Basische voeding, recepten: een portie energie!

Basische voeding, recepten: een portie energie! Tegenwoordig eten we voornamelijk zuurvormende voeding met alle gevolgen van dien. We krijgen hierdoor last van allerlei klachten, waarvan moeheid en lusteloosheid. Om ons lichaam weer in balans te brengen is het belangrijk dat onze voeding vooral uit basische voeding bestaat. Gerechten die uit basische voeding bestaat zijn best lekker, ze geven energie en ontzuren je lichaam. Een ontslakkingskuur volgen voordat je met basische voeding begint, zorgt voor optimaal resultaat. In het artikel 'basische voeding, recepten voor ontbijt: een portie energie!' kun je al lezen hoe je de dag begint met een portie energie, door bij het ontbijt de voeding te nemen die vooral basisch is. Wanneer je sommige recepten te bewerkelijk vind, kun je er uit selecteren wat je aanspreekt. Door de recepten krijg je in ieder geval ideeën over hoe je meer basische voeding in je gerechten kan brengen.

Tomatensoep

1 kilo tomaten, 1 uit, 2 eetlepels olijfolie, zout, peper, 1 eetlepel provinciaalse kruiden, 2 sneetjes volkorentoast, 1 eetlepel boter, 2 eetlepels crème fraiche, suiker, azijn, 1 eetlepel bieslook (fijngesneden).

De tomaten snij je in kleine blokjes evenals de ui. Je verhit de olijfolie en bak hierin de blokjes ui. Later voeg je de tomatenblokjes toe en je brengt het op smaak met de peper, zout en kruiden. Dan laat je het 10 minuten zacht doorkoken. Vervolgens duw je het mengsel door een zeef. De toast snij je in blokjes en je bakt ze in de hete boter. Tot slot verwarm je de soep weer, doet er crème fraiche bij, wat suiker en azijn. De geroosterde stukjes toast bestrooi je met bieslook.

Groente-aardappelgratin

2 wortels, 100 gram knolselderij, 1 ui, 5 aardappelen, 1 mespuntje tijm en 1 mespuntje karwijzaad, peper, zout, 1 mespuntje nootmuskaat, 5 eetlepels zure room en 5 eetlepels slagroom, 2 eigelen, 2 eetlepels parmezaanse kaas, boter voor de ovenschaal en 1 halve knoflookteen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Beboter de schaal en wrijf in met halve knoflookteen. Snijd de wortels, selderij, ui in blokjes. De aardappels snij je in plakjes. Je legt de aardappelplakjes dakpansgewijs in de schaal en bestrooit ze met kruiden en specerijen. De groenteblokjes gooi je daarover heen. Kluts de zure room en slagroom met het eigeel en parmezaanse kaas en schenk het mengsel over de gratin. Je bakt de gratin 25-30 minuten op 180 graden.

Maïskolven met kruidenboter

4-8 maïskolven, zout, 200 gram zachte boter, 50 gram gemengde kruiden (peterselie, bieslook, tijm, marjolein).

Je kookt de kolven gaar. De boter klop je schuimig, je roert het zout en de kruiden erdoor en zet het koud weg. Giet de kolven af en serveer ze met de boter.

Groentenquiche

Deeg: 200 gram gemalen amarantmeel, 2 mespuntjes zout, 100 gram boter.
Vulling: 1 courgette, 1/2 rode en 1/2 gele paprika (tip: je koopt kant en klare paprikablokjes op de vriesafdeling/supermarkt), 1 ui, 2 teentjes knoflook, 500 gram champignons, 2 eetlepels olijfolie, 125 gram slagroom, zout, peper, 1 eetlepel oregano, 1 eetlepel basilicum, 125 gram mozzarella, vet voor de bakvorm.

Deeg: Kneed het meel met zout, boter en ei tot soepel deeg. Vet een taartvorm in en doe het deeg erin, zorg dat er een opstaande rand is. Snijd courgette, champignons en paprika in kleine reepjes, de ui in halve ringen en hak de knoflook fijn. Bak de ui in 2 minuten aan. Voeg dan de groenten en knoflook toe en stoof dit ongeveer 5 minuten. Dan roer je de slagroom, zout, peper, ruiden door en brengt het even aan de kook. Je verwarmt de oven voor op 200 graden. Het groentemengsel verdeel je over het deeg. De mozzarella snijd je in dunne plakjes en belegt de quiche ermee. Je bakt de quiche in 30 minuten gaar op 180 graden.

Gebakken courgette met garnalen

2 courgettes, 1 eetlepel boter, 2 eetlepels olijfolie, peper, 1 tomaat, 6 roze garnalen, 125 gram slagroom, 1 theelepel mierikswortel, 1 theelepel oregano, 1 mespuntje tijm, 1 knoflookteentje.

Van de courgettes maak je plakken. Je bakt ze in olie goudbruin (niet te zacht laten worden), dan laat je ze uitdruipen op keukenpapier en houd je ze warm. Giet kokend water over de tomaten, en verwijder het vel. Het vruchtvlees snijd je in blokjes. Samen met de garnalen voeg je dit toe aan het boter-oliemengsel. Dan schenk je de slagroom erbij, en voeg je de mierikswortel, kruiden en knoflook toe.

Ovenaardappelen met kiemgroentekwark

5 vastkokende aardappelen, 250 gram kwark, 100 ml melk, 2 theelepels olijfolie, 2 lente-uitjes, peterselie, bieslook (1 theelepel elk), 2 eetlepels alfalfa, zout, peper, 1/4 komkommer, 3 eetlepels waterkers, vet voor bakplaat.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Borstel de aardappelen schoon en doe ze door de helft. Vet de bakvorm/plaat in. Zet de halve aardappels hierop en bak ze ongeveer in 30 minuten bruin op 180 graden. Ondertussen roer je de kwark glad met de melk en olijfolie. De uitjes doe je in ringetjes en schep ze met de kruiden en alfalfa door de kwark. Zout en peper erbij. De komkommer rasp je en je voegt er wat zout aan toe. Doe alles op de gare aardappelen en bestrooi het met waterkers.

Andijviesalade

1/2 krop andijvie, 1 kleine ui, sap van 1/2 citroen, zout, peper, 1/4 mosterd en 1/4 honing(theelepel), 1 eetlepel zonnebloemolie.

De andijvie snij je in smalle reepjes en de ui in blokjes: andijvie en ui mengen. Maak een marinade van citroensap, zout, peper, mosterd, honing en schep de olie erdoor. Marineer de salade.

Veldsla met walnoten

200 gram veldsla, 7 walnoten, 1 grote ui, 2 eetlepels appelazijn, zout, peper, 2 eetlepels walnootolie.

De noten hak je klein, van de ui maak je blokjes. Je roert de azijn en kruiden doorelkaar totdat de zout is opgelost. Dan doe je de olie erdoor en vervolgens vermeng je alle ingrediënten.

Groente-boekweit ovenschotel

100 gram boekweit, 1 laurierblaadje, een kwart lepel groentebouillon, 1 ui, 100 gram champignons, 1 wortel, 1/2 knolselderij, 1 prei, 1 knoflookteentje, 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel gehakte peterselie, zout, peper, snufje tijm, 50 gram harde kaas, 4 eetlepels crème fraiche, 1 eigeel, boter (voor de ovenschaal).

De boekweit en het laurierblaadje doe je in kokende groentebouillon en dit laat je ongeveer 20 minuten wellen. Van de ui, champignons, wortel en selderij maak je kleine stukjes. Van de prei maak je halve ringen. Je perst de knoflook. Dan breng je alles op smaak met de peterselie en de kruiden. Het groentemengsel bak je totdat al het vocht is verdampt, en je laat het afkoelen. Je raspt de kaas en vermengt de helft van de kaas met de zure room en bind de groenten ermee. Dan meng je het boekweit erdoor en doe je het in de beboterde ovenschaal. De rest van de kaas strooi je erover. De oven doe je op 220 graden, 20 minuten.

Rode bieten salade met linzenspruiten

1 kleine rode biet, 2 eetlepels plantaardige olie, 1/2 kopje linzenspruiten, 1 ui, zout, peper, 1 eetlepel appelazijn, 1 eetlepel walnootolie.

De rode biet rasp je grof en je stooft hem op een laag vuurtje in olie. De linzenspruiten voeg je toe en je laat ze 2 minuten meestoven. Het geheel moet afkoelen voordat je de uitjes (blokjes) erdoor mengt. Als laatste roer je de zout, peper, azijn door elkaar. Je marineert de sla met dressing.

Wortel-taugésalade

2 wortels, 1/2 lepel groentebouillon, 150 gram taugé, zout, 2 lente-uitjes, 2 eetlepels zonnebloemolie, 1 theelepel mosterd, sap van een halve citroen, peper en van elk een eetlepel: peterselie, bieslook, dille.

Van de wortels maak je blokjes en je kookt ze in de bouillon beetgaar. In een pan bedek je de taugé met water, doet er zout bij en laat het ongeveer 3 minuten koken. Dan giet je ze af en meng je de taugé met wortelen, doet er de lente-uitjes bij en de kruiden. Vervolgens roer je een marinade van olie, mosterd, citroensap, beetje bouillon, zout en peper en giet je dit over de salade.

Broccolirauwkost

400 gram broccoli, 2 wortels, 1 ui, 1/2 lepel karnemelk, 2 eetlepels zonnebloemolie, zout, peper, citroensap, 1 eetlepel zonnebloempitten.

De stelen van de broccoli snijd je in kleine stukjes, van de rest maak je kleine roosjes. Dit kook je 2 minuten in zout water. De ui en wortels snijd je in kleine blokjes. Je doet de groenten bijelkaar en schenkt er karnemelk bij. Je brengt het op smaak met zout, peper, citroensap. Als de rauwkost in een bord zit, strooik je de zonnebloempitten erop. Het is ook erg lekker op rijstewafels.

Aardappelpannenkoekjes met appel-rozijnenmoes

Appelrozijnenmoes:3 appels, sap van een citroen, 1/2 kopje gewelde rozijnen, 2 eetlepels gehakte amandelen.
Aardappelpannenkoekjes: 1 kilo vastkokende aardappelen, 1 ui, 1 theelepel olie, 1 eetlepels vefrs gehakte peterselie, 1 ei, zout, peper, zonnebloemolie.

Maak de appelmoes het liefst een dag van te voren zodat hij lekker afgekoeld is. Je snijd d appels in blokjs en stooft ze in 1/8 liter water met citroensap beetgaar. Als ze zijn afgekoeld pureer je met de staafmixer en roer je de rozijnen erdoor. De amandelstukjes roosterje en je strooit ze over de moes.

Voor de aardappelpannenkoekjes rasp je de aardappelen fijn. Het raspel doe je op een theedoek die je in elkaar rolt (de uiteinden in tegenovergestelde richting). De uit, in blokjes gesneden, stoof je in olie samen met peterselie. Als het een beetje is afgekoeld, dan doe je het bij het aardappelraspel. Je voegt er ei, zout en peper aan toe en mengt alles doorelkaar. Nu ga je de pannenkoekjes bakken. Je serveert het geheel met de rozijnenmoes.


Tomatensalade met alfalfa

300 gram trostomaten, 100 gram alfalfa, 1 ui, 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels balsamicoazijn, zout, peper.

Van de tomaten maak je plakjes. De alfalfa verdeel je erover. De ui, in blokjes, roer je met de overige ingrediënten tot een dressing. Je bedruipt de tomaten ermee en laat het even trekken.

Witlofsalade

1 á 2 stronkjes witlof, 1 zoete appel, 1 eetlepel appelazijn, 2 eetlepels slagroom, 1 mespuntje mosterd, zout, peper, 1 eetlepel zonnebloemolie, 1/2 theelepel dille.

Verwijder goed de stronk, die is nogal bitter. Van de witlof maak je fijne reepjes en van de appel maak je blokjes. Je roert de azijn, slagroom, mosterd, zout en peper goed doorelkaar en schept er de olie door. Deze dressing schenk je over de witlof en je laat het intrekken. Als laatste bestrooi je de salade met dille.
© 2008 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Basische voeding, recepten voor ontbijt: een portie energie!Basische voeding, recepten voor ontbijt: een portie energie!Veel van de gezondheidsklachten ontstaan doordat onze voeding overwegend zuurvormend is. Door het nuttigen van teveel zu…
Ontzuring: vermijd zuurvormende voedingOntzuring: vermijd zuurvormende voedingVerzuring door voeding is een heel vervelend probleem. Veel Nederlanders kampen met gezondheidsklachten die door zuurvor…
Ontzuring: een betere gezondheidOntzuring: een betere gezondheidOnze voeding bevat teveel zuurvormende middelen. Veel klachten, waaronder ook darmklachten (slechte stoelgang) komen doo…
Hoe stel ik een vergelijking op voor een zuur-basereactie?Hoe stel ik een vergelijking op voor een zuur-basereactie?Een zuur-basereactie is een chemische reactie waarbij, zoals het woord eigenlijk al aanduidt, een zuur met een base reag…

Oud & Nieuw receptenOm het jaar feestelijk af te sluiten hebben we meestal oliebollen en appelflappen of appelbeignets klaarstaan. Het is na…
Traktaties met groentenGroenten zijn doorgaans nou niet echt het lievelingseten van de meest kinderen. Door de groenten op een andere manier aa…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.