Lekkere recepten eenvoudig en gezond

Lekkere recepten eenvoudig en gezond We willen gezond eten en eigenlijk willen we er niet al te veel moeite voor doen. Er zijn allerlei initiatieven waar je het eten vers af kunt laten leveren eventueel inclusief recepten. Maar zelf aan de slag kan ook en daar hoef je echt niet altijd heel veel moeite voor te doen, want als mensen druk zijn is het niet zo vreemd dat de maaltijd ook binnen een X-tijd gereed moet kunnen zijn. Al was het maar omdat laat eten niet te laat naar bed, geen goede combinatie is.

Weet wat je eet

Waar het om gaat is dat je weet wat je eet. Daar horen alle ingrediënten die je als mens nodig hebt, bij. Vetten, eiwitten en koolhydraten, maar alleen alles met mate en let op de soorten vetten en hoeveelheid koolhydraten. Koolhydraten zijn vullers en worden in verschillende producten toegepast. Je hebt er al snel genoeg van.
Kijk dus goed naar de drie maaltijden en laat bijvoorbeeld één maaltijd zonder koolhydraten zijn. Zo kan je met alle ingrediënten schuiven en toch lekker eten.

Valkuil

Probeer niet alle lekkere dingen alleen naar de avondmaaltijd te schuiven. Dat doen mensen nog wel eens, want de warme maaltijd vindt men het lekkerst en gezelligst. Maar die waarschijnlijk grote hoeveelheid, krijg je er in de avonduren vaak niet meer af c.q. verwerkt. De meeste mensen bewegen in de avonduren relatief weinig. De ochtendmaaltijd zou in feite het meest zwaar moeten zijn. Hoewel de vetverhouding niet altijd goed is, weten de Engelse wel hoe je een stevige “breakfast” in elkaar zet.
Blijft staan dat je alles moet kunnen eten, maar met mate … en met het hoofd erbij!

Recepten

Onderstaande gezonde recepten zijn allemaal binnen een half uur te bereiden en omdat er soms wat voorwerk voor nodig is, zijn het recepten die je op voorhand kunt maken en gereed kunt zetten voor de avond dat je het gaat eten. Ben je binnen zo’n 20 minuten klaar.

Geroosterde macaroni voor 2 personen

  • 150 gram macaroni
  • 3 teentjes knoflook
  • 350 gram pompoen
  • 1 groene paprika
  • 250 gram magere melk
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel margarine
  • 40 gram cheddar kaas

De macaroni normaal koken en afgieten. Intussen kan de oven voorverwarmd worden (180 graden). Breng de bakplaat op orde door er de paprika, knoflook en pompoen in kleine stukjes over te verdelen en zet het geheel zo’n 12 tot 15 minuten in de oven (tot de groenten zacht zijn). Doe wat margarine in een hapjespan voeg de bloem toe en bak het een 20-tal seconden. Doe de melk erbij en breng het aan de kook. Klop het gedurende enkele minuten tot het een beetje indikt.
Doe de macaroni en de groenten uit de oven er vervolgens bij. Als laatste de cheddarkaas erbij en goed doorroeren.

Kippensoep met prei voor 2 personen

  • 1 dubbele kipfilet
  • 2 wortels
  • 1 grote prei
  • 100 gram parelgort
  • 2 aardappels
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 bosje verse peterselie
  • zout

Breng een pan met 2 liter water aan de kook en doe de kipfilet erbij met 1/2 wortel, enkele takjes peterselie en een kwart van de parelgort. Er kan wat schuim opkomen en deze moet je even verwijderen. Voeg vervolgens een snufje zout toe en laat het geheel zeker 2 uur doorkoken op laag vuur. Doe nu wat olijfolie in een hapjespan en zet het op middelhoog vuur. Bak de klein gesneden prei gedurende enkele minuten, net zolang tot het wat zachter is. Haal de kip nu uit de soep en voeg de rest toe aan de prei. Doe nu ook de aardappeltjes, het restant van de parelgort en de wortelen erbij en laat het zo’n 15 minuten staan. De laatste 5 minuten doe je de kip (die als het goed is al deels uit elkaar gevallen is) erbij en snipper er op het laatst nog wat resterende peterselie overheen.

Lamsgehakt met rijst en groenten voor 2 personen

  • 150 gram lamsgehakt
  • 150 gram sperziebonen
  • 100 gram broccoli
  • 150 gram basmatirijst
  • 1 rode paprika
  • 1 grote rode ui
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1 eetlepel olijfolie
  • verse peper

De sperziebonen en broccoli als eerste koken in ruim water (zo’n 5 tot 6 minuten). De basmatirijst kan ook aan de kook gebracht worden en doe het kippenbouillonblokje erbij. Doe wat olijfolie in een wokpan en bak daar de ui en paprika in (zo’n 3 tot 4 minuten). Doe er vervolgens het rulle lamsgehakt bij en bak dit (zo’n 5 tot 7 minuten). Doe er wat verse peper bij en als het gehakt gereed is kunnen de groenten erbij.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen met je receptenVeel mensen plaatsen heerlijke recepten op internet. Er zijn vele websites waar deze kunnen worden geplaatst. Het is ook…
Bewaar al je online recepten op één plekBewaar al je online recepten op één plekTegenwoordig kun je op vele sites lekkere recepten vinden, maar helaas staan deze allemaal op verschillende plekken. Alb…
Quinoa recepten: voedingswaarde, koken en recept met quinoaQuinoa recepten: voedingswaarde, koken en recept met quinoaQuinoa is tegenwoordig bijna overal te verkrijgen. Quinoa is populair. Hoe kun je lekker koken met quinoa en welke recep…

Chile en Nogada, weer eens wat anders typisch Mexicaans etenVergeet tacos, burrito’s (beide trouwens Tex-Mex) of de tortilla’s, vandaag eten we chile(s) en nogada! Dit patriottisch…
Lekkere hapjes net even andersLekkere hapjes net even andersWe vinden het allemaal leuk om voor het gezin of voor de visite lekkere hapjes gereed te zetten. De chips en toastjes me…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.