Appelflappen appelbeignets appelbollen & oliebollen recepten

Appelflappen appelbeignets appelbollen & oliebollen recepten In dit artikel vind je verschillende lekkere recepten: de benodigdheden, ingrediënten en hoe je de lekkere en traditionele appelgebakvarianten en heerlijke oliebollen voor Oudjaar - de Jaarwisseling - Oud en Nieuw of Nieuwjaarsdag zelf kunt maken. Recepten om zelf appelflappen, appelbeignets, appelbollen en oliebollen te maken. Het is een traditie op Oudejaarsavond, de Jaarwisseling, Oud en Nieuw. Wat zijn recepten voor oudjaarsgebak, appelgebak van bladerdeeg of beslag met appel, kaneel, suiker met poedersuiker? Wat zijn recepten voor de gewone oliebol, oliebol met krenten, rozijnen en appel of 'n volkorenoliebol met Calvados of Cognac?

Lekkere recepten Oudjaarsgebak


Appelflappen recept

Ingrediënten - Benodigdheden appelflappen

  • 1 pakje bladerdeeg
  • 3 appels
  • rozijnen of krenten
  • kaneel
  • 2 zakjes vanille suiker
  • kristalsuiker

Bereidingswijze - Hoe maak je appelflappen?

  • Schil de appels, ontdoe ze van het klokhuis en snij ze vervolgens in kleine blokjes
  • Doe de stukjes appel in een kom en voeg naar smaak de rozijnen en/of krenten toe
  • Voeg vervolgens 2 zakjes vanillesuiker en de kaneel toe en meng dit geheel goed door elkaar
  • Schep wat appelmengsel op een plakje bladerdeeg en vouw dit diagonaal dicht, in een driehoekvorm
  • Bestrijk vervolgens de appelflap met wat losgeklopt ei, bestrooi dit eventueel nog met wat kristalsuiker
  • Bak de appelflappen ongeveer 30 minuten in een voorverwarmende oven op 200 °C.

Appelbeignets aecept

Ingrediënten (Oud-Hollandse) appelbeignets

  • 8 grote stevige appels (b.v. Goudreinette)
  • 50 gram suiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 250 gram bloem (of zelfrijzend bakmeel Koopmans)
  • halve theelepel zout
  • 2 eieren
  • 1,25 dl melk, 1,5 dl spuitwater of bier
  • frituurolie

Bereidingswijze - Hoe maak je appelbeignets?

  • Schil de appels, boor het klokhuis uit met een appelboor en snij de appels in plakken van ongeveer 1,5 cm
  • Schep de plakken om met suiker en kaneel in een kom, dek de kom af en zet de appelschijven een paar uur in de koelkast
  • Zeef de bloem met wat zout in een kom. Maak een kuiltje waar je het ei in breekt en schenk de melk erbij. Klop hiervan een glad beslag zonder klontjes. (Je kunt eventueel ook zelfrijzend bakmeel van b.v. Koopmans gebruiken; volg dan de stappen op het pak)
  • Roer vlak voor het bakken het spuitwater of het bier erbij
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier
  • Verhit de olie in een frituurpan tot ongeveer 190°C (tot er wat damp afkomt). Pas op dat het vet niet te koud maar ook niet te heet wordt. De goede temperatuur kun je controleren door er een stukje brood in te gooien. Als dit sist, borrelt en meteen bovendrijft, is de temperatuur goed
  • Prik de appelplakken aan een vork, haal ze door het beslag en laat ze in de hete olie glijden
  • Frituur de appelbeignets in circa 3 tot 4 minuten tot ze goudbruin zijn. Keer ze halverwege even om met een vork. Haal de appelbeignets met een schuimspaan uit de olie en laat ze in een vergiet met keukenpapier uitlekken, zodat het ergste vet weg is
  • Je kunt de appelbeignets zowel warm als koud serveren. Meng de suiker met het kaneelpoeder, strooi en haal de beignets door dit mengsel, zodat beide kanten goed bedekt zijn. Je kunt hiervoor in de plaats ook eventueel poedersuiker gebruiken; maar doe dit dan vlak voor het opdienen.

Appelflappen en appelbeignets - Wat is het verschil precies?

De appelflap en de appelbeignet worden vaak met elkaar verward; er is vaak sprake van naamsverwarring en verschillende beschrijvingen. Volgens het woordenboek (van Dale) is een:
  • Appelflap - Gebak uit deeg, rozijnen en fijn gesneden appels
  • Appelbeignet - Schijf appel, in beslag gedoopt en daarna gebakken in olie of boter

Professionele appelflap - appelbeignet

Volgens de meeste banketbakkers is een appelflap een mengsel van stukjes appel, rozijnen, suiker en kaneel (of eventueel koekkruiden) op een plakje bladerdeeg (korstdeeg), dat vervolgens in een driehoek wordt gevouwen en in de oven wordt gebakken. En onder een appelbeignet wordt dan een schijf appel (ronde vorm) verstaan, dat door beslag wordt gehaald en vervolgens wordt gefrituurd.

Appelbollen recept

Ingrediënten benodigdheden 10 appelbollen

  • Bladerdeeg (diepvries plakjes)
  • 10 stevige appels
  • 20 gram suiker of
  • basterdsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • eventueel rozijnen
  • 1 ei

Bereidingswijze - Hoe maak je appelbollen?

  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien, schil de appels en boor het klokhuis er met een appelboortje goed uit
  • Leg de appel (o.a. Goudreinet of Jonathan) -met de kant van het steeltje boven- midden op een plakje baderdeeg. Vul de appel op de uitgeboorde plek -de holte- met een mengsel van suiker of lichtbruine basterdsuiker en kaneel. Eventueel kun je er ook rozijnen bij doen. In plaats van suiker kun je er ook hazelnootjam, kastanjepuree of vijgenjam in doen. Een andere variant is om de holte van de appel te vullen met amandelspijs.
  • Bevochtig de randen van het plakje bladerdeeg met water en vouw vervolgens de vier deegpunten in het midden samen, zodat je de appel geheel omsluit. Vouw het deeg ruim om de appel heen
  • Verstevig de onder en bovenkant van de appelbol eventueel met een extra stukje bladerdeeg
  • Leg de appelbol in een rond aluminium bakje of alu-schaaltje, met de plek waar de sluiting zit naar beneden. Bestrijk het deeg met een losgeklopt, geklutst ei en prik een gaatje in de bovenzijde van de appelbol
  • Verwarm de oven voor op 240 °C. De baktijd in (het midden van) de oven is ongeveer 20 minuten op 210°C of 28 minuten op 180 graden

Oliebollen recept

Ingrediënten benodigdheden 20 oliebollen

  • 250 gram bloem
  • 1 ei
  • 12 gram gist
  • 21/4 dl melk
  • 50 gram krenten
  • 50 gram rozijnen
  • Olie
  • Evt. ½ tot 1 gesnipperde appel

Bereidingswijze - Hoe maak je oliebollen?

  • Vermeng de bloem en het zout goed. Maak een kuiltje in de bloem en breek hierin het ei
  • Laat de rozijnen en krenten minstens een half uur in water wellen
  • Meng de gist aan met iets lauwe melk, schenk de rest van de lauwe melk in het kuiltje. Van het midden uit roerend een glad beslag maken en dit enige minuten beslaan
  • Controleer de dikte van het beslag, dit moet in stukken van de lepel afvallen
  • Roer de goed uitgelekte rozijnen en krenten door het beslag. Eventueel kun je er ook stukjes appel aan toevoegen (of een andere variant walnoten en kaneel)
  • Dek het beslag toe en laat het op een redelijk warme plaats ca. 1 uur rijzen
  • Pak de frituurpan of vul een gietijzeren pan voor de helft met olie en verhit deze, tot er damp van de olie afkomt (controle juiste temperatuur is: stukje brood erin gooien, als dit sist, borrelt en meteen bovendrijft is het goed)
  • Vorm de bollen met behulp van 2 vetgemaakte lepels of vetgemaakte ijslepel en laat deze onmiddellijk in de hete olie glijden
  • Keer de oliebollen na circa 3 minuten, indien ze niet uit zichzelf gekeerd zijn, en bak ze daarna verder gaar en goudbruin (ca. 2 tot 3 minuten)
  • Trucje om te kijken of de oliebollen goed gaar zijn: als een breinaald die je in de oliebol stopt er droog uitkomt
  • Laat de oliebollen goed uitlekken in een vergiet met keukenpapier en bestrooi ze met poedersuiker (of eventueel gewone suiker en kaneel).

Indien je gewone oliebollen wilt maken kun je dezelfde stappen nemen als hierboven beschreven. Laat dan alleen de toevoeging van de krenten, rozijnen en stukjes appel weg.

Tip: Kant-en-klare oliebollenmix

Je kunt van verschillende merken - waaronder Koopmans - ook een pak kant-en-klare oliebollenmix (poedervorm) kopen. Volg voor de bereiding dan de aanwijzingen die op het pak vermeld staan.

Recept oliebollen speciaal - Calvados of cognac

Ingrediënten oliebol speciaal

  • 25 gram gist
  • 400 gram tarwevolkorenmeel
  • 100 gram fijngemalen spelt (meel)
  • 1/4 liter lauwe melk
  • 0,10 liter appeldiksap
  • 2 grote appels
  • 100 gram rozijnen
  • 1 ei
  • 2 eierdooiers
  • snufje zout
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 60 gram zachte boter
  • 2 eetlepels calvados of cognac
  • 500 gram plantaardige olie (frituur)

Bereidingswijze - Hoe maak je de oliebol speciaal?

  • Pak een schaal en vermeng hierin het tarwe- en speltmeel. Maak in het midden een kuiltje en doe de gist er in verbrokkelde stukjes in
  • Roer een gedeelte van de melk in het meelmengsel, dek dit af met een doek en laat het circa een kwartier rijzen op een warme en tochtvrije plek
  • Voeg vervolgens de rest van de lauwe melk, de appeldiksap, het ei en de eierdooier, het zout en de vanille toe. Doe dan de in stukjes verdeelde boter erbij. Roer dit alles net zo lang door elkaar tot je een glad beslag krijgt (mengen tot het blazen trekt)
  • Doe dan weer een doek over de schaal heen en laat het nu minimaal een half uur rijzen totdat de massa ongeveer is verdubbeld
  • Doe de rozijnen in een zeef en was ze onder warm water. Dep ze vervolgens droog in een doek. Doe de calvados of de cognac in een schaaltje en laat de rozijnen hierin wellen
  • Verhit het frituurvet tot een temperatuur van 160 tot 170 °C
  • Schil de appels, ontdoe ze van de klokhuizen en rasp ze vervolgens
  • Het beslag na het rijzen nogmaals goed doorroeren en daarna de rozijnen met de calvados of cognac en de geraspte appel erdoorheen doen
  • Maak met 2 ingevette eetlepels of een ijslepel bolletjes uit het beslag. Laat telkens -onder regelmatig keren- een paar bollen tegelijk in het hete vet goudbruin worden in ca. 5 tot 6 minuten
  • Doe de bollen in een vergiet met keukenpapier en laat ze uitlekken om ze van het ergste vet te ontdoen
  • Doe er vlak voor het serveren poedersuiker of een mengsel van suiker en kaneel over.

Bladerdeeg korstdeeg of feuilletédeeg zelf maken

Bladerdeeg is de benaming die het meest bekend is, maar bladerdeeg wordt ook wel korstdeeg of meer in professionele kringen: feuilletédeeg genoemd. Bij de bovenstaande recepten wordt gebruik gemaakt van bladerdeeg die je in velletjes (diepvries) in de supermarkt of toko kunt kopen.

Wat zijn de meest geschikte appels voor appelflappen, appelbeignets & appelbollen?

Moesappels zijn over het algemeen niet zo geschikt, daar deze te zacht worden bij het bakken en dientengevolge de vorm (met name bij appelbollen) in kan storten. De meest geschikte appel is een stevige appel zoals Goudreinette of Golden Delicious, Jonagold, Elstar of Jonathan. Sappige stevige appels met friszuur vruchtvlees. Je kunt -als je een wat zuurdere appel lekkerder vindt- ook bijvoorbeeld Granny Smith gebruiken. Indien je voorkeur uitgaat naar andere appelsoorten of appelrassen kan dit ook.

Proost en smakelijk smullen op Oudejaarsavond, Oud en Nieuw, Nieuwjaarsdag!

Lees verder

© 2008 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oliebollen en appelflappenOliebollen en appelflappenÉén ding dat je niet mag vergeten met kerst en oud en nieuw is oliebollen en appelflappen. Lees in dit artikel hoe je ze…
Appelflappen maken: receptAppelflappen maken: receptAppelflap: een gebak dat van bladerdeeg en appels wordt gemaakt, met daarnaast nog andere ingrediënten. Appelflappen zij…
Oud en Nieuw: recepten voor oliebollen & appelbeignetsOud en Nieuw: recepten voor oliebollen & appelbeignetsBen jij al klaar voor de jaarwisseling? Traditiegetrouw het moment om iets lekkers op tafel te zetten. Het recept voor l…
Hoe maak je suikervrije oliebollen en appelflappen?Hoe maak je suikervrije oliebollen en appelflappen?Oud en nieuw is het grote feest waarmee we het jaar afsluiten. We kijken terug op de gebeurtenissen van het jaar ervoor…

Oliebollen, ouderwetse volgens grootmoeders receptOliebollen, ouderwetse volgens grootmoeders receptGrootmoeders recept voor de heerlijkste ouderwetse echte Hollandse oliebollen! Een typisch Nederlands lekkernij, zo uit…
Gebakken aardappelplakjes met ui en spek: lekker!Gebakken aardappelplakjes met ui en spek: lekker!In de categorie aardappelgerechten staan we stil bij een heerlijk gerecht, dat u in circa 15 minuten kunt bereiden: geba…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eliens, Pixabay
  • Met dank aan Banketbakker/ Patissier Jacques (een man met vakliefde)
  • H.H.F. Henderson en H. Toors. Het Nieuwe Kookboek. Wageningen: Zomer & Keuning
Reactie

Lutske (infoteur), 01-12-2011 #1
Hoe krijg ik die appelbeignets zoals op de 1e foto zonder gat er in het zijn nu net appeldonuts (hahah) en de korst is vrij zacht hoe krijg ik dit iets steviger? graag hoor ik een antwoord zodat het de volgende keer beter gaat dank je wel alvast. Reactie infoteur, 01-12-2011
Beste Lutske,

De door jou bedoelde appelbeignets worden omwikkeld met een dun laagje bladerdeeg (zoals croissants zeg maar) en niet ondergedompeld in een beslag.
Dit is wel veel bewerkelijker, maar ook zeker de moeite van het proberen waard.
De nog warme appelbeignets keer je om en om in een mengsel van suiker en kaneel.
Vul je het gaatje van het verwijderde klokhuis -voordat je de beignet met bladerdeeg omwikkelt- op met een mengsel van amandelspijs en met gewelde rozijnen of krenten dan is het helemaal smullen.

Eet smakelijk!

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 16-12-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.