|
Bron: Openclipart - Krypt (bewerkt) |
|
Vleeswaren | Koelkast maximaal 7 ºC | Diepvries -18 ºC |
---|---|---|
Bacon, cervelaatworst, ontbijtspek, rookvlees (Gezouten vleeswaren) | 1 week | 1 - 3 maanden |
Boterhamworst, gebraden gehakt, gekookte worstGelderse worst, leverkaas, (smeer)leverworst (Gekookte vleeswaren) | 4 dagen | 3 maanden |
Casselerrib, ham, kipfilet | 4 dagen | 3 maanden |
Fricandeau, rosbief | 2 dagen | 3 maanden |
Filet américain | dag van aankoop | niet bewaren! | Vlees en kip | Koelkast maximaal 7 ºC | Diepvries -18 ºC |
Gebraden en gebakken vlees | 3 - 4 dagen | 3 maanden |
Rauwe kip | 2 dagen | 9 maanden |
Rauw rundvlees | 2 dagen | 6 - 12 maanden |
Rauw varkensvlees | 2 dagen | 4 maanden |
Rauw Gghakt, hamburgers, slavinken (gemalen vlees) | 1 dag | 2 - 3 maanden |
Restjes vlees van de barbecue | bbq niet bewaren! | niet invriezen | Vis | Koelkast maximaal 7 ºC | Diepvries -18 ºC |
Rauwe kabeljauw, schol, tonijn (magere vis) | 1 - 2 dagen | 6 maanden |
Rauwe zalm, makreel (vette vis) | 1 - 2 dagen | 3 maanden |
Gerookte makreel, gerookte zalm, gerookte paling | 2 dagen | 3 maanden |
Zoute haring | 1 - 2 dagen | 3 maanden |
Lekkerbekje, kibbeling (gebakken vis) | 2 dagen | 3 maanden |
Garnalen | 1 dag | 3 maanden |
Rauwe mosselen | 1 dag | niet invriezen |
Gekookte mosselen | 1 - 2 dagen | 3 maanden | Groenten | Koelkast maximaal 7 ºC | Diepvries -18 ºC |
Gesneden groenten | 1 dag | 3 maanden (* b) |
Sla, andijvie, spinazie (bladgroenten) | 2 dagen | niet invriezen |
Sperziebonen | 4 dagen | 12 maanden (* b) |
Wortelen, broccoli | 3 - 5 dagen | 12 maanden (* b) |
Witlof, bloemkool | 7 - 10 dagen | 12 maanden (* b) |
Aubergine, courgette, paprika, winterwortel | 5 - 7 dagen | 12 maanden (bk) |
Komkommer, tomaten | 1 - 2 weken (bk) | niet invriezen |
(* b is eerst blancheren, bk is buiten de koelkast bewaren op een donkere koele plek) | Zuivelproducten | Koelkast maximaal 7 ºC | Diepvries -18 ºC |
Melk, chocolademelk | 3 dagen | niet invriezen |
Karnemelk, drinkyoghurt | 4 dagen | niet invriezen |
Yoghurt, kwark | 4 dagen | niet invriezen |
Vla | 3 dagen | niet invriezen |
Slagroom | 3 dagen | niet invriezen | Boter, kaas en eieren | Koelkast maximaal 7 ºC | Diepvries -18 ºC |
Boter | 1 - 2 weken | 1 - 2 maanden |
Margarine | 4 weken | 1 - 2 maanden |
Halvarine | 4 weken | niet invriezen |
Stuk jonge of jongbelegen kaas | 1 week | 2 - 4 maanden |
Stuk belegen of oude kaas | 14 dagen | 2 - 4 maanden |
Plakken kaas | 3 dagen | niet invriezen |
Geraspte kaas | 3 dagen | niet invriezen |
Zachte kaas (brie, camembert) | 4 dagen | 3 maanden |
Smeerkaas | 1 week | niet invriezen |
Rauwe, ongekookte eieren | 4 weken | niet invriezen |
Gekookt ei | 1 week | niet invriezen | Babyvoeding en moedermelk | Koelkast maximaal 7 ºC | Diepvries -18 ºC |
Moedermelk | 3 dagen | 6 maanden |
Zelfgemaakt groentehapje | 1 dag | 8 maanden | Overige etenswaren - producten | Koelkast maximaal 7 ºC | Diepvries -18 ºC |
Vlees, vis, groenten uit blik - glazen pot | 2 dagen* | 3 maanden* |
Vruchten uit blik - glazen pot | 1 week* | 3 maanden* |
Vruchtensap - frisdrank met vruchtensap | 3 - 4 dagen | niet invriezen |
Fritessaus, mayonaise, cocktailsaus - knoflooksaus | 3 maanden | niet invriezen |
Tomatenketchup, curry, barbecuesaus | 9 maanden | niet invriezen |
Olijven, augurken, zilveruitjes | 1 maand | niet invriezen |
Huzarensalade, eiersalade | 1 dag | niet invriezen |
Kant-en-klaarmaaltijden, restjes warme maaltijden | 2 dagen | 3 maanden |
Bereide soep | 2 dagen | 3 maanden |
Slagroomgebak, gebak met slagroom | 1 dag | 1 maand |
Appelgebak, vlaai zonder slagroom | 3 dagen | 3 maanden |
(* is in een bewaarbakje - dus uit pot of blik halen) |
Haggeman, 09-09-2017
Beste mensen,
Graag zou ik willen weten hoelang je bevroren vitnamese loempia's kunt bewaren in de vriezer. Heb ze nu al wel een jaar in de vriezer en weet niet of ik ze nog kan eten. Vriezer staat op -18.
Ik hoor het graag.
Groeten Henk
Reactie infoteur, 11-09-2017
Beste Henk,
Over het algemeen bederft voedsel bij -18 niet snel, maar dit is mede afhankelijk van de ingrediënten. De smaak loopt wel achteruit en ingrediënten als (vet) varkensvlees kunnen scherp van smaak worden. Alhoewel een jaar wel lang is, kun je het beste op je smaak vertrouwen.
Mvg
Bartholomees, 12-12-2016
Ik heb nog klontjes suiker gevonden die al enkele jaren oud zijn, mogen die nog gebruikt worden, of kan men dat testen?
Reactie infoteur, 12-12-2016
Beste Bartholomees,
Suiker is in principe onbeperkt houdbaar, mits droog en schoon bewaard. Je kunt het verder niet testen, anders dan te proeven.
Mvg
Lea, 22-01-2013
Wanneer je bv rijst met goulash vers gemaakt hebt en er over is, in de diepvries in een vriesbakje, hoe lang blijft dit goed?
Reactie infoteur, 25-01-2013
Beste Lea,
2 á 3 maanden moet dit houbaar kunnen zijn in een goede vriezer (-18). Na deze tijd hoeft de maaltijd niet bedorven te zijn, maar gaat waarschijnlijk in smaak achteruit.
Ruiken en (voorzichtig) proeven biedt dan uitkomst.
Mvg
Anja, 15-01-2013
Hoelang kun je verpakte dingen bewaren na uiterste datum?
Alvast bedankt voor uw reactie.
Reactie infoteur, 17-01-2013
Beste Anja,
Dat is in het algemeen niet te zeggen. Droge producten zal je langer kunnen bewaren / consumeren dan in vocht ingelegde producten.
Producenten houden wel een veilige marge aan, maar verder is het een kwestie van (voorzichtig) proeven.
Mvg
Joy, 09-01-2013
Kan ik nog de overdatum ongeopende kruidenboter gebruiken?
Reactie infoteur, 13-01-2013
Beste Joy,
Mits koel en droog bewaard zal de boter mogelijk nog wel te consumeren zijn. Fabrikanten houden altijd een veilige marge aan waar het de houdbaarheidsdatum betreft.
Voorzichtig zijn en… even proeven. Boter smaakt "ranzig" als deze bedorven is.
Mvg
Wrensen, 02-01-2013
Kun je gerookte kip invriezen?
Reactie infoteur, 04-01-2013
Beste Wilma,
De kip is voor minimaal 3 maanden in te vriezen. Langer zal niet direct tot bederf leiden, maar tot enig smaakverlies.
Mvg
Kelly, 08-12-2012
Kunnen dingen als basilicum ook ingevroren worden? Ik koop bijvoorbeeld vaak verse kruiden bij de toko, maar gebruik nooit alles in een keer. Bij voorbaat dank!
Reactie infoteur, 12-12-2012
Beste Kelly,
In de diepvries kun je gesneden basilicum in een goed gesloten plastic zakje tot plusminus 12 maanden bewaren.
Mvg
Steven, 17-06-2012
Ik ben van plan om pindakaas, en andere in die soort (pecan, pistache, …) te maken. Het hangt een beetje af van m'n zin op de moment :) maar meestal is het de noten, wat arachideolie en een beetje honing (met eventueel vanille). Hoelang kan ik dit bijhouden in de koelkast? Ik zou denken dat dit wel even goed blijft maar zou het graag eens van jullie weten.
Mvg
Reactie infoteur, 18-06-2012
Beste Steven,
Ik zou het niet met zekerheid kunnen zeggen, mede omdat je niet met conserveringsmiddelen zal werken.
Gezien de olie en het suikergehalte (honing) lijkt het mij dat dit toch zeker enige weken moet kunnen.
Mvg
Elisabeth, 02-06-2012
Ik heb een ongeopend pakje monchoukaas al een week uit de koelkast gehaald. de houdbaarheidsdatum is ook nog niet verstreken. Dit moest zacht worden om een taart te maken, maar ben er niet aan toegekomen. Is de monchoukaas dan nog bruikbaar en eetbaar?
Reactie infoteur, 03-06-2012
Beste Elisabeth,
Ik zou hier zeer voorzichtig mee zijn, zeker gezien de temperaturen van de afgelopen week. In de koelkast is Monchou ongeveer een week te bewaren; buiten de koelkast zou ik het risico niet nemen.
Mvg
A. Hoogendam, 29-05-2012
Hoelang kan ik schoongemaakte paling in de diepvriezer bewaren?
m.vr.groet.
Reactie infoteur, 30-05-2012
Beste A,
Voor minimaal drie maanden moet dit geen probleem geven. De smaak zal -mede afhankelijk van het vetpercentage- wel wat achteruit gaan; bederven zal het niet.
Mvg
Jan Stikkers, 22-05-2012
Kan ik schoongemaakte en luchtdicht verpakte maatjesharing invriezen?
Reactie infoteur, 22-05-2012
Beste Jan,
Ja, dan kan, maar het vetgehalte is mede bepalend.
Magere vis is in de diepvries zo’n zes maanden houdbaar. Vette vis blijft ingevroren drie maanden goed, net als bereide vis, zoals kibbeling en gerookte paling.
Mvg
Sophie, 29-04-2012
Beste,
hoe lang kan je een pot geopende rode kool bewaren in de koelkast?
mvg
Reactie infoteur, 30-04-2012
Beste Sophie,
Ik zou twee á drie dagen aanhouden.
Mvg
Els Hagendijk, 24-04-2012
Hoelang kun je gerookte kip in de vriezer bewaren?
Reactie infoteur, 25-04-2012
Beste Els,
Ongeveer drie maanden zonder dat het tot smaakverlies leidt.
Mvg
Kees, 09-04-2012
Hoe lang kun je een geopende fles mineraal water in de koelkast bewaren?
Reactie infoteur, 10-04-2012
Beste Kees,
Ik zou het niet met zekerheid kunnen zeggen, maar geopend heeft het zijn beperkingen, mede afhankelijk van de condities bij het openen (hygiëne, temperatuur, duur buiten de koelkast e.d.)
Lees onderstaande discussie er eens op na:
http://kassa.vara.nl/vraag-beantwoord/vraag/vadetail/houdbaarheid-water/
Mvg
Viviane Vanhoecke, 21-02-2012
Mijn vraag is wij zitten vrijdag met een stroomonderbreking van 8 uur zullen wij dan nog onze diepvries groenten moeten weggooien of zullen die nog niet ontdooid zijn
dank op voorhand
Reactie infoteur, 21-02-2012
Beste Viviane,
Zou de groente toch maar proberen bij buren, vrienden of kennissen in de diepvries te stallen.
Alternatief is misschien de groentes met diepvrieselementen in te pakken in kranten en op een koele plaats te leggen.
8 uur is bij de huidige temperaturen anders wel erg lang.
Mvg
Marc, 21-02-2012
Hoelang zijn gedroogde kruiden houdbaar zoals een zakje kruidenmix van bijvoorbeeld Silvo (griekse grilkruiden/kruidenmix voor gehakt/spekkruiden/kruidenmix voor karbonade). omdat deze nooit in zijn geheel gebruik bewaar iki deze vaker ik deze voor meerdere malen in geopende toestand…
Reactie infoteur, 21-02-2012
Beste Marc,
Gedroogde kruiden zijn (zeer) lang te bewaren. Zeker als ze op een droge plaats bewaard worden.
Mvg
Miranda Simmerman, 06-02-2012
Kunnen jullie me vertellen wat de houdbaarheid van jam is wanneer deze geopend is?
Dit is namelijk moeilijk te vinden.
Reactie infoteur, 10-02-2012
Beste Miranda,
Na opening -mede dankzij het hoge suikergehalte- ongeveer een maand, maar dit is mede afhankelijk van de (omgevings)temperatuur waarin je de jam bewaart (koelkast of keuekenkastje?)
Mvg
Leon Suurmond, 17-01-2012
Is er een verklaring voor dat vla in pakken ruim voor de uiteste houdbaarheids datum dun wordt?
Laatst waren er 3 verschillende soorten vla in een dag of twee allen dun geworden.
Deze waren allen gekoeld op 5 graden. en ook al enige dagen daar voor geopend.
Heeft weers verandering ook invloed op houdbaarheid van voeding in algemeen?
Reactie infoteur, 18-01-2012
Beste Leon,
Het bindmiddel dat wordt toegevoegd om de massa homogeen te houden verliest zijn kracht / ontbindt.
Transport en temperatuurverschillen hebben invloed op de houdbaarheid en kwaliteit. Een 'gesloten koelketen' af fabriek in principe niet. Dit geldt ook voor een constante koeling thuis.
Mvg
Carola, 04-11-2011
Een tijdje geleden las ik ergens op een site (weet niet meer welke) dat als je knoflook pelt en in een potje met olijfolie stopt dat je dat dan langer kan bewaren.
Maar nu zei iemand op een forum dat je dat niet moet doen omdat dat giftig kan zijn of zoiets.
Dus mijn vraag: kan je gepelde knoflook in een potje olijfolie bewaren en hoelang dan en hoe bewaar je dat potje?
Alvast bedankt.
Reactie infoteur, 05-11-2011
Ik zou het niet precies weten Carola.
Ik heb zelf ook wel eens knoflook in de olie gelegd voor enkele weken!?
Olijfen koop je ook vaak in de olie onder toevoeging van knoflook!?
Je zou in de supermarkt kunnen kijken wat bij deze produkten de houdbaarheidsdatum is (uiteraard in de koelkast)
Mvg
Jenny, 02-11-2011
Hoe lang kan je een huzarenslaatje gebruiken dat je open gemaakt hebt en in de koelkast bewaard?En hoelang eentje waar vlees inverwerkt is?
Reactie infoteur, 03-11-2011
Beste Jenny,
Over het algemeen kan je -na opening- twee á drie dagen aanhouden.
Vaak kan je het ook wel zien als vocht zich ontbindt aan het slaatje. (wordt slap)
Mvg
Briquet, 18-07-2011
Hoe lang kan ik witte klontjes suiker bewaren?
Reactie infoteur, 19-07-2011
Beste Briquet,
Mits (vooral) droog, koel en luchtdicht bewaard haast onbeperkt.
Gebruik je de suiker weinig, ga dan op je reuk af. De suiker zal uiteindelijk een muffe geur afgeven.
Mvg
Robert, 27-12-2010
Ik heb de volgende vraag, ik heb een pak met gerookte dunne worstjes gekregen uit roemenie maar ze zijn 12 dagen onderweg geweest met het koerierbedrijf waarmee deze verstuurt werden vanwege de drukte rond de kerst, duurde dit dus veel te lang maar ik wil weten hoe ik kan testen of de worsten nog goed zijn want ze stinken niet, alleen dat de zak waarin ze zaten een beetje bol stond bij aankomst, wie helpt mij aan een antwoord?
Reactie infoteur, 27-12-2010
Beste Robert,
Als de zak bol staat lijkt het me niet verstandig de wortjes nog te eten. Meestal is dit niet zo'n goed teken.
Mvg
Joyce, 22-12-2010
Ik zou graag willen weten, ik ben vandaag sucadelappen aan het sudderen voor vrijdag. Kan ik als dit gerecht klaar is dit tot vrijdag bewaren? Dus 2 dagen in de koeling? Of is het verstandig om dit eerst in te vrienzen tot vrijdagochtend?
Reactie infoteur, 27-12-2010
Beste Joyce,
Sorry, als mosterd na de maaltijd. Twee dagen had geen kwaad gekund.
Mvg
Maes Leo, 01-12-2010
Ik woon in Thailand het is hier altijd warm heb hier geen kelder.
Hoe kan ik best mijn aardappelen het langst bewaren.
Reactie infoteur, 01-12-2010
Beste Maes,
Ik zou zeggen: bewaren in een ingegraven, afsluitbare kist.
Mvg
Marco, 22-11-2010
Ik had een vraag over het gedeelte bewaren en dan met name de groentetabel. De groente die u hier benoemd bedoelt u daarmee nadat ze gekookt zijn kun je ze zo lang bewaren of gewoon rauw kun je ze zo lang bewaren? Voorbeeld: Gekookte sperziebonen kun je daarna in de koelkast 4 dagen bewaren?
Reactie infoteur, 01-12-2010
Beste Marco,
Het betreft ongekookte bonen. De wijze van bereiden beïnvloedt de bewaartijd (veel of weinig vocht, kruiden, toevoegingen e.d.)
Mvg
Petra, 19-11-2010
Ik heb in de koelkast diepvriesspinazie laten ontdooien. Hoe lang kan ik deze in de koelkast bewaren alvorens op te eten.
Reactie infoteur, 21-11-2010
Beste Petra,
Ik zou het binnen twee dagen consumeren, omdat de spinazie veel vocht bevat.
Mvg
Peter, 06-10-2010
Wat is de houbaarheidsdatum van potjes kruiden?
Reactie infoteur, 10-10-2010
Beste Peter,
Als er geen vermelding op de potjes staat is dit haast onbeperkt, mits koel en droog bewaard.
Gedroogde produkten zijn zeer lang houdbaar, alhoewel het na verloop van tijd wel ten koste kan gaan van de smaak.
Mvg
Engelien, 17-07-2010
Ik zou graag willen weten als ik vlees uit de diepries heb gehaald en in de koelkast heb gelegd. hoe lang kan ik deze dan nog bewaren/nog op kan eten
Reactie infoteur, 20-07-2010
Beste Engelien,
Dit is mede afhankelijk van de versheid van het produkt bij aankoop, de wijze (en temperatuur) van vervoeren vóór het invriezen en de kwaliteit van zowel de diepvries als de koelkast.
In het algemeen zal je op twee á drie dagen uit komen. De eerste dag ontdooit het produkt langzaam bij plusminus 6 graden, waarna je het nog één a twee dagen gekoeld bewaart.
Mvg
Kimmy, 18-02-2010
Hoelang kan je spageti bewaren in de koel kast
Reactie infoteur, 21-02-2010
Beste Kimmy,
Gekookte pasta kun je nog enkele dagen in de koelkast bewaren.
Kijk even bij onderstaande link voor meer informatie:
http://passie.horeca.nl/fav/Meelspijzen.pdf
Mvg
Iris, 22-05-2009
Kan ik geopende blikjes b.v. kattevoer bewaren in de koelkast?
Reactie infoteur, 22-05-2009
Beste Iris,
Zeker weten doe ik het niet, maar het lijkt mij dat je -gezien de bereidingswijze- de bewaartijd van gekookte vleeswaren kunt aanhouden; dus 3 á 4 dagen. mits gekoeld en afgedekt bewaard. Voor de zekerheid zou ik voor 2 á 3 dagen kiezen, maar dit is niet gebaseerd op reeële gegevens.
Mvg - Sila
W. Funke, 19-08-2008
Ik heb een vraag: tijdens mijn vakantie hebben mijn ouders goedbedoeld met een merkstift ipv potlood de datum op de eieren van onze kippen geschreven. Hoe giftig is dit; kan ik ze nog eten?
Reactie infoteur, 23-08-2008
@ W.funke, wellicht is deze reactie mosterd na de maaltijd, maar je kunt eieren die met een merkstift zijn geschreven nog gerust eten. De gifstof (is overigens maar een heel heel klein beetje) dringt niet door de kalkschaal.
Groetjes van Sila (auteur artikel)
Louis Ehrens, 13-08-2008
Prima artikel. Allerlei zaken, goed om te weten. Ik wil graag een vraag stellen. Wat gebeurt er met ingevroren groenten (sperziebonen, snijbonen, bloemkool) als de diepvries uitvalt en de spullen geheel of gedeeltelijk ontdooien. Zijn de groenten dan nog voor consumptie geschikt, als ze direct opnieuw worden ingevroren?
Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Louis, een vuistregel is om ontdooid voedsel nooit opnieuw in te vriezen. Dit geldt vooral voor vlees, maar ook voor groenten, daar het risico op bacterien (en vergifitging) dan zeer groot is.
Wat je wel kunt doen als de stroom/diepvries uitvalt, is: alle groenten koken en daarna weer invriezen, dat kan namelijk wel zonder risico!
Groetjes van Sila (auteur artikel)
Wendy, 11-08-2008
Ik heb een vraag over het invriezen van brood met beleg erop. Dit doe ik voor lunchpakketjes zodat ik dat niet 's morgens hoef te doen maar op een ander moment en dan voor meerdere dagen. Kan dat voor pindakaas / pasta / jam?
Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Wendy, ik geloof wel dat dit kan, alleen helemaal zeker weet ik het eerlijk gezegd niet…
Groetjes van Sila (auteur artikel)
Mimi, 11-08-2008
Hoelang kun je pindakaas bewaren?
Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Mimi en Bellemans, bij pindakaas en jam staat er een houdbaarheidsdatum op het potje of de deksel. Twee belangrijke dingen om op te letten.
1) je moet het potje wel iedere keer goed luchtdicht afsluiten.
2) En verder is het belangrijk om geen boter e.d. aan je mes te hebben, hetgeen in de jam of pindakaas terechtkomt en dan zal gaan schimmelen.
Groetjes van Sila (auteur artikel)
H. Frijling, 31-07-2008
In het begin van uw artikel heeft u het over koelkast en diepvries. Daar is niets mis mee. Doch ik krijg de indruk dat u het woord ijskast noemt waar u koelkast bedoelt. Ijskast is een ouderwetse benaming voor koelkast, uit de tijd dat er als koelkast nog kasten met een blok ijs gebruikt werden. Dat is zeer lang geleden.
Heden ten dage kan ik me voorstellen dat u verwarring sticht met het woord ijskast. Ijs zit in de vriezer. Koelen doe je in een koelkast. Dat daar soms een vriesvak in zit doet daar niets aan af.
Het komt de duidelijkheid niet ten goede als u voor hetzelfde in één artikel verschillende benamingen gebruikt, zonder deze eerst te verduidelijken.:-(
Reactie infoteur, 23-08-2008
@ H. Frijling, dit heb ik bewust gedaan, daar er nog steeds mensen zijn -met name ouderen- die een koelkast ijskast noemen… vandaar!
Groetjes van Sila (auteur artikel)