Valentijn kleurt weer de dag zoals altijd!

Valentijn kleurt weer de dag zoals altijd! Elk jaar op 14 februari kleurt Valentijn traditioneel weer de dag. 'Dit is een pure commerciële bedoening. Want elkaar de liefde betuigen doet men immers iedere dag, het ganse jaar door' wordt er gezegd. Dat is inderdaad zo, maar een kleine attentie op deze romantische dag -wat maar weinig moeite kost- is altijd aangenaam en maakt zelfs de liefde tussen echtparen waardevoller en hechter...! Deze valentijnviering kan nooit kwaad, het maakt het leven alleen maar aangenamer voor iedereen.

Wat is de betekenis en herkomst van Valentijn?

De betekenis van de naam Valentijn is afgeleid van het Latijnse Varens. Dat betekent: gezond, sterk en invloedrijk of machtige. Deze naam kan gebruikt worden zowel voor meisjes als voor jongens. Valentijn (Valentinus) was een jonge Romein die in het jaar 270 werd onthoofd, omdat hij het christendom niet wou verloochenen. Ondertussen was hij bevriend met de dochter van de gevangenisbewaarder die hem bewaakte. De jongen liet voor zijn vriendin een briefje achter, ondertekend: Je Valentijn wat eigenlijk niets anders betekende dan Je vriend.

Valentijn is dus niet oorspronkelijk bedoeld voor de geliefde

Waar men op dit moment het leven mee deelt maar betekent gewoon vriendschap, en is eigenlijk meestal bedoeld om onze naasten te laten zien dat men om hen geeft, zoals onze ouders, familieleden, vrienden en kennissen. Dit hoeft dus niet uitsluitend onze levenspartner te zijn. Dit kan dus veel meer uitgebreider worden gevierd. Uiteindelijk komt het erop neer dat men de mensen die iets voor ons hebben betekend laat weten dat we dat erg waarderen en zeker niet zijn vergeten!

Wat kan men zijn geliefde geven op deze speciale dag?

Op deze speciale dag is alles welkom zelfs het kleinste geschenkje liefdevol verpakt kan gewoonweg wonderen doen. Het gaat hem in principe niet zozeer om het geschenk, maar wel om het gebaar! Er zijn immers zovele mooie dingen te koop, en speciaal in hartvorm, voor ieder wat wils. Er bestaan ook Trendy macarons, de koekjes in alle kleuren van de regenboog. Er zijn zelfs Cupido-truffels, paradepaardjes van de meester chocolatiër, zowat in maar liefst 17 smaken. Men kan ook samen gaan romantisch dineren, misschien wel een etentje bij kaarslicht. Op deze speciale dag is zowat alles veroorloofd!

En wanneer men liever zelf aan de slag gaat...

Dat mag eventueel zeker geen probleem opleveren daar de winkelrekken vol liggen met allerhande Valentijns benodigdheden, kan men uitpakken met een eigen creatie waarvan we hier een lekker recept hebben, en klaar is in 20 minuten. Hier volgt het recept;

Fruit in een chocolade jasje

 • Benodigdheden:
 • 6 mooie aardbeien (van ongeveer hetzelfde formaat)
 • 2 clementines (zonder pitten)
 • 150 gr. pure chocolade
 • plantaardige olie

Bereidingswijze

 • Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
 • Maak de aardbeien proper. Pel de clementines en verdeel deze in partjes.
 • Smelt de fijngemaakte chocolade langzaam in een au-bain-marie en voeg eventueel de plantaardige olie toe. Goed doorroeren tot men een homogene massa bekomt.
 • Haal de kom uit de au-bain-marie, en zet ze op een opgevouwen keukenhanddoek.
 • Maak de vruchten droog met keukenpapier en dompel ze voor driekwart in de chocolade. Veeg het teveel aan chocolade af aan de rand van de kom. Leg de vruchten op een bakplaat en zet deze een kwartier in de koelkast.
 • Laat het fruit voor het serveren even buiten de koelkast op temperatuur komen, anders is de fruitsmaak minder intens en de chocolade nog te hard.
 • Presenteren op een mooie schaal, met daarbij een heerlijk kopje koffie!

Een laatste tip

Mocht de chocolade te dik worden tijdens het omhullen van het fruit, verhit men opnieuw de au-bain-marie en zet de kom met de chocolade er weer in. Smakelijk!
© 2011 - 2024 Enza_9o-, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Valentijnsdag verklaardValentijnsdag verklaardValentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Het is de dag waarop geliefden extra aandacht aan elkaar besteden. In het ja…
Zes bespaartips voor ValentijnsdagZes bespaartips voor Valentijnsdag14 februari is het weer zo ver: Valentijnsdag! Deze Amerikaanse feestdag, is ook vrij populair in Nederland. Helaas is V…
Romantische valentijn gerechtenRomantische valentijn gerechtenBij Valentijn horen romantische recepten. Op dit moment zijn hartvormige gerechten de grote favoriet. Ben je op zoek naa…

Vegetarische lasagne, lasagne recepten met vleesvervangersVegetarische lasagne, lasagne recepten met vleesvervangersNederlanders kiezen steeds vaker voor vleesvervangers. Veel buitenlandse gerechten krijgen een vegetarisch tintje. Lasag…
Bronnen en referenties
 • Info: Magazine.
Enza_9o- (28 artikelen)
Laatste update: 09-11-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.