InfoNu.nl > Eten en Drinken > Buitenlands > Indische snacks: kaasbolletjes

Indische snacks: kaasbolletjes

In de Indonesische keuken zijn de indische hapjes een absolute must. Op verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden werden altijd schalen vol indische snacks zoals pasteitjes, loempia of risolles gepresenteerd. De recepten zijn een overlevering van generatie op generatie, van oma Klein, tante Dé en tante Toet en ik heb ze weer van mijn moeder. Velen kennen indische hapjes al van de toko en Pasar Malam en nu heb je de kans om met deze recepten je eigen exotische snacks te maken.

Recept hartige kaasbolletjes

Deze kaasbolletjes zijn eigenlijk geen warme snacks zoals loempia en risolles, maar eerder zijn ze een soort zoutje. Mijn moeder nam ze altijd mee naar de verjaardagsfeestjes van de indische tantes. In ieder geval zijn kaasbolletjes een ideaal borrelhapje voor op feestjes en heel makkelijk te maken. Succes verzekerd!

Ingrediënten:
  • 300 gram bloem
  • 150 gram geraspte kaas (belegen)
  • 160 gram margarine (pakje blue band)
  • 1 ei
  • bruin bakpapier
  • kwastje

Voorbereiding:
  • Oven ongeveer 10 minuten voorverwarmen op 200°c
  • Margarine op kamertemperatuur laten komen.
  • 1 ei in kommetje door elkaar klutsen.
  • Bakplaat uit de oven halen en bekleden met het bakpapier
.

Bereidingswijze:
  • In een kom de bloem en geraspte kaas doen, goed door elkaar mengen.
  • De margarine in stukjes erbij doen.
  • De bloem, geraspte kaas en stukjes margarine tot één geheel kneden.
  • Flink kneden, het moet een mooie, gladde massa worden.
  • Vervolgens van de deegmassa kleine, ronde bolletjes maken.
  • Leg de kaasbolletjes op de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk met een kwastje elk bolletje met een beetje geklutst ei.
  • Bak de bolletjes in de oven op ongeveer 200 °c af, ongeveer 45 minuten.

Tip: bewaar de kaasbolletjes in een luchtdichte stopfles, dan blijven ze langer krokant!

Lees verder

© 2007 - 2017 Miki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Indische snacks: indische satéIndische saté mag niet in de Indonesische keuken ontbreken. Het is niet alleen lekker als bijgerecht bij de Indische rij…
Nasi goreng met zuurkool! Nederlands of Indisch gerecht?Nasi goreng met zuurkool! Nederlands of Indisch gerecht?Dit is een wonderlijk hoofdgerecht dat door mijn uit Nederlands-Indië afkomstige familie is overgeleverd. Van moeder op…
Recepten voor de Indische rijsttafel met rundvlees en meerRecepten voor de Indische rijsttafel met rundvlees en meerDe Indische keuken is een fantastische keuken om aan je fantasie gehoor te geven. Als je de basiskruiden in de gaten hou…
Recepten voor de Indische rijsttafel en de boemboeRecepten voor de Indische rijsttafel en de boemboeVoor de liefhebbers van de Indische keuken volgen hier enkele recepten. De Indische gerechten zijn te integreren in een…
Mary Brückel-Beiten en Beb Vuyk: smaakmakersMary Brückel-Beiten en Beb Vuyk: smaakmakersZowel Mary Brückel-Breiten als Beb Vuyk lieten Nederland kennismaken met de Indische en Indonesische keuken. Hun voorgan…

Reageer op het artikel "Indische snacks: kaasbolletjes"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Monica, 19-08-2009 21:34 #2
Dit soort recepten maakt mij trots op mijn Indische afkomst. Je hebt het duidelijk uitgelegd. Hartstikke goed beschreven en ga zo door. :) Reactie infoteur, 21-08-2009
Hallo Monica, wat een mooi compliment! Geeft extra movitatie om nóg meer indische recepten van mijn moeder op te schrijven en die komen er ook aan. En wel gerechten voor de Indische rijsttafel zoals mijn moeder ze bereidde. Dus hou het in de gaten!

V. Cramer-Keve, 16-11-2008 13:29 #1
Altijd gedacht dat het een nederlands recept was.

Infoteur: Miki
Gepubliceerd: 18-04-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Special: Indische snacks
Reacties: 2
Schrijf mee!