Mloukhiya: de delicatesse van de juteplant

Mloukiya is een gerecht dat in verschillende Arabische landen gegeten wordt. De bereidingswijze ervan verschilt per land. Het wordt gezien als een ware delicatesse en wordt gemaakt van de juteplant. In Tunesië wordt mloukhiya voornamelijk in poedervorm gebruikt. In Egypte gebruikt men vooral kleingesneden stukjes mloukhiyablad.

Wat is mloukhiya nou eigenlijk?

Mloukhiya (zeg: mloegiya) wordt voornamelijk gegeten in Arabische landen. In de landen Tunesië en Egypte is het recept erg populair hoewel de bereidingswijzes erg van elkaar verschillen. Tevens is dit recept ook populair in Libanon en Syrië. De mloukhiya wordt zelf gemaakt door de bladeren van de juteplant fijn te malen tot er kleine stukjes ontstaan of zelfs poeder ontstaat. Deze wordt gekookt als een soep waarin vaak ook lamsvlees of kalfsvlees wordt gedaan. Er zijn ook andere varianten waarbij men gebruikmaakt van rundvlees en schapenvlees. Indien men baat heeft bij een kortere bereidingstijd is het aan te bevelen om 'jong' vlees te kiezen.

Tunesische methode

Let op: dit recept duurt vrij lang, houd rekening met een bereidingstijd van minimaal drie uur.

Ingrediënten

  • 300 gram vlees in blokjes of met bot (meer mag ook)
  • 250 gram mloukhiyapoeder
  • 1 ui in partjes gesneden
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 glas (olijf)olie
  • 1 theelepel zout
  • snufje peper
  • 1 eetlepel ras hanout (verkrijgbaar bij Turkse/Marokkaanse winkel)
  • 1 eetlepel komijn
  • 4 laurierblaadjes
  • Optioneel: 1 theelepel rode peper voor als je wat pittigere mloukhiya wil

Bereidingswijze

Neem een hoge pan met het liefst een wat zwaardere bodem. Dit zorgt ervoor dat het vlees niet aanbrandt, aangezien het vlees langere tijd moet stoven. Begin met de olie in de pan en doe de mloukhiya erbij. Roer goed tot het een soort sausje wordt. Zet het vuur aan en laat de mloukhiya warm worden, giet er dan 800ml water bij en breng het geheel aan de kook. Laat dit geheel koken voor ongeveer twee uur op een middelmatig vuurtje. Tussendoor zachtjes roeren.

Nadat de mloukhiya twee uur heeft gekookt op een middelmatig vuurtje, voeg je het vlees toe samen met de laurierblaadjes. Roer even zachtjes door. Kijk na ongeveer een half uurtje of het vlees al zacht is geworden. Indien dit het geval is, voeg je de kruiden en de ui toe. Laat dit koken tot de ui erg zacht is geworden. Haal voor het serveren de laurierblaadjes eruit. Eet smakelijk!

Egyptische methode

Ingrediënten

  • 1 hele kip
  • 1 ui
  • 12 kardemomzaden
  • 1 kaneelstokje
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel zout
  • 5 glazen water
  • 6 teentjes knoflook (uitgeperst of heel fijn gesneden)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel koriander
  • halve theelepel zout
  • 500 gram verse mloukhiyabladeren
  • 2 glazen rijst
  • 2 eetlepels boter
  • 1 theelepel citroensap

Bereidingswijze

De kip
Neem een diepe pan waar de hele kip in past en doe hierin de volgende ingrediënten: kip, kardemomzaden, water, laurierblad, kaneelstokje en de ui. Let op: de hele kip moet onderstaan in het water. Doe de deksel op de pan en laat de kip koken op een hoog vuur. Wanneer het water begint te koken, doe je de deksel van de pan en wacht je net zo lang tot het schuim verdwenen is van het water. Zet het vuur nu wat zachter en laat de kip voor ongeveer 20 minuten koken.

Mloukhiya

Maak een sausje van de volgende ingrediënten: knoflook, koriander, zout en olijfolie. Dit knoflookmengsel gebruik je later om de kip mee in te smeren. Begin nu met de mloukhiyabladeren: haal de bladeren van de steeltjes en snij de bladeren fijn. Je kunt hiervoor ook een keukenmachine gebruiken, maar zorg dat het geen pasta wordt. Kijk of de kip gaar is, haal deze uit de pan en wikkel deze in in versheidsfolie zodat de kip niet uitdroogt. Gooi het water waar de kip in gekookt heeft niet weg!

Rijst

Was de rijst en kook deze volgende de instructies van de verpakking in de kippenbouillon (water waar de kip in heeft gezeten). Vlak voordat de rijst klaar is, ongeveer 15 minuten ervoor, haal je de kip uit de versheidsfolie.

Roosteren

Smeer de kip in met een derde van het knoflookmengsel dat je gemaakt hebt en zet de kip in een braadslee. Strooi nog wat extra zout over de gehele kip en zet deze in een voorverwarmde oven van 230 graden Celsius. Rooster de kip voor 15 minuten in de oven tot de kip goudbruin van kleur is.

Nadat je de kip uit de oven heb gehaald, maak je van een derde van de knoflookmengsel een geurig sausje door deze even aan te bakken in een pan. Laat de saus niet te lang bakken anders wordt de knoflook bitter. Giet dan anderhalf kopje bij het geheel en laat het sausje even koken, doe dan de mloukhiyabladeren bij het geheel en laat dit zachtjes koken op een vuurtje voor ongeveer een kwartiertje. Indien je de mloukhiya nog te dik vindt, kan je nog meer kippenbouillon erbij doen. Je kunt de dikte zelf bepalen door er meer bouillon bij te doen. Voeg wat zout en peper toe. Pak het resterende gedeelte van het knoflookmengsel en bak dit in de boter tot ook het bruin kleurt. Doe dit mengsel bij de mloukhiya en voeg een theelepel citroensap toe. Leg de kip nu op de rijst in een diep bord en giet de mloukhiya erover of ernaast. Eet smakelijk!
© 2016 - 2024 Nadoush, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf rotsen makenZelf rotsen makenVeel mensen die van een natuurlijke tuin houden zouden graag een rots in de tuin zien, echter, een beetje rots weegt nog…
Het gevoel bij stoffenHet gevoel bij stoffenWe doen het vaak onbewust, maar als we in de winkel kijken naar meubelen, kleding of kussens, halen we de hand er overhe…
Zelf kaneelijs maken, receptZelf kaneelijs maken, receptIn dit artikel vind je het recept om zelf kaneelijs te maken. Je hebt er geen speciale ijsmachine voor nodig! Het vergt…
KatoenplukkersziekteKatoenplukkersziekteDe katoenplukkersziekte is een ziekte van de luchtwegen: een longaandoening. Ze komt voor bij het veelvuldig inademen va…

Andouillette – worstjes van varkensdarm uit FrankrijkAndouillette – worstjes van varkensdarm uit FrankrijkHet is een Franse lekkernij, de andouillette, het worstje van varkensdarm en varkensmaag dat eruit ziet als een saucijsj…
Gran Canaria: traditie en specialiteiten van streekgerechtenGran Canaria: traditie en specialiteiten van streekgerechtenHet eten op Gran Canaria kent verschillende invloeden van andere landen en deze invloeden kun je vaak terug vinden in de…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring
Nadoush (3 artikelen)
Gepubliceerd: 10-03-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.