recensie

Jasmijn & ik: hemelse namen in multicultureel Lombok

Jasmijn & ik: hemelse namen in multicultureel Lombok 'Tevreden boeddhabuikjes', 'Os in hemelse zachtheid' en 'Nest van snelle alen'. Alleen al het lezen van de menukaart van Jasmijn & ik brengt je in hemelse Aziatische sferen. De gerechten maken de belofte waar. Ze smaken 'hemels'. Niet voor niets zit dit restaurant in de voormalige Utrechtse arbeiderswijk Lombok avond aan avond vol.

Het decor

Op zaterdagen komt 'half Utrecht' naar Lombok om exotisch boodschappen te doen bij Turkse, Marokkaanse, Iraanse en Surinaamse winkels. De sfeer is er on-Nederlands chaotisch en gezellig. Sinds voorjaar 2006 bezoekt men de wijk ook in groten getale voor een culinaire wereldreis in Aziatisch restaurant Jasmijn & ik. Daar waar de ouders van de huidige eigenares de wijkbewoners vanuit hun Chinees-Indisch restaurant Lin Far lieten kennismaken met bami, nasi speciaal en loempia's (niet te exotisch, niet te onbekend!) kun je nu terecht voor een 'inspirerende ervaring', aldus de website. Herinneringen ophalen aan een verre reis of juist kennismaken met de moderne Aziatische keuken. Jasmijn & ik is eigentijds ingericht, met stevige houten tafels, een subtiele Aziatische touch en een knipoog naar het verleden van Lin Far: Chinees behang, boeddhabeelden en wat krakkemikkig ogende beeldjes van blauwe leeuwen. Eigentijds is het restaurant ook in de aandacht voor duurzaamheid, met veelal biologische en fair trade ingrediënten.

Het aanbod

De menukaart is niet al te uitgebreid. Hij wisselt regelmatig op details en voor de vaste gasten zijn er gerechten buiten de kaart. Er zijn twee voorafjes. Dan volgt een lijst met twaalf Jasmijnhapjes, een variatie op dim sum dat 'de beroering van het hart' betekent. Aan drie gerechtjes per persoon heb je voldoende voor een maaltijd, eventueel aangevuld met een bijgerecht als zeewier-komkommersalade, gebakken noedels met groente of jasmijnrijst. Je kunt ook 'gewoon' een hoofdgerecht bestellen, geserveerd met rijst en groenten. Liefhebbers van 'toe' kiezen uit vier desserts. De namen van de gerechten zijn poëtisch. Wat te denken van Mooie mantel in de lente (gerecht met pekingeend) of Blozende biggetjes zijn het zoetst (gerecht met reepjes biefstuk)? De gerechten zijn afkomstig uit China, Thailand, Maleisië en Vietnam.

Het geserveerde

Wij bestellen de twee voorafjes: Vlotte smaakmakertjes (lente-ui crackers met wasabi-mayonaise) en Gekookte sojapeulen (licht gezouten sojapeulen die je eet door de bonen uit de peulen te zuigen). Daarna drie Jasmijnhapjes: Tevreden boeddhabuikjes (Chinese deegpakketjes met een groentevulling en sojasaus), Prinses uit de Boeddhistische tempel (krokante lenterolletjes met een vulling van zoete pompoen, Chinese gedroogde shii- takes, pinda en zoetzure pruimensaus) en Os in hemelse zachtheid (plakjes biefstuk in Penangcurry (rode curry) met groente, pinda's en citroengras). Wij laten de os in leven en kiezen voor de versie met tofu en cashewnoten. Als vierde gerecht proberen we een van bekendste gerechten van Jasmijn & ik: Nest van snelle alen (salade van sliertjes knapperige kwal, gefrituurd ei met sla, komkommer en wortel in sesam-dressing). Voor toe: Frisse verkoeling door Jasmijn (citroenmousse met stukjes witte chocola en granita (ijskruimels) van jasmijnthee, geserveerd met een gefrituurd gember-sesambroodje in jasmijnsiroop) en De zachte troost (chocoladetaart met zachte chocoladevulling, plakjes peer gepocheerd in sereh en vanille, karamelsaus en vanilleroom).

De reactie

De voorafjes zijn lekker en origineel. Vooral de peulen houden je, in afwachting van de hoofdmaaltijd, goed bezig. Het zijn er veel en je eet ze niet snel. De deegpakketjes en krokante rolletjes smaken verfijnd, vrij zacht. Het lekkerst vinden we de curry. Die is echt hemels zacht, met een pittige nasmaak. En dan de kwal. Het kost even tijd om die enge beesten uit het hoofd te zetten, waar je op het strand overheen stapt en die je onder het zwemmen beter mijdt. Dan houd je een zilte en nootachtige salade over met grijze sliertjes waar je, net als bij inktvis, goed op moet kauwen. Smaakvol! De desserts zijn de kroon op de maaltijd. Vooral de combinatie van zachte citroenmousse, harde stukjes chocolade en frisse ijskruimels is subliem. Wel jammer dat het beloofde broodje is vervangen door een wafeltje dat naar vanille smaakt.

De bediening

De jonge vrouwen in zwarte kleding zijn vriendelijk en oplettend. Ondanks de drukte hebben ze voor elke gast tijd. Niets op aan te merken dus.

De prijs

De rekening bedraagt € 66,25. Dat is inclusief 1 frisdrank, 2 glazen wijn en 1 glas dessertwijn. Gezien de relatief dure ingrediënten (biologisch, fair trade) is dat redelijk.

Het cijfer

We geven Jasmijn & ik een 8,5. De kwaliteit van het eten, de ambiance en de bediening zijn misschien wel een 9 waard. Maar het zonder uitleg vervangen van het beloofde broodje door een vanillewafel is toch wel een zonde die correctie behoeft.

Praktisch

  • Kanaalstraat 219-221
  • 3531 CH Utrecht
  • 030 – 293 89 07
  • Jasmijn en ik
  • woensdag t/m zondag vanaf 17.00 uur
  • reserveren aanbevolen
© 2012 - 2024 Tinekez, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mooie Arabische jasmijnDe mooie Arabische jasmijnDe meeste mensen kennen de jasmijnplant wel, een plant met donkergroen blad en mooie sierlijke witte bloemen. Daarnaast…
De geneeskracht van jasmijnDe geneeskracht van jasmijnJasmijn of gewone jasmijn groeit oorspronkelijk in de Kaukasus, Noord-Iran, Pakistan, Afghanistan, het Himalayagebergte…
De jasmijn is een bloem vol geur en romantiekDe jasmijn is een bloem vol geur en romantiekDe Jasmijn struik kennen we in Nederland met heerlijk geurende bloemetjes die in mei en juni bloeien. Gaan we naar de la…
Italiaanse Jasmijn, Trachelospermum JasminoidesItaliaanse Jasmijn, Trachelospermum JasminoidesDeze heerlijk geurende plant kunt u zich wellicht nog herinneren uit uw vakanties in Italië. In mediterrane landen komt…

Restaurant Djakarta in Utrecht: een warm Indonesisch badrecensieRestaurant Djakarta in Utrecht: een warm Indonesisch badHet staat al decennia lang tegenover de Utrechtse Stadsschouwburg klanten te lokken. Het interieur oogt alsof het sinds…
Indrapura in Driebergen: Een feest voor (niet-)vegetariërsrecensieIndrapura in Driebergen: Een feest voor (niet-)vegetariërsUit eten gaan heeft voor de meeste mensen iets feestelijks. Je hebt wat te vieren, bent gezellig met vrienden of familie…
Tinekez (92 artikelen)
Laatste update: 24-02-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.