Kruiden en hun toepassing in de keuken

Kruiden kunnen aan een gerecht een verrassende en lekkere smaak geven. Maar welk kruid moet je nou bij welk gerecht gebruiken? Een aantal kruidensoorten kun je als plantje kopen bij supermarkt of tuincentrum. Je kunt ze dan zelf houden in de tuin of in de vensterbank. Verder kun je kruiden natuurlijk ook in gedroogde vorm kopen, maar vers is de smaak toch beter aanwezig. Gebruik van de gedroogde vormen 1/3 van de hoeveelheid verse kruiden.

Salie

Salie is een kruid met viltige groen/ grijze blaadjes. Het is goed in de tuin te houden. Het blad heeft een warme, wat wrange smaak en is smaakvol in stoofgerechten met vlees en bij varkenshaas. De blaadjes kunnen ook goed gefrituurd worden.

Bladselderij

Bladselderij heeft fris lichtgroen blad met een pittige, peperige en frisse smaak. Het blad is rauw lekker in salades en soepen en kan meegestoofd worden in stoofgerechten.

Munt

Munt is een klein kruidenplantje met kleine frisgroene blaadjes. Het blad is sterk geurend en heeft een verfrissende smaak. Je kunt er lekkere muntthee van trekken en de blaadjes zijn lekker in ( fruit)salades.

Dille

Dille is een plantje met bosjes dunne sprietjes. Het is een aromatisch en anijsachtig kruid. Voor gebruik moet je dille niet afspoelen, omdat de blaadjes dan slap worden. Dille is lekker in sauzen, salades en marinades voor vis, komkommer en verse kaas.

Koriander

Koriander Lijkt qua vorm erg op bladselderij. Het heeft een sterke en frisse smaak en vanwege de sterkte van de smaak waardeert niet iedereen het kruid meteen. Het kruid kan gebruikt worden in soepen, salades of als garnering van roerbakgerechten.

Kervel

Kervel is een fijn lichtgroen gekleurd kruid, wat licht naar anijs smaakt. Het is zacht en delicaat van smaak. Het is lekker in salades of in soep, bij groenten en ei gerechten. Als je kervel meekookt of het in gedroogde vorm gebruikt dan zit er bijna geen smaak meer aan.

Oregano of Wilde Marjolein

Oregano of Wilde Marjolein is een kruidenplantje met kleine lichtgroene blaadjes aan een licht roze steeltje. De smaak van oregano is aromatisch en peperig. Het is een lekkere smaakmaker op pizza en is ook goed te gebruiken om mee te stoven, in sauzen of om mee te bakken in vlees- of groentegerechten.

Rozemarijn

Rozemarijn is een kruidenplantje met langwerpige, vrij harde donkergroene blaadjes, die vrijwel rechtop aan de steel groeien. Het is een zeer aromatisch kruid met een licht bittere smaak. Je kunt het goed gebruiken om mee te bakken en te stoven bij gerechten met rundvlees of tijm. Ook is het lekker in aardappelgerechten met wat olie en knoflook erbij.

Tijm

Tijm is een klein en fijn plantje met heel kleine blaadjes aan wat licht roze steeltjes. Het is een fris en sterk geurend kruid. Het is lekker in combinatie met kaas en verder kun je het gebruiken bij het bakken van vlees en vis en bij stoofgerechten.

Peterselie

Peterselie heeft krullerige, lichtgroene blaadjes. Het wordt vaak gebruikt als garnering bij allerlei gerechten. Het is een fris en peperig kruid. Er is platte peterselie en krulpeterselie, de platte vorm is pittiger van smaak dan de gekrulde vorm. Je kunt peterselie het best rauw gebruiken, als je het meekookt wordt het licht bitter van smaak en verliest het veel van zijn smaak. Je kunt het het best fijngesneden als laatste toevoegen aan sauzen, soepen en salades.

Bieslook

Bieslook is een kruidenplantje met lange, losse donkergroene sprietjes. De smaak is kruidig en uiachtig. Je kunt bieslook het best rauw gebruiken, ga je het stoven of meebakken dan gaat de smaak van het kruid verloren. Bieslook is lekker bij ei, zuivelproducten en kaas.

Basilicum

Basilicum is een kruid met vrij grote, lichtgroene blaadjes. Het is fris en warm van smaak en is zeer aromatisch. Het is een lekkere smaakmaker in salades met tomaat, bij kaas en vlees en verder is het lekker in tomatensaus voor pastagerechten. Je kunt het beter niet meekoken, maar pas als laatste toevoegen aan soep of saus, omdat het anders zijn smaak verlies.
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Aromatische kruiden en specerijen zijn voor het ene gerecht geschikt en voor het andere niet. Hoewel het ook een kwestie…
Zo bewaar je verse kruidenZo bewaar je verse kruidenHoe bewaar je het best verse kruiden? Men kan ze al dan niet opgelost in olie of boter in de koelkast bewaren, men kan z…

Gezonde bereidingswijze: minder vet, meer onverzadigd vetOf je nu gezond wilt eten, afvallen of een speciaal dieet volgt: ook vetten zijn essentieel in je voeding. Minder vet en…
Super gezond tussendoortje: SmoothiesSuper gezond tussendoortje: SmoothiesEen makkelijke, supergezonde en smakelijke oplossing voor tussendoortjes. De smoothie. Alle basisingredienten van een sm…
Bronnen en referenties
  • Allerhande
  • Spelen met salades
  • Eigen ervaring
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 23-10-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.