Uw eigen tea party organiseren

Uw eigen tea party organiseren De stijlvolle afternoon tea is een heerlijk en gezellig moment. Naast thee is er plaats voor verschillende hapjes, zowel hartig als zoet. Imponeer uw vrienden en familie door ze uit te nodigen voor uw eigen tea party waarbij u alle hapjes natuurlijk zelf hebt bereid!

Afternoon tea

De Afternoon tea wordt vaak rond vier uur genuttigd. Er worden vaak sandwiches, cakes en koekjes geserveerd, met daarnaast de thee natuurlijk. Alles moet klein en gemakkelijk uit de hand te eten zijn. De hartige hapjes en sandwiches dienen eerst geserveerd te worden. Pas daarna mogen de zoete hapjes opgediend worden.
Een eenvoudige afternoon tea kent 2 soorten sandwiches en wat koekjes. Een uitgebreide tea kent soms wel vier soorten sandwiches en verschikkende soorten cakejes, koekjes, zoete taarten en hapjes, hartige taarten en hartige hapjes.

High Tea

Hogh tea is ontstaan uit de Afternoon tea en wordt vaak rond 6 uur genuttigd. Het is dus een soort avondmaaltijd die weinig te maken heeft met de elegante afternoon tea.
Een high tea bestaat uit ten minste 2 soorten sandwiches, het liefst belegd met warme ham of een pie, 2 soorten cakes en 2 soorten puddings.

In het artikel staan een aantal recepten die uw teaparty tot een succes zullen maken!

Sandwiches

Komkommersandwiches

  • ½ komkommer
  • 8 sneetjes witbrood, zonder korst
  • zachte boter
  • peper en zout

Schil de komkommer en snij hem in dunne plakken.
Doe de komkommer in een vergiet en bestrooi ze met zout.
Laat de komkommer 1 uur uitlekken in het vergiet. Dep de plakken vervolgens af met keukenpapier.
Besmeer 4 sneeën brood met boteren. Beleg 2 sneeën dakpansgewijs met komkommer.
Bestrooi de komkommer met peper en zout. Leg er de tweede snee brood op.
Snij de sandwiches twee maal diagonaal door (in de vorm van een X).

Opgerolde sandwich met kip-kerriecreme

  • 100 gram kipfilet, in stukken
  • kippenbouillon
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 eetlepel milde kerriepoeder
  • 2 centimeter gemberwortel, geraspt
  • de rast van 1 limoen
  • 250 gram mascarpone
  • 8 sneetjes wit brood, zonder korst
  • peper en zout

Doe de stukken kipfilett in een pannetje. Voeg bouillon toe tot de kip net onder staat.
Koop de kipfilet in 20 minuten gaar. Haal de stukken vervolgens uit de bouillon en laat ze afkoelen.
Doe olie in een koekenpan en fruit de sjalotten 3 minuten. Verwarm de kerriepoeder, limoenrasp en gemberwortel kort mee.
Pureer de mascarpone met de kipfilet. Voeg peper en zout toe en schep er vervolgens het kerriemengsel doorheen.
Rol de sneetjes witbrood uit met een deegroller.
Bestrijk ze met de kerriecrème. Rol de sneetjes vervolgens vanaf de korte kant zo strak mogelijk op.
Wikkel de rolletjes in plasticfolie en zet ze in de koelkast tot gebruik.

Krab (of kreeft of garnalen) sandwiches

  • 150 gram zachte boter
  • 50 gram fijngehakte knoflook
  • 20 sneden brood naar keuze, zonder korst
  • 400 gram krab, garnalen of kreeft naar keuzen, fijn gesneden
  • 100 gram mayonaise
  • 1 eetlepel citroensap
  • Peper en zout naar smaak

Meng de boter met de knoflook en besmeer de helft van de sandwiches met de knoflookboter.
Meng de overige ingrediënten in een kom. Besmeer 10 van de sandwiches met de krabsalade. Bedek de 10 sandwiches met de overige sneeën brood. Snij ze tweemaal diagonaal door (dus in de vorm van een X).

Sandwiches met Lemon Curd

  • rasp van 4 citroenen
  • sap van 4 citroenen
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 150 gram boter
  • 4 eieren
  • 8 sneetjes wit brood

Breng de citroenrasp, het citroensap en de suiker au-bain-marie aan de kook. Roer door tot alle suiker is opgelost. Laat het mengsel 3 minuten doorkoken, roer daarbij af en toe.
Klop de eieren door het citroenmengsel en blijf roeren tot alles gebonden is (nog steeds au bain-marie).
Haal de pan van het vuur en laar het afkoelen.
Bestrijk 4 sneeën brood met de lemon curd. Dek af met het tweede sneetje brood.
Snij het 2 keer diagonaal door (dus in de vorm van een X).

Gebak

Abrikozenflapjes

  • 8 vellen bladerdeeg, ontdooid
  • 30 gram zachte boter
  • 40 gram poedersuiker, gezeefd
  • 1 eierdooier
  • 3blikken halve abrikozen, uitgelekt
  • 50 gram abrikozenjam
  • 10 ml water

Leg vier vellen bladerdeeg tegen elkaar zodat er een groot vierkant ontstaat.
Snij deze lap in drie lange repen en snijd deze repen ook weer in drieën.
Herhaal dit met de overige vier bladerdeegvellen.
Als het goed is heeft u nu 18 vierkantjes.
Roer de boter en de poedersuiker glad met een pollepel. Voed de eierdooier toe en roer deze er zorgvuldig door. Verdeel dit mengsel over het bladerdeeg en leg diagonaal op elk vierkantje 2 abrikozenhelften. Vouw de twee vrije punten over de abrikozen, naar elkaar toe en druk goed aan.
Bak de flapjes in 20 minuten in een oven op 200 graden Celsius.
Verwarm de abrikozenjam met het water en bestrijk de flapjes.

Millionaires Shortbread

Bodem:
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • 55 gram kristalsuiker
  • 120 gram boter
  • snufje zout
  • een pakje vanillesuiker
Vulling:
  • 120 gram boter
  • 120 gram bruine basterdsuiker
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 1 lepel stroop
Topping:
  • 200 gram chocolade naar keuze

Verwarm de oven voor op 180°C.
Snij de boter in blokjes en kneed de boter met de bloem, zout, suiker en vanillesuiker.
Doe bakpapier in de ovenschaal. Verspreid het deeg over de ovenschaal.
Zet het 15-20 minuten in de oven tot de bovenkant goud/bruinachtig wordt. Laat het geheel afkoelen in de schaal.

Smelt de boter in de steelpan en voeg de basterdsuiker en gecondenseerde melk toe.
Verwarm dit op een laag vuur tot de suiker is opgelost.
Zet het vuur daarna hoog en klop het mengsel met de garde. Doe dit tot het mengsel voldoende is ingedikt. (Dit is als men bij het roeren de bodem kort kan zien.)
Giet de karamel over de koek heen en verdeel het met een lepel.
Laat dit afkoelen.

Smelt de chocolade au bain-marie.
Verdeel de gesmolten chocolade over de karamel.
Bewaar het gebak in de koelkast.

Bananenbrood

  • 3 eieren
  • 250 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • een half kopje bruine suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 5 a 6 bananen
  • 120 gram boter
  • snufje zout
  • eventueel dadels

Mix in een kom de bloem, gesmolten boter, het bakpoeder, suiker, zout en vanillesuiker (en etv de stukjes dadels).
Zodra dit goed gemixt is, de eieren erdoor roeren.
Prak vervolgens de banaan en meng ze door het beslag.
Zet het beslag 60 tot 70 minuten in de oven op 170°C.

Citroenrepen

Bodem
  • 115 gram boter
  • 50 gram suiker
  • 125 gram bloem
  • rasp van 1 citroen
  • een snufje zout
Vulling
  • 2 eieren
  • 150 gram suiker
  • 15 gram bloem
  • sap van anderhalve citroen
  • poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng de bloem het zout en de suiker in een kom.
Snij de boter in blokjes en voeg deze samen met de citroenrasp toe.
Kneed het tot een samenhangend geheel.
Verdeel het deeg over een met bakpapier bedekte ovenschaal.
Zet de schaal voor 15 a 20 minuten in de oven tot de bovenkant van het deeg goudbruin is.
Meng intussen de bloem met de eieren. Voeg vervolgens het sap van de citroen(en) toe. Klop het met de garde door elkaar.
Giet het citroenmengsel op de bodem en zet de schaal nog 15 a 20 minuten in de oven.
Bestrooi met poedersuiker.

Koekjes

Chocolade havermoutkoekjes

  • 100 gram poedersuiker
  • 100 gram boter
  • 160 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram havermout
  • 100 gram (melk)chocolade

Verwarm de oven voor op 160°C.
Klop de boter en de suiker 4 minuten met een elektrische mixer.
Voeg het meel en de havermout toe en kneed het geheel.
Zet het deeg een half uur in de koelkast.
Maak er koekjes van.
Bak deze 20 minuten in de oven.
Laat de koekjes afkoelen.
Smelt de chocolade en spreid het over de helft van ieder koekje.

Vanillekoekjes met chocoladevulling

  • 190 gram bloem
  • 1 ei
  • 120 gram roomboter
  • 225 gram kristalsuiker
  • 1½ theelepel bakpoeder
Vulling:
  • 110 gram roomboter
  • 450 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel cacao
  • 1 eetlepel heet water

Verwarm de oven voor op 200°C.
Meng de bloem, bakpoeder en suiker in een kom.
Snij de boter in blokjes en voeg deze aan het bloemmengsel toe. Voeg ook het ei toe aan het bloemmengsel.
Kneed alles met uw handen tot een samenhangend deeg.
Vorm van het deeg een langwerpige rol. Pak deze rol in met plastic folie.
Leg de rol een half uur in de koelkast of 5 a 10 minuten in de diepvries.
Beleg intussen een bakplaat met bakpapier.
Haal het deeg uit de koelkast en leg hem op een snijplank. Snij de rol in plakjes en leg deze plakjes op de bakplaat. Zorg hierbij voor voldoende afstand tussen de koekjes, ze zullen namelijk uitzetten.
Bak de koekjes 10 a 12 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze daarna 5 minuten afkoelen, haal ze dan van het bakpapier af.
Smelt de boter voor de vulling. Zeef de poedersuiker en meng deze met de boter.
Meng intussen de cacao met het hete water. Voeg dit toe aan het botermengsel en roer alles opnieuw door. Zet het cacaomengsel voor 5 minuten in de koelkast.
Besmeer de helft van de koekjes met het cacaomengsel en beleg vervolgens met de andere helft van de koekjes.
© 2011 - 2024 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pasen, organiseer een gezellige Paas High TeaPasen, organiseer een gezellige Paas High TeaPasen is een prima gelegenheid om gezellig met het gezin of de familie te brunchen. In plaats van een paasbrunch kan er…
Indiase winterthee en Engelse theereceptenIndiase winterthee en Engelse theereceptenIndia is de grootste theeproducent ter wereld. Hier komen de beroemde soorten ceylon, assam en darjeeling vandaan. Engel…
Het 'afternoon tea' ritueelGa je een weekendje naar Londen of naar elders in Engeland, neem dan zeker de tijd om je een keer onder te dompelen in h…

De Babycook van BeabaDe Babycook. Met de Babycook kan men dagelijks babymaaltijden (ontbijt, middageten en avondeten) bereiden in een handomd…
De snelkookpan ofwel hogedrukpanIn een snelkookpan, de naam zegt het al, wordt voedsel sneller gaar gekookt. Een snelkookpan wordt ook wel hogedrukpan g…
Bronnen en referenties
  • Teaparty
  • Yummyinmytummy.nl
M_ichje (113 artikelen)
Gepubliceerd: 11-06-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.