Québec: eenvoudige keuken met basisingrediënten
Hoewel het Canadese Québec op het Amerikaanse continent ligt, heeft de streek toch aan de druk van de Amerikaanse fastfood kunnen weerstaan. Naast de traditionele keuken waar de toeristen gek op zijn, zijn er ook de typische streekgerechten en enkele bizarre combinaties. Ook schaaldieren als kreeften zijn hier ruimschoots voorhanden en worden vaak 'à volonté' geserveerd. De esdoornsiroop is een lokale specialiteit en in speciale etablissementen kan je maaltijden gaan eten waar van het begin tot het einde met esdoornsiroop wordt gewerkt.
De keuken van Québec
Amerikaanse invloeden
Québec is het Franstalige gedeelte van Canada. Hoewel het op het Amerikaanse continent ligt, heeft Québec toch kunnen weerstaan aan de Noord-Amerikaanse invloeden en aan de fastfood. De keuken van Québec is grotendeels gebaseerd op streekproducten zoals de esdoorn en de blauwe bes. Met al de rivieren en meren in de buurt zijn er natuurlijk ook de nodige schaal- en schelpdieren voorhanden. En daar wordt natuurlijk ook naar hartenlust mee gekookt.
Traditionele keuken
De traditionele keuken van Québec is eerder vet en overdadig. De oorspronkelijke inwoners van Québec leefden van de jacht en moesten leven in barre omstandigheden. In de winter was het klimaat erg koud en waren ze vaak maanden ingesneeuwd. Daarom moesten ze reserves opslaan tijdens de zomermaanden om de winter te kunnen overbruggen. In die keuken werd dus heel wat dierlijk vet en spek gebruikt, naast gehakt, aardappelen en wortels. Verder ook maïs en graan, waarvan het malen geen probleem was door de vele molens en de aanwezigheid van de vele rivieren. de vele koeien zorgden voor boter en melk. De traditionele keuken vind je enkel nog terug in gespecialiseerde restaurants. Heb je het geluk om bij een familie te mogen logeren, dan kan je ook nog genieten van deze traditionele keuken op feestdagen. Op voorwaarde dat er nog een grootmoeder is die ze kan klaarmaken want de moderne inwoners van Québec maken deze traditionele gerechten niet meer.
Franse invloeden
De moderne keuken van Québec heeft in de loop der jaren veel invloed van de Fransen gekend. Hierdoor werd de traditionele keuken lichter, evenwichtiger en creatiever. Voordeel tegenover Frankrijk is dat de porties in de provincie Québec veel royaler zijn. Dikwijls worden de gerechten ook geserveerd met een salade. Ook heeft de keuken van Québec heel wat invloeden gekregen van de keuken van
Acadië.
Grote steden: multicultureel
In de grote steden heb je vele invloeden. Naast de traditionele gerechten vind je hier dan ook Aziatische (Chinees, Japans), Europese (Italiaans, Grieks en Frans), Amerikaanse (Noord- en Zuid-Amerikaans) en Afrikaanse invloeden.
Gebruik van streekproducten
In vele typische gerechten van de provincie Québec worden streekproducten verwerkt. In verschillende restaurants kan je gaan genieten van kreeften, die vaak 'à volonté' worden geserveerd. De blauwe bes, ruimschoots aanwezig in de vele bossen, wordt verwerkt in taarten, confituren en dranken. De esdoornsiroop gemaakt van het sap van de esdoorn, het nationale symbool van Canada, wordt verwerkt in tal van gerechten. In een érablière of cabane à sucre, een klein restaurant nabij een esdoornverwerkend bedrijf, kan je een maaltijd nuttigen waarbij je van het begin tot het einde gerechten geserveerd krijgt op basis van esdoornsiroop.
Esdoorn /
Bron: OpenClipart Vectors, PixabayOuananiche /
Bron: Cattalin, Pixabay
Typische gerechten
La tourtière
Een tourtière was oorspronkelijk een gerecht met verschillende soorten wild. Vandaag wordt een tourtière gemaakt met varkens- en kalfsvlees
Poutine
Sommigen vinden dit heerlijk, anderen vinden dit niet te eten. Maar als je in Québec bent, moet je de poutine zeker eens proberen. Een poutine zijn frietjes met hierop 'keuteltjes' kaas. Het geheel wordt overgoten met een donkere vleesjus (zie foto inleiding).
Chinese pâté
Een gratin op basis van aardappelpuree, maïs en gehakt. Zijn naam dankt het gerecht aan het feit dat het echt krachtvoer was voor de Aziatische werkers die de beroemde 'transcanadese' spoorlijn hebben helpen bouwen
Kreeften
Kleiner dan die van Bretagne, maar zeker zo lekker. In vele restaurants 'à volonté'. In andere restaurants kan je een 'surf and turf' bestellen, een schotel met kreeft en vlees.
Le cipaille
Ook sipaille, cipâte en six-pates genoemd. In het Engels sea-pie. Deze taart werd gemaakt voor de schepen die Trans-Atlantische reizen maakten. Een cipaille bestaat uit een taartbodem waarop een laag vlees wordt gesmeerd. Hierop worden aardappelblokjes gestrooid. Hierop terug een laag deeg en zo verder. Deze taart wordt in de oven gebakken. Oorspronkelijk kwam het vlees uit het woud: karibou of eland bijvoorbeeld. Nu wordt een cipaille gemaakt met klassiek vlees als varken, rund of kalf. Ook met zeevruchten worden er tegenwoordig cipailles gemaakt.
Andere typische hoofdgerechten
- Varkenstong gemarineerd in azijn of bier, met tomatensaus
- Oesters: zowel rauw als gebakken. Altijd met een biertje bij.
- Blé d'Inde: een soort maïs, die men kookt en daarna eet met zoute boter en veel bier
- Soupe aux gourganes: een vette soep op basis van bonen met spek en vet vlees. Verder ook tomaten, kolen, wortelen en vermicelli.
- La gibelotte: een tomatenbouillon met veel groenten (aardappelen, maïs, wortelen, tomaten, ajuin, bonen, erwten). Met of zonder vis.
- Ouananiche: rivierzalm
- Eland-, bizon- en kariboegerechten
- Zeehond
- Bonen met spek
- ragoût met varkenspoten
- eend met esdoornsiroop
- konijn met cider
Broodjes allerlei
De broodjes die in Québec worden verkocht, zijn niet echt speciaal. Wat wel grappig is, zijn hun namen:
- Les 'sous-marins', de duikboten, zijn simpele, royaal belegde broodjes.
- Guédille of goudille: broodje met sla, mayonaise, ei, vlees of vis. In sommige streken wordt het broodje ook nog eens gegrild.
Desserts
Hetzelfde geldt voor de desserten. Naast de klassieke suikertaart, hebben sommige desserten uit Québec heel suggestieve en grappige namen. Oordeel zelf maar:
- Pudding chômeur: met bruine suiker of esdoornsiroop
- Queue de castor of beverstaart: gebakken deeg die wordt uitgetrokken zodanig dat het op een beverstaart lijkt. Hierop kan dan suiker, kaneel, chocolade of esdoornsiroop worden gesmeerd, maar ook lookboter of geraspte kaas
- Tire Sainte Catherine: een malse zoetigheid die gemaakt wordt door meisjes voor de feestdag van de heilige Catherine. Op die dag worden de ongetrouwde meisjes gevierd. Sainte Catherine is op 25 november. In Québec wordt ook gesproken van Taffy day. Daarom heet de zoetigheid in het Engels ook wel St. Catherine's taffy.
Typische dranken
Wijn drinken in Québec kan een dure aangelegenheid zijn. Vooral als het om buitenlandse wijnen gaat. De laatste jaren worden er in Québec ook lokale wijnen geserveerd, maar ook deze zijn duur. Hetzelfde geldt voor bier. Buitenlandse bieren zijn prijzig. De lokale bieren zijn niet slecht. Wil je echt iets van de streek, dan kan je beter gaan voor een van volgende dranken:
- Vin de bleuets: blauwe bessenwijn. Smaakt een beetje naar Porto.
- Caribou: mengeling van sterke alcohol en wijn
- Hydromel: gegiste drank tussen 10° en 18° met honing en water. de uitdrukking 'honeymoon' of 'lune de miel' zou komen van het feit dat pas getrouwde koppels hydromel zouden drinken op hun huwelijksfeest.
Opgepast: spraakverwarring!
Het Canadese Frans is wel erg verschillend dan dat van het Frans van Frankrijk. En dat zorgt voor de nodige spraakverwarringen. Zo is 'un breuvage' een koud of warm drankje, zonder alcohol. 'Une boisson' is een drank met alcohol. 'Une liqueur' is een prikdrank. Oppassen geblazen dus wanneer je iets bestelt!