Creatief met restjes: vlees

Vroeger kookten mensen met wat voorhanden was. Tegenwoordig hebben we de luxe om in een winkel te kiezen waar we zin in hebben. Het creatief koken met restjes zijn we verleerd. Met restjes van een avondmaal kan je een hele maaltijd bereiden. Hieronder drie recepten met vlees en tips.

Recept 1: ragout

Ideaal voor: kippevlees, eventueel gemengd met kleinere hoeveelheden andere vleessoorten.

Ingedriënten:

  • vlees
  • boter
  • bloem
  • eventueel bouillon of vleesjus
  • melk
  • room
  • zout

Bereiding:

  • Stap 1: Snij het vlees in kleinere stukjes of blokjes.
  • Stap 2: Doe boter in een kookpot en bak het vlees aan. Let erop dat de kookpot groot genoeg is.
  • Stap 3: Als het vlees aangebakken is, afdekken en kort laten stoven.
  • Stap 4: Bloem toevoegen en goed mengen.
  • Stap 5: Als het vlees al het bloem heeft opgenomen, blussen met bouillon of water.
  • Stap 6: Afdekken en op een laag vuur laten stoven. Regelmatig roeren om aanbakken te voorkomen.
  • Stap 7: Als alle vloeistof bijna opgenomen is, scheutje melk toevoegen en goed mengen.
  • Stap 8: Eventueel vleesjus toevoegen. Klein pakje room toevoegen en het geheel goed mengen.
  • Stap 9: Kruiden met zout en eventueel peper of nootmuskaat.
  • Stap 10: Vuur afzetten en laten rusten.

Opmerkingen:

Hoe droger de vleessoort, hoe meer boter je nodig hebt om het vlees aan te bakken. Droge vleessoorten zijn kippewit, kalkoen, varkenslapjes, kalfslapjes, enz... Je kan eventueel droge vleessoorten mengen met vette vleessoorten zoals entrecote of kalfskoteletjes of varkensribben.

De hoeveelheid bloem hangt af van de vleessoort en de hoeveelheid boter (en soort boter). Je hebt niet meer bloem nodig dan dat het vlees kan opnemen. De bloem kan vervangen worden door panneermeel, broodkruimels, maizena of een ander bindmiddel.

Melk is niet noodzakelijk en kan weggelaten worden.

Vleesjus geeft het gerecht extra smaak. Het hoeft niet veel te zijn: 1 tot 2 soeplepels zijn voldoende. Ook restjes van andere sauzen kunnen gebruikt worden in dit gerecht.

Ragout kan ook gebruikt worden als vulling voor (vlees)kroketten.

Als je te weinig vlees hebt voor een ragout, kan je bovenstaand recept ook gebruiken voor een pastasaus met restjes vlees.

Recept 2: Zuiderse schotel

Ideaal voor: rundsvlees, maar ook andere vleessoorten kunnen gebruikt worden.

Ingedriënten:

  • vlees
  • eventueel bouillon
  • boter (en eventueel olie)
  • ajuin
  • paprika
  • tomaten
  • courgette
  • zout en eventueel peper

Bereiding

Voorbereiding:
  • Snij het vlees in blokjes of kleine stukjes.
  • Pel de ajuin en snij het in fijne blokjes.
  • Snij de andere groenten in blokjes.

  • Stap 1: stoof de ajuin in een klontje boter of een eetlepel olie.
  • Stap 2: voeg de paprika toe.
  • Stap 3: voeg de courgetten toe en roer goed om.
  • Stap 4: voeg de tomaten (met het tomatensap) toe, dek af en laat even stoven op een laag vuurtje.
  • Stap 5: bak het vlees aan met een beetje boter in een pan.
  • Stap 6: blus het vlees eventueel met een beetje bouillon en laat kort trekken.
  • Stap 7: voeg het vlees toe aan de groenten en kruid met zout en eventueel peper.
  • Stap 8: laat even stoven op een laag vuurtje. Roer regelmatig om om aanbakken te voorkomen.
  • Stap 9: zet het vuur af en laat het rusten.

Opmerkingen:

Om het geheel te binden, kan je bloem toevoegen aan het vlees na het aanbakken. Als het vlees alle bloem heeft opgenomen, kan je het geheel blussen met bouillon.

Dit gerecht kan ook met andere groenten gemaakt worden (wortelen, selder, knolselder, prei, bloemkool,...). Het is ook ideaal om restjes gekookte groenten te verwerken.

In de zomer kunnen verse tuinkruiden toegevoegd worden op het einde (niet laten meekoken). Bijvoorbeeld een takje rozemarijn of blaadjes peterselie geven het gerecht een frisse toets. De kruiden kunnen trekken tijdens het rusten: dan mengen de smaken het beste.

Recept 3: pitavulling

Ideaal voor: alle vleessoorten, eventueel gemengd.

Ingedriënten:

  • vlees
  • boter
  • kruiden die goed bij de gekozen vleessoort passen

Bereiding:

Dit is de meest eenvoudige bereiding voor restjes vlees: boter smelten in een pan en wanneer deze heet genoeg is, alle vlees (in blokjes gesneden) aanbakken en kruiden. Zo snel mogelijk opdienen in een pitabroodje met saus en rauwkost.

Opmerkingen

Gebruik kruiden die bij het vlees passen. Komijn bijvoorbeeld is heel lekker voor (droog) kalfsvlees, rundsvlees en varkensvlees, maar is minder lekker voor gevogelte. Gevogelte kan je kruiden met paprikapoeder, currykruiden en zout. Peper en zout zijn klassieke kruiden die het goed doen bij de meeste vleessoorten.

Je kan dit gerecht eindeloos variëren met groenten. Je kan bijvoorbeeld ajuin en paprika stoven en toevoegen aan het vlees. Even laten rusten om de smaken te mengen en warm opdienen.

Als het vlees te droog is, kan je het meer smaak geven met bouillon. Gebruik niet teveel bouillon. Dit geeft eerder een soepje dan gekruide blokjes vlees.

Algemene tips

Restjes vlees hoeven niet de volgende dag verwerkt te worden. Je kan ook vlees invriezen voor later. De meeste gerechten krijgen extra smaak door verschillende soorten vlees samen te verwerken. Het vlees kan je ook gebruiken voor een feestmaal met een vleespallet.

Een vaste dag voor een restjesmaaltijd zorgt ervoor dat er niets lang in de vriezer blijft liggen.

Na het bakken van vlees, kan je de boter in de pan binden. De saus kan je invriezen in kleine potjes en later gebruiken voor ragout of soep of ovenschotels. Binden doe je met bloem, maizena of een ander sausbindmiddel. Voor een roomsaus, voeg je room (en/of melk) toe.

Met vleesafval zoals botten en vet kan je zelf bouillon trekken. Meestal wordt bouillon gemaakt door groenten (zoals ui en selder) te laten koken met vlees en daarna het geheel te zeven. Op Internet en in kookboeken vind je veel basisrecepten. Bouillon kan ingevroren worden. Bouillonblokjes bevatten teveel zout waardoor alles zout smaakt. Echte bouillon is minder zout en geeft (restjes) vlees een rijkere smaak. Het kan zeker gebruikt worden in bovenstaande gerechten of in soepen.

Heb je te weinig groenten en vlees om bovenstaande gerechten te maken? Maak dan soep. Bak groenten en vlees afzonderlijk aan in een pan. Voeg ze dan samen in een soepketel en blus het geheel met bouillon. Voor een roomsoep voeg je bloem toe voor de bouillon en room na de bouillon.
© 2010 - 2024 Nesibe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Negen tips om te bezuinigen op boodschappenNegen tips om te bezuinigen op boodschappen. Bespaar dagelijks geld zonder daar iets van te merken. Hou geld over om dez…
Tips om geld te besparen op levensmiddelenTips om geld te besparen op levensmiddelenOf het nu financieel nodig is om te besparen op je uitgaven of niet, het is mogelijk je uitgaven aan levensmiddelen te v…
Bezuinigen in en om het huisBezuinigen in en om het huisBezuinigen doen we als eerste op de luxe artikelen natuurlijk. Etentjes, uitjes, vakanties en kleren. Maar het zou u ver…
Consuminderen; bewust omgaan met geld en milieuBewuster omgaan met geld, uitgaven budgetteren, zuiniger met energie en minder weggooien. Zomaar een greep uit de maatre…

Gezellige verjaardagshapjesSoms wil je wel eens iets anders op een verjaardag dan de standaard hapjes. Iets wat makkelijk klaar te maken is en wat…
5 keer vegetarisch etenZonder vlees eten is voor velen een uitdaging. Vegetarisch eten wordt snel geassocieerd met niet lekker of niet vullend,…
Nesibe (92 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.