetje.
- Kook het geheel 2-3 minuten en voeg eventueel meer suiker. naar smaak toe.
- Meng het aardappelzetmeel in een beetje koud water.
- Haal het pan van het vuur. Voeg aardappelzetmeel toe
- Voorzichtig roerend aan de kook brengen.
- Klaar is de soep die ook koud heerlijk is.
Ontbijt in België
In België bestaat het ontbijt uit croissants en al of niet geroosterd brood. Daarbij komt vlees, kaas, honing, marmelade, zoete jam en chocoladepasta. De Belgen drinken er koffie met melk, thee, warme chocolademelk of vers sap bij. Yoghurt of melk met ontbijtgranen komt ook vaak als ontbijt voor.
Een Frans ontbijt stokbrood en croissant
De Fransen maken in tegenstelling tot hun middag- en avondeten niet zoveel werk van het ontbijt. Een grote kom koffie, die wordt gebruikt om stukken stokbrood in te dopen en een croissant met een klont boter en jam zijn eigenlijk wel de belangrijkste bestanddelen.
Ontbijt in Duitsland uit ontbijten met glaasje sekt
Het ontbijt van de Duitsers verschilt niet zo heel veel van ons eigen ontbijt. Wel is de keuze van de broodsoorten groter dan in Nederland. Het meest wordt het witte harde Brötchen met marmelade of worst gegeten. Wat Duitsers wel veel doen is uit gaan ontbijten. Voor een spotprijs kunnen zij in diverse locaties kiezen uit tientallen soorten brood, ei-gerechten, vis en verse hamsoorten. Een glaasje Sekt maakt het compleet.

In Engeland bestaat het ontbijt traditioneel uit toast met eieren, bacon of spek, worst en witte bonen in tomatensaus. Deze worden afgewisseld met zoete producten zoals cake, vers fruit en toast met jam. Natuurlijk drinken de Engelsen het meest thee bij het ontbijt, hoewel er ook wel koffie en vruchtensap gedronken wordt. Hoeveel waarde de conservatieve Engelsen aan hun eigen traditionele ontbijt hechten, blijkt wel uit het feit dat zij het zoetere ontbijt met koffie en vruchtensap 'continental breakfast' noemen.
Ontbijt in China gefrituurd brood
Bijna overal wordt het ontbijt gekookt of gefrituurd. Rijstepap, warme sojamelk en gestoomde broodjes is in het noorden erg populair. Daarbij hoort Yu Za Kuei (gefrituurde duivels) en een langwerpig gedraaid brood, dat gefrituurd wordt. In het zuiden eet men Dim Sun (kleine hapjes),noodles en hartige pannenkoek. Daarbij worden zoetigheden als waterkastanjecake en kokosnootsneeuwballen gegeten. Basisvoedsel bij het ontbijt is Congee, een hartige soep van rijst.
Ontbijt uit Turkije pide en groenten
Het Turkse ontbijt wordt gegeten met veel groenten. Tomaten, komkommers en wortelen. Daarbij hoort witte schapenkaas. Verder zijn er olijven, zoete jam en honing. Als brood natuurlijk het bij ons ook bekende platte Turkse brood: de pide. Daarbij wordt sterke Turkse thee gedronken.