Het effect van cafeïne of theïne

Het effect van cafeïne of theïne Cafeïne is een alkaloïde (= volgens wikipedia een stikstof bevattende plantenbase, met in het algemeen een ingewikkelde chemische structuurformule die vaak een sterke fysiologische of farmacologische werking heeft.) en wordt vaak als genotmiddel gebruikt. Waar wij het het meest van kennen is de koffieboon, thee en cacaobonen, maar is ook terug te vinden binnen de geneeskunde. Morfine en codeïne kennen we allemaal wel.

Wat doet het met ons lichaam?

Cafeïne is voor ons lichaam ook een opwekkende stof, we worden er helderder van en als we na een lange avond of tijdens een slome middag even “wegdutten” doet koffie, maar ook cola of de bekende energiedrankjes het goed. Je krijgt er een soort instant energiestoot van.

Bij het autorijden moet je eigenlijk na enkele uren rijden stoppen, maar zeker tijdens vakantieritten naar de zuidelijke landen wordt er nogal eens aan een stuk doorgereden en omdat koffie het effect van “wakker” blijven creëert, wordt dit nogal eens in de plaats genomen. Een combinatie van rustpauze en een kop koffie kan geen kwaad, maar in de plaats van is uiterst gevaarlijk.

Cafeïne werkt ook door op de stofwisseling en om die reden wordt het in ververbrandende vitaminepreparaten ook vaak toegevoegd. Daarnaast heeft de stof een positieve invloed op het geheugen. Met enkele kopjes per dag zou vergeetachtigheid of Alzheimer teruggedrongen worden. Dit laatste is overigens niet wetenschappelijk aangetoond.

Hoeveelheid?

We kunnen stellen dat cafeïne in principe giftig is. Bij producten waar gewenning optreedt, denk hierbij ook aan alcohol, neemt op den duur het effect af en verslaving kan ontstaan. Dat wil ook zeggen dat er bij plotseling stoppen afkickverschijnselen kunnen ontstaan.

Veel van de gehoorde klachten zijn:
  • bloeddruk schommelingen
  • drukkende of kloppende hoofdpijn
  • loomheid
  • slapeloosheid

Afhankelijk van de hoeveelheid die genuttigd wordt kan dit van enkele dagen tot enkele maanden zijn. Als de voeding wordt aangepast, dat wil zeggen een beperkt aantal koolhydraten per dag, zal dit een positief effect op het lichaam hebben. Het lichaam stabiliseert

Het zal niemand verbazen dat de energiedrankjes en koffie veruit de meeste cafeïne bevatten. Op 250 ml energiedrank is maar liefst 80 mg opgeslagen. Maar een kop koffie – afhankelijk van de grootte van de kop – kent ook al snel 40 tot 80 mg cafeïne en thee zit daar net onder (geen groene thee uiteraard).

Gezond een kop koffie drinken?

Behoort koffie wel tot de gewenste drankjes, beperk het dan tot 2 of maximaal 3 kopjes per dag en drink geen koffie na ongeveer 20.00 uur. Het aantal calorieën in koffie is zeer beperkt. Een gemiddelde kop koffie bevat 3 calorieën, in thee zit 0 calorieën.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energiedrankjes, gebruik en verslavingEnergiedrankjes, gebruik en verslavingVoor velen is de tijd van de Sisi limonade voorbij. Jongeren houden het voortaan bij andere drankjes. Dikwijls zijn dat…
Hoofdpijn door pijnstillers en andere stoffenHoofdpijn door pijnstillers en andere stoffenHet klinkt tegenstrijdig maar veelvuldig gebruik van pijnstillers tegen hoofdpijn kan juist hoofdpijn veroorzaken. Het s…
Cafeïne en de invloed op kinderenCafeïne en de invloed op kinderenEr verschijnen steeds meer producten op de markt waaraan cafeïne is toegevoegd. Vaak is het niet duidelijk dat producten…
Energiedrankjes gevaarlijk verslavendEnergiedrankjes gevaarlijk verslavendEnergiedrankjes met een hoge dosis cafeïne en taurine, ze geven de consument méér dan vleugels zo blijkt nu. Ze zijn noc…

Het McDonald's-dieet: over slank blijven en afhaaletenHet McDonald's-dieet: over slank blijven en afhaaletenAfhaaleten hoort er voor veel mensen gewoon bij. Maar staat afhaaleten gelijk aan ongezond en dikmakend? Het antwoord: d…
Oreo, misschien wel het lekkerste koekje!Oreo, misschien wel het lekkerste koekje!Wie kent het koekje tegenwoordig niet? Het koekje dat al sinds 1912 gemaakt wordt door het Amerikaanse bedrijf Nabisco e…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.