Portugese wijnen: Ribatejo

Portugese wijnen: Ribatejo Portugal kent vele verschillende wijngebieden met ieder hun eigen smaakvolle wijnsoorten. Een bekende wijnstreek is bijvoorbeeld de Ribatejo. De wijnen uit de Ribatejo zijn buiten Portugal nog niet zo bekend. Men is eerder bekend met de wijnen uit de Alentejo, die beter gepromoot worden. Maar de wijnen uit de Ribatejo zijn ook zeker de moeite waard.

De regio

Naast de smaakvolle wijnen is de Ribatejo ook een prachtige omgeving met veel historie. Het is een regio waarin de kerken, kastelen en kloosters de verhalen vertellen van vroeger. En deze sfeer kan men in deze regio dan ook voelen. Het woord Ribatejo betekent de oever van de Taag. Deze regio strekt zich uit langs de oevers van deTaag iets boven Lissabon. De vlakke vruchtbare gronden langs de rivier zijn optimaal geschikt voor landbouw en druiventeelt. Het is een regio waarin men voornamelijk leeft van de landbouw en veelteelt. Rondrijdend over het platteland zie je dames met strooien hoedjes werken in de wijngaarden, mannen op het traktoren en hier en daar nog een paard en wagen. Het is ook de regio van de lusitano-fokkerijen en stierenfokkerijen.

Een historie in wijn

De Ribatejo wordt al sinds de Romeinse tijd geassocieerd met wijn. In deze regio zijn vele grote wijnmakerijen te vinden. Vaak zijn het grote landhuizen, boerderijen of paleizen met veel historie en traditie die van vader op zoon door de jaren heen zijn over genomen. Er worden rondleidingen gegeven en men kan er wijn proeven. In 2000 heeft de Ribatejo het beste wijncertificaat in Portugal verkregen genaamd, DOC (Denominação de Origem Controlada). Dit certificaat is een kwaliteitsgarantie en helpt bij de promotie van de Ribatejaanse wijnen.

Rota do vinho do Ribatejo

In Santarém, de hoofdstad van de regio vind men de Associação da Rota da Vinha e do Vinho do Ribatejo. Deze organisatie promoot de wijnen uit de Ribatejo en zij hebben verschillende wijnroutes uitgezet die men kan volgen. Er zijn vier routes die men kan volgen:

Tesouro Gótico:

Dit is een Gotische route in en rondom Santarém, de gotische hoofdstad van de Ribatejo met een belangrijk erfgoed aan historische gebouwen. Gedurende eeuwen was Santarém het zomerverblijf van de koninklijke familie. Men kan hier ook een bezoek brengen aan het prachtige uitzichtpunt Portas do Sol (Poorten van de zon) dat een wijd uitzicht geeft over de Taag.

Toiros e Cavalos:

Stieren en paarden. Het stierenvechten is een diepgewortelde traditie in de Ribatejo. Veel wijnmakerijen hebben ook paarden of stierenfokkerijen. Een bekend symbool uit de regio is de campino. Dit is een man te paard gekleed in een kostuum dat bestaat uit blauwe rijbroek, witte kniekousen, witte blouse, rood jasje en groene muts. Hij drijft bijvoorbeeld de stieren op het land als ze naar een ander weiland verplaats moeten worden of drijft de stieren uiteen als ze er één willen vangen etc.

Beira Tejo:

Langs de oevers van de Taag. Deze route volgt de Taag vanaf Salvaterra de Magos naar Chamusca en doet de wijnhuizen aan die op deze route liggen en staat vooral in het teken van de vruchtbare gronden gelegen op de vlakke vruchtbare rivieroevers.

Tesouro Manuelino:

Deze route gaat van Chamusca tot Tomar. De streek van de orde van de Tempeliers. In Tomar ligt het prachtige Convento de Christo. Dit is een oud klooster waar de Portugese zetel van de Tempeliers was gevestigd.

Bij het volgen van deze routes zal men dus niet alleen proeven van de smaakvolle wijnen, maar men zal tegelijkertijd ook kennismaken met wat de regio nog meer te bieden heeft. En als men daarbij ook nog honger heeft gekregen is ook de regionale gastronomie aan te raden en te proeven van de regionale kazen, chouriço, olijven, gebak of traditionele recepten als sopa de pedra (steensoep).
© 2008 - 2022 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tempeliers Kasteel Almourol in centraal-PortugalNaast het kasteel van Tomar, dat het latere hoofdkwartier van de Tempeliers in Portugal was, was de burcht Almoural in c…
Portugese wijnen: AlentejoWat is een goede wijn? Daar kan over getwist worden. Meestal komt men uit bij de bekende Franse wijnen. Maar er is steed…
Golegã en het Nationale Festival van het PaardGolegã, een klein plaatsje in de Portugese Ribatejo. Wie er nog nooit van gehoord heeft en er op een dag toevallig een k…
De mooiste stranden rond LissabonDe mooiste stranden rond LissabonLissabon, gelegen aan de noordoever van de Taag die voorbij Lissabon uitmondt in de Atlantische Oceaan, is ideaal gelege…

Wat men (als beginner) moet weten van wijnWat men (als beginner) moet weten van wijnBijna iedereen houdt van een lekker wijntje. Rood, rosé, droog of zoet wit of champagne. Maar is zo een wijntje vanzelfs…
Faffie (113 artikelen)
Gepubliceerd: 25-03-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.