Vetarme en gezonde ijsjes bereiden

Overzichtstabel ijsjes met calorieopname
[/TH][TH]kcal/portie of stuk | |
---|---|
gelatine-ijs | 70 |
bramen-yoghurtijs | 60 |
aardbeienijs met kefir | 40 |
nectarinesorbet | 100 |
sorbet met blue Curacao | 110 |
expresso met bevroren Baileys | 100 |
pepermuntijs/muntballetjes | 80/stuk |
Gelatine-ijs, 6 porties
Ingrediënten- 1 a 2 eetlepels citroensap
- half zakje groen gelatinepoeder
- 65g suiker
Bereiding
- Meng het gelainepoeder en de suiker in 300ml water. Laat 10 min. opzwellen
- Breng de gelatine al roerend an de kook. Laat hem vervolgens in een koudwaterbad afkoelen
- Breng de gelatine op smaak met het citroensap (je kan ook andere smaken gebruiken)
- Schep het mengsel in ijsvormpjes en laat het 10 min.
- Sluit de vormpjes en laat ze ongeveer 6 uur in het vriesvak liggen
Bramen-yoghurtijs, 6 porties
Ingrediënten- 40g suikerpoeder
- 1 vers ei
- 75g volle yoghurt
- 125g bramen (diepgevroren of vers)
Bereiding
- Pureer de bramen samen met 1 eetlepel poedersuiker. Gebruik hiervoor een staafmixer
- Klop het ei samen met de rest van het poedersuiker met een handmixer tot lichtgeel en romig
- Schep het mengsel uit in ijsvormpjes en laat ze ongeveer 6 uur in het vriesvak liggen
Aardbeienijs met kefir, 6 porties
Ingrediënten- 250g aardbeien
- 3 eelepels agavedisap (45g)
- 100g kefir
Bereiding
- Pureer de aardbeien met een staafmixer en druk ze door een fijnmazige zeef
- Roer het agavedisap en de kefir door de aardbeienpuree
- Laat ongeveer 10 min. staan
- Veerdeel de massa over de ijsvormpjes en laat ongeveer 6 uur in het vriesvak staan
Nectarinesorbet, 4 porties
Ingrediënten- 150g frambozen of bramen
- citroenmelisse
- 3 eetlepels honing
- 150ml appelsap
- 2 eetlepels citroensap
- 250g nectarines
Bereiding
- Leg de nectarines 1 min. in kokend water en steek ze vervolgens onmiddelijk onder koud water
- Haal de velletjes van de nectarines
- Snijd de vruchten in 4 en haal de vruchtstenen eruit
- Pureer de stukken samen met de honing, het appelsap en het citroensap
- Doe de massa in een ijsmachine en laat 15 - 25 min. draaien
- Verolgens wordt de massa in een diepvriesdoos gestoken. Laat de massa nog eens 2 tot 3 uur bevriezen in het vriesvak
- Garneer met frambozen/bramen en citroenmelisse
Sorbet met blue Curacao, 6 porties
Ingrediënten- 50g limoensiroop
- 100g Blue Curacoa
- 2 verse eiwitten
- snufje zout
- 600ml droge witte wijn
Bereiding
- Meng de limoensiroop met de Blue Curacoa in een maatbeker
- Klop de eiwitten en het zout stijf
- Laat intussen het limoensiroop er langzaam inlopen
- Klop de eiwitten tot er een luchtbelletjes meer zijn
- Voeg 100ml witte wijn toe en meng met een garde
- Doe de massa in een draaiende ijsmachine en laat ongeveer 40 min. draaien
- Schep de sorbet in de ijsvormpjes tot de helft vol
- Vul de rest op met witte wijn
Expresso met Baileys, 8 porties
Ingrediënten- 200g gecondenceerde melk
- 400ml melk
- 90ml Baileys
- 2 eetlpels cappuccinopoeder, ongezoet
- 50g suiker
- 100g room
- 1 eiwit
- 2 eetlepels bruine suiker
- snufje zout
- 400 ml expresso
- cacaopoeder
Bereiding
- Breng 200ml melk, de gecondenseerde melk, 80ml Baileys en de cappuccinopoeder aan de kook
- Haal het mengsel van de plaat en doe er de suiker bij
- Roer stevig en laat ongeveer 10 min. staan
- Voeg vervolgens de room toe en meng zachtjes
- Laat het mengsel afkoelen en plaats het een uur in de diepvriezer
- Klop het eiwit stijf, samen met de bruine suiker en het zout
- Roer de vloeistof door het ijskoude mengsel uit de diepvriezer
- Giet het mengsel in de ijsmachine en laat 45 min. draaien, voeg na 35 min. de rest vn de Baileys toe
- Laat vervolgens het mengsel 4 uur in de diepvriezer bevriezen
- Vlak voordat je de ijs serveert, verwarm je de rest van de melk en klop tot het schuiig wordt
- Breng 400ml expresso aan de kook en verdeel het over 8 koffiekopjes
- Giet de melk erbij en voeg aan elk kopje 1 bolletje ijs toe
- Strooi als laaste de cacaopoeder eroverheen
Pepermuntijs/muntballetjes, 16 stuks
Ingrediënten- 50g pepermuntsiroop
- 200g room
- 2 eierdooiers
- 2 eetlepels poedersuiker
- snufje zout
- 100g couverture
- 1 takje pepermunt (decoratie)
Bereiding
- Warm de room op
- Klop de eidooiers, de poedersuiker en het zout
- Giet er gelijdelijk aan de pepermuntsiroop aan toe en geleidelijk aan de verhitte room
- verhit de massa tot het ingedikt is
- Laat vervolgens de massa 30 min. afkoelen en zet het mengsel nog 30 min. in de koelkast
- Vervolgens laat ge het mengsel een 15 min draaien in de ijsmachine
- Doe het mengsel in een diepvriesdoos en laat dit 5 uur in de diepvriezer steken
- Smelt de couverture
- Neem een ijsplank (kunststof) en zorg dat deze koud is
- Maak ijsbolletjes met de ijsschep, dop deze bolletjes even in de couverture en leg ze op de koude snijplank (chocolade stolt onmiddelijk)
- Serveer de bolletjes op een kleine schaal met een takje pepermunt