Vetarme en gezonde ijsjes bereiden

Vetarme en gezonde ijsjes bereidenBent u ook zo verzot op ijsjes maar denkt u aan uw lijn? Dan heb ik een aantal recepten voor u van ijsjes die niet alleen weinig caloriën bevatten maar ook nog eens lekker zijn.

Overzichtstabel ijsjes met calorieopname

[/TH][TH]kcal/portie of stuk
gelatine-ijs70
bramen-yoghurtijs60
aardbeienijs met kefir40
nectarinesorbet100
sorbet met blue Curacao110
expresso met bevroren Baileys100
pepermuntijs/muntballetjes80/stuk

Gelatine-ijs, 6 porties

Ingrediënten
  • 1 a 2 eetlepels citroensap
  • half zakje groen gelatinepoeder
  • 65g suiker

Bereiding
  • Meng het gelainepoeder en de suiker in 300ml water. Laat 10 min. opzwellen
  • Breng de gelatine al roerend an de kook. Laat hem vervolgens in een koudwaterbad afkoelen
  • Breng de gelatine op smaak met het citroensap (je kan ook andere smaken gebruiken)
  • Schep het mengsel in ijsvormpjes en laat het 10 min.
  • Sluit de vormpjes en laat ze ongeveer 6 uur in het vriesvak liggen

Bramen-yoghurtijs, 6 porties

Ingrediënten
  • 40g suikerpoeder
  • 1 vers ei
  • 75g volle yoghurt
  • 125g bramen (diepgevroren of vers)

Bereiding
  • Pureer de bramen samen met 1 eetlepel poedersuiker. Gebruik hiervoor een staafmixer
  • Klop het ei samen met de rest van het poedersuiker met een handmixer tot lichtgeel en romig
  • Schep het mengsel uit in ijsvormpjes en laat ze ongeveer 6 uur in het vriesvak liggen

Aardbeienijs met kefir, 6 porties

Ingrediënten
  • 250g aardbeien
  • 3 eelepels agavedisap (45g)
  • 100g kefir

Bereiding
  • Pureer de aardbeien met een staafmixer en druk ze door een fijnmazige zeef
  • Roer het agavedisap en de kefir door de aardbeienpuree
  • Laat ongeveer 10 min. staan
  • Veerdeel de massa over de ijsvormpjes en laat ongeveer 6 uur in het vriesvak staan

Nectarinesorbet, 4 porties

Ingrediënten
  • 150g frambozen of bramen
  • citroenmelisse
  • 3 eetlepels honing
  • 150ml appelsap
  • 2 eetlepels citroensap
  • 250g nectarines

Bereiding
  • Leg de nectarines 1 min. in kokend water en steek ze vervolgens onmiddelijk onder koud water
  • Haal de velletjes van de nectarines
  • Snijd de vruchten in 4 en haal de vruchtstenen eruit
  • Pureer de stukken samen met de honing, het appelsap en het citroensap
  • Doe de massa in een ijsmachine en laat 15 - 25 min. draaien
  • Verolgens wordt de massa in een diepvriesdoos gestoken. Laat de massa nog eens 2 tot 3 uur bevriezen in het vriesvak
  • Garneer met frambozen/bramen en citroenmelisse

Sorbet met blue Curacao, 6 porties

Ingrediënten
  • 50g limoensiroop
  • 100g Blue Curacoa
  • 2 verse eiwitten
  • snufje zout
  • 600ml droge witte wijn

Bereiding
  • Meng de limoensiroop met de Blue Curacoa in een maatbeker
  • Klop de eiwitten en het zout stijf
  • Laat intussen het limoensiroop er langzaam inlopen
  • Klop de eiwitten tot er een luchtbelletjes meer zijn
  • Voeg 100ml witte wijn toe en meng met een garde
  • Doe de massa in een draaiende ijsmachine en laat ongeveer 40 min. draaien
  • Schep de sorbet in de ijsvormpjes tot de helft vol
  • Vul de rest op met witte wijn

Expresso met Baileys, 8 porties

Ingrediënten
  • 200g gecondenceerde melk
  • 400ml melk
  • 90ml Baileys
  • 2 eetlpels cappuccinopoeder, ongezoet
  • 50g suiker
  • 100g room
  • 1 eiwit
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • snufje zout
  • 400 ml expresso
  • cacaopoeder

Bereiding
  • Breng 200ml melk, de gecondenseerde melk, 80ml Baileys en de cappuccinopoeder aan de kook
  • Haal het mengsel van de plaat en doe er de suiker bij
  • Roer stevig en laat ongeveer 10 min. staan
  • Voeg vervolgens de room toe en meng zachtjes
  • Laat het mengsel afkoelen en plaats het een uur in de diepvriezer
  • Klop het eiwit stijf, samen met de bruine suiker en het zout
  • Roer de vloeistof door het ijskoude mengsel uit de diepvriezer
  • Giet het mengsel in de ijsmachine en laat 45 min. draaien, voeg na 35 min. de rest vn de Baileys toe
  • Laat vervolgens het mengsel 4 uur in de diepvriezer bevriezen
  • Vlak voordat je de ijs serveert, verwarm je de rest van de melk en klop tot het schuiig wordt
  • Breng 400ml expresso aan de kook en verdeel het over 8 koffiekopjes
  • Giet de melk erbij en voeg aan elk kopje 1 bolletje ijs toe
  • Strooi als laaste de cacaopoeder eroverheen

Pepermuntijs/muntballetjes, 16 stuks

Ingrediënten
  • 50g pepermuntsiroop
  • 200g room
  • 2 eierdooiers
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • snufje zout
  • 100g couverture
  • 1 takje pepermunt (decoratie)

Bereiding
  • Warm de room op
  • Klop de eidooiers, de poedersuiker en het zout
  • Giet er gelijdelijk aan de pepermuntsiroop aan toe en geleidelijk aan de verhitte room
  • verhit de massa tot het ingedikt is
  • Laat vervolgens de massa 30 min. afkoelen en zet het mengsel nog 30 min. in de koelkast
  • Vervolgens laat ge het mengsel een 15 min draaien in de ijsmachine
  • Doe het mengsel in een diepvriesdoos en laat dit 5 uur in de diepvriezer steken
  • Smelt de couverture
  • Neem een ijsplank (kunststof) en zorg dat deze koud is
  • Maak ijsbolletjes met de ijsschep, dop deze bolletjes even in de couverture en leg ze op de koude snijplank (chocolade stolt onmiddelijk)
  • Serveer de bolletjes op een kleine schaal met een takje pepermunt
© 2009 - 2025 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.