De leukste en beste restaurants van Friesland

De leukste en beste restaurants van Friesland Ook Friesland heeft leuke en bijzondere restaurants. Visrestaurants, Italiaanse restaurants en zelfs whiskeyrestaurants. De Friese restaurants staan niet allemaal in de Lekker of Special Bite, maar zijn wel bijzonder en goed. Daarom een eigen lijstje met leuke en goede restaurants in de provincie Friesland

Op Hatsum in Dronrijp

Een visrestaurant dat midden in de weilanden ligt. De trein dendert er ieder uur voorbij en gasten kunnen dus ook gewoon met de trein komen. Op Hatsum is dan ook het voormalige koffiehuis van het station Dronrijp. De vis die zo uit de netten komt, wordt vers geserveerd en zelfs soms gerookt. Op Hatsum is vooral bekend om zijn palinggerechten, maar ook andere vissoorten worden er perfect bereid. Verder is het er gewoon gezellig zitten. Paling- en Vischrestaurant Op Hatsum serveert geen vlees of vegetarische gerechten.
www.ophatsum.nl

t Plein in Joure

Bijzonder restaurant aan het voeteneinde van Joure. De keuken is Frans georiënteerd en er wordt gewerkt met uitsluitend verse ingrediënten, met veel aandacht voor het regionale product. Zo komt de kip van de boerderij waar de dieren leuk buiten lopen. Heel veel persoonlijke aandacht en een uiterst vriendelijke bediening. Op de kaart bijvoorbeeld sukadelapjes in eigen gemaakte jus. Maar ook krokante beignet van suikerbrood met kaneelroomijs en vanillecrème.
Restaurant t Plein, Douwe Egbertsplein 1a, 8501 AB Joure, http://www.proefdesfeer.nl

Cook & Ny in Sneek

Een modern restaurant aan het water. Voor mensen die de hele avond steeds kleine beetjes willen eten, want tapas en fingerfood bepalen voor het grootste deel de kaart. Met tartaar van langoustine, maar ook lollies van kaas. In een gezellige en gemoedelijke omgeving lekker verpozen en loungen.
Eerste Oosterkade 24, 8605 AA Sneek, http://www.cookny.nl

Klein Java in Sneek

Uiterst gezellig restaurant waar alles Indonesië uitademt en de Indonesische keuken wordt geserveerd met de nadruk op die uit Java. De inrichting heeft bijna niets westers en ook de bediening is vriendelijk als in Indonesië. Vanzelfsprekend is het belangrijkste het eten. Dit wordt nog op de authentieke wijze bereid. Dat kan ook niet anders want de receptuur die wordt gebruikt komt van het land zelf en de gerechten worden nog altijd bereid door mensen die al hun leven lang Indonesisch koken. Keuze uit diverse rijsttafels, maar ook afzonderlijke hoofdgerechten. Vanzelfsprekend altijd koffie met spekkoek na.
Restaurant Klein Java, Wijde Noorderhorne 18, Sneek

De Brigantijn in Warten - visrestaurant pur sang

Visrestaurant Pur Sang. Niet de modernste inrichting, maar wel knus en gemoedelijk. Bovendien is de vis er kraakvers. De paling komt van één van de twintig overgebleven beroepsvissers in Friesland en alles wat hij overdag vangt, ligt s avonds op het bord van de restaurantgasten. Die paling komt overigens uit de wateren bij Grou, de Princenhof of de Alde Feanen. Ook de snoekbaars wordt vers aangeleverd en de zeevis wordt uit Lauwersoog gehaald. Persoonlijk. Door de restaurateur himself. Het grote terras aan het water is overigens ook een bezoekje waard.
Visrestaurant "de Brigantijn", Hoofdstraat 31, Warten

t Ponkje in Woudsend -Eten in de kerk

Dit restaurant is gevestigd in een oude doopsgezonde kerk uit het einde van de 18e eeuw. In 1969 werd het gebouw Gods verkocht en is er een gezellig restaurant van gemaakt. Ponkje is het Friese woord voor kerkenzakje, waar mensen altijd hun donatie in doen na of tijdens de preek. Vandaar de naam. Overigens is goed te zien dat de gast zich in een kerk bevindt, want het interieur is nog bijna in tact. Eens per jaar, op de 1e adventsdag, komt de doopsgezinde gemeente uit Zuid-West Friesland nog steeds naar 't Ponkje voor een traditionele kerkdienst.
Veel keuze in à la carte' gerechten, die allemaal Frans gebaseerd zijn. Maar ook wordt het 'Feestelijke Avondmaal' geserveerd.
Fermaningsteech 1, 8551 SP Woudsend.

Doozo eat & greet in Leeuwarden - de beste sushi ooit

Overdag de beste en verste sushi ooit. s Avonds dansen en loungen. Sushi die verser is dan vers en die wordt klaargemaakt door een echte Japanse chef. Ook heerlijke noodles en 3-gangen diners, maar de sushi is toch wel de aanrader. s Avonds verandert Doozo in een complete club met hippe djs en een aparte loungesfeer.
Ruiterskwartier 93 in Leeuwarden

Ristorante perBacco - echt Italiaans

Dit is echt Italië, maar dan in Friesland. Een pizza is er niet te vinden en ook stokbrood met kruidenboter is verboden in dit stukje Italië. Chefkok Pietro Milan kookt alleen met dageverse en zoveel mogelijk biologische producten. Het gaat daarbij om de traditioneel Italiaanse keuken met dagelijks wisselende menukaart. De passie van deze chef spat werkelijk van het bord, maar ook de Italiaanse sfeer is onmiskenbaar.
Herenwal 186-188, 8441 BG Heerenveen

Caracol West-Terschelling

In het centrum en direct bij de haven van West is het Mediteraanse restaurant Caracol te vinden. Bovendien heeft het restaurant ook nog een klein welness hotel waar gasten die ook willen overnachten kunnen verblijven. De keuken van dit etablissement is werkelijk subliem. De Portugese gerechten worden met liefde bereid en gemaakt van dagverse producten. De smaak is puur, maar tevens opwindend. Het restaurant is modern ingericht, maar tevens gezellig en warm.
Mini Wellness Hotel & Restaurant Caracol
Molenstraat 7, 8881BR Terschelling West

t Golfje Midsland Terschelling

Bijzonder restaurant op de wind net buiten het dorp Midsland op Terschelling. Gezellig ingericht, maar niet heel groot. In de zomer is er wel een groot terras waar gasten ook kunnen eten. Op de kaart een mix van de Nederlandse de zuid-europese en de oosterse keuken. Er wordt uitsluitend gekookt met verse ingrediënten en vooral regionale en lokale producten worden gebruikt. Bijzondere wijnkaart voor bij de vlees-, vis-, en vegetarische gerechten.
Restaurant 't Golfje, Heereweg 22a, Terschelling Midsland-Noord

De Koperen Tuin - bijzondere omgeving

Vooral de locatie is prachtig. In hartje Leeuwarden, maar aan een enorme grote vijver waar in de zomer jong en oud zich verzamelt. Tevens een locatie waar vaak optredens zijn. Ook worden er veel culturele activiteiten ontplooit, waardoor het de ontmoetingsplaats is voor creatieve geesten. Lunchen, dineren en een glas drinken in dit bijzondere gebouw is daardoor ook meer dan eten of drinken alleen. Bijzondere salades en broodjes voor de lunch, maar ook fingerfood en tapas. Voor het diner wordt de Nederlandse keuken benadrukt.
Prinsentuin 1, Leeuwarden

De Nieuwe Mulderij

In een oud monumentaal pand in de binnenstad van Leeuwarden worden de mooiste gerechten geserveerd. Vers staat er voorop en er wordt gestreefd naar het gebruik van biologische producten. De inrichting is niet echt modern, maar de gastvrijheid groot. En de gerechten stuk voor stuk wondertjes. Voor zowel vis als vleeseters, maar ook voor de vegetariër een geweldige plaats om culinair te genieten. Voorbeeld van een voorgerecht: Langoustines met citroengras en Ras el Hanout : Rauwe geplette langoustines omringd door een citroengrasroom, aan tafel overgoten met een thee van Fries scharrelhoen en Ras el Hanout. Of Diklipharder van de HA 11 die bestaat uit geroosterde harder, tartaar van harder in Friese droge worst gewikkeld met aardappel-mosterdpuree, tarte tatin van tomaat en rozemarijn met een beurre blanc van citroentijm. Bijzonder is tevens de 8 gangen proeverij met hele bijzondere gerechten.
Restaurant de Nieuwe Mulderij, Baljeestraat 19 Leeuwarden

Eetcafé Het Leven - gewoon gezellig

Dit restaurant is er vooral voor de sfeer. Een avondje uitgaan betekent veel drukke en gezellige mensen ontmoeten in een informele sfeer. Het culinaire gehalte is er niet hoog, maar de prijzen ook niet. Gewoon normaal eten voor een klein prijsje, maar wel in een heel gezellige omgeving. En daarna even tussendoor steken naar café Silberman waar tout creatief Leeuwarden zich altijd ophoudt.
Druifstreek 57 59, Leeuwarden

Eetcafé Spinoza - gerechten met een speciale naam

Een gigantisch eetcafé in een monumentaal pand in hartje Leeuwarden. Diverse verdiepingen, met altijd veel gasten en een goede sfeer. De keuken is niet bijzonder, maar het eten wel gewoon goed en de prijzen laag. Gerechten dragen leuke namen zoals: Us Mem mei de broek oan (Friesche runderstoofpot met spekjes uit Beppes tijd) of Ongegeneerd kluiven (Spare-ribs met frites & sausjes) Rare Snijboon (Een bonenschotel van Kidneybonen, ananas en stokbrood). Zowel vlees, vis als vegetarisch. De stad lonkt na een diner overigens direct, want aan de overkant en aan de zijkanten van het etablissementen liggen allerlei leuke kroegen.
Eewal 50, Leeuwarden

Whiskyrestaurant Stadsboerderij de Koebrug

Stadsboerderij De koebrug in Stavoren is wel een heel bijzonder restaurant, want het heeft zo'n 400 soorten whisky. Gasten kunnen er a la carte eten, maar ook deelnemen aan een 5-gangen whiskydinner, waarbij bij elke gang een passende soort whisky wordt geserveerd, Het eten is erg goed en gebaseerd op de Schotse keuken. De bediening loopt in kilts en is gek van Schotland en van Whisky. Naast diner kan er bij Stadsboerderij De Koebrug in Stavoren ook genoten worden van een hightea en van whisky nosing and tasting.
Schans 31 in Stavoren, www.dekoebrug.nl

Indonesisch restaurant Tandjong Priok Puur indonesisch

Echt Indonesisch wordt er nog gekookt in restaurant Tandjong Priok. Wekelijks worden er verse groenten en kruiden aangevoerd in het restaurant en de boemboes en sambals worden allemaal zelf gemaakt. Bokjes, geiten-, herten- en karbouw vlees wordt ingekocht via vaste boeren en slager. In dit restaurant waarbij een Zuid-Sumatraanse de scepter zwaait, waarvan de vader Balinees is en de moeder Javaans geeft dus al het goede van Indonesië. Geen rijsttafels in dit restaurant, maar wel echt houtskoolgeroosterde satés (21 soorten) en Coba-Coba menus. Dit betekent proeven in het Indonesisch en het betekent dat er elke keer weer andere gerechten op tafel komen, die kunnen worden aangevuld met voorgerechten satés. Ook worden allerlei sambals desgewenst bijgeserveerd, die ook mee naar huis mogen.
Schoolstraat 22, Arum, www.tandjonkpriok.nl
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden in FrieslandFriesland is een hele mooie provincie. Er zijn vele bezienswaardigheden. Waar moet je zeker zijn geweest?
Op vakantie in zuidwest FrieslandZuidwest Friesland wordt in Friesland 'De Zuidwesthoek' genoemd, een andere naam is 'De Friese Meren'. De Zuidwesthoek s…
Filmrecensie: New Kids NitrorecensieFilmrecensie: New Kids NitroVanaf dinsdag 6 december 2011 is de nieuwe film van New Kids in de bioscoop te zien: New Kids Nitro. Deze film is het ve…

Hygiëne in de horeca: leer van de smaakpolitie!De hygiëne in de horeca staat centraal in het SBS6 programma De smaakpolitie. In dit programma gaat presentator Rob Ge…
Informatie: bierInformatie: bierIn 2004 dronken alle Nederlanders samen bijna 1,3 miljard liter bier. Dat is ongeveer 78 liter per hoofd van de bevolkin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stokpic.com, Pexels
  • Alle websites van de aangesloten restaurants en eigen ervaring door er te eten.
  • Restaurant 't Plein Joure (Foto)
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 13-10-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.