Het HEMA ontbijt

Het HEMA ontbijt Naast alledaagse artikelen kun je bij het bekende warenhuis HEMA ook terecht voor een zeer vriendelijk geprijsd ontbijtje. HEMA serveert elke morgen een compleet ontbijt voor slechts twee euro. Voor veel mensen is dit ontbijt naast een smakelijk en goedkoop begin van de dag ook een leuke en sociale gelegenheid.

Hema ontbijt

In 2010 heeft HEMA het bekende ontbijt voor één euro gelanceerd. In september 2015 is deze prijs aangepast naar twee euro. Klanten kunnen tussen negen en tien uur 's ochtends in een HEMA restaurant komen ontbijten voor de vriendelijke prijs van twee euro. Voor deze prijs krijg je bij de HEMA de volgende producten:
 • Koffie van versgemalen bonen met Rainforest Alliance-keurmerk of thee
 • Roombotercroissant met jam
 • Baguette met omelet
 • Glas verse jus d'orange, dat na de prijsverhoging in 2015 is inbegrepen

Extra's voor een meerprijs

Voor een kleine meerprijs kun je twee plakjes warme bacon voor 25 cent bij bestellen.
In veel HEMA vestigingen kun je in plaats van de omelet ook kaas bestellen.

Doel van het HEMA ontbijt

Het doel van de HEMA was niet om grote winst te maken op het spotgoedkope ontbijt, maar meer om klanten aan te trekken. Het idee was om de klanten met een lekker ontbijt voor bijna geen geld naar de winkel te lokken en ze daar te verleiden tot het kopen van andere producten. Of dit gelukt is, is maar de vraag omdat er over de jaren heen steeds meer klanten alleen voor het ontbijt komen en daarna weer verder gaan. Dit zal dan ook zeker bijgedragen hebben aan de beslissing om de prijs van het Hema ontbijt te verdubbelen naar twee euro.

Take a way ontbijt

Later heeft HEMA ook een take a way ontbijt geïntroduceerd voor twee euro. Dit ontbijt is tevens tot tien uur verkrijgbaar en bevat:
 • Flesje sinaasappelsap
 • Verpakte stroopwafel
 • Baguette met kaas, ham of tonijn en sla

HEMA vestigingen met ontbijt

HEMA heeft anno 2014 492 vestigingen in heel Nederland. Niet al deze vestigingen beschikken over een restaurant en daardoor kun je dus niet bij elke HEMA ontbijten. Daarnaast heeft elke HEMA zijn eigen openingstijden en zijn sommige vestigingen pas na tien uur open, waardoor het ontbijt niet geserveerd wordt. Vooral op maandag zijn veel HEMA vestigingen pas later open. De openingstijden van alle HEMA vestigingen in Nederland zijn te vinden op de website van de HEMA. Daar staat ook aangegeven of de betreffende HEMA een "koffiebuffet" heeft, ofwel een ontbijt serveert.

Kwaliteit

Verschillende keren is de kwaliteit van ketens die goedkope ontbijtjes aanbieden getest. Zo is ook het HEMA ontbijt verschillende malen getest op kwaliteit. Hoewel de kwaliteit van het HEMA ontbijt een momentopname is en kan afhangen van de vestiging, geven de testresultaten toch een algemeen beeld van de kwaliteit van het HEMA ontbijt.

Kassa

Pierre Wind deed voor Kassa in februari 2013 onderzoek naar de ontbijtjes van de HEMA, IKEA, McDonald's, Intratuin, Bakker Bart, La Place, Burger King, Shell en Esso. De ontbijtjes werden gekeurd met goed, voldoende, matig of slecht. Uit het onderzoek bleek dat de HEMA, samen met IKEA, met één euro het goedkoopste ontbijt had van alle ketens die mee deden in de test. Het ontbijt werd met een voldoende beoordeeld, waarmee het op de vierde plek stond. Het test team vond de kwaliteit van het eten prima. De minpunten waren dat het ei en de koffie niet warm waren en dat er geen keuzemogelijkheid was.

Studenten.net

Studenten.net testte in augustus 2012 de ontbijtjes van de IKEA, HEMA, McDonald's, Bakker Bart en Bagels & Beans.
Studenten.net heeft de ontbijtjes beoordeeld met een rapportcijfer. De HEMA werd beoordeeld met een 8,5, waarmee ze het beste uit de test kwamen. Ze hadden deze goede beoordeling vooral te danken aan de goede bereikbaarheid, de grote porties en de goedkope extra's.

Trouw

Trouw testte in november 2013 de ontbijtjes van de HEMA, La Place en Shell. Bij deze test belandde het HEMA ontbijt op de tweede plaats. De pluspunten waren de goede koffie en smakelijke croissant. Een minpunt was het broodje ei, dat niet knapperig was en flauw van smaak. Ook de bacon werd niet goed beoordeeld, deels vanwege de smaak en deels vanwege het feit dat er extra voor betaald moest worden.

Sociaal ontbijt

Naast een goedkoop ontbijt dat voor iedereen goed verkrijgbaar is, dient het HEMA ontbijt voor velen ook als een ontmoetingsplek. Een aantal mensen komen puur en alleen voor het ontbijt naar de HEMA, in sommige gevallen komen mensen zelfs elke dag bij de HEMA een ontbijt nuttigen. Het grootste deel van de mensen die je 's ochtends aan een HEMA ontbijt ziet zijn gepensioneerden. Door dit dagelijkse ontbijtritueel in de HEMA hebben deze ouderen een dagelijks ritme en zijn ze meer betrokken bij de samenleving. Er zijn ouderen die elkaar hebben leren kennen bij het dagelijkse HEMA ontbijt en hierdoor meer sociale contacten hebben gekregen.
© 2014 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
HEMA webshop: informatie en beoordelingDe HEMA webshop is een online winkel met een groot en divers aanbod. Wat heeft de HEMA webshop u te bieden? Hoe ziet het…
Zorgverzekering Hema 2021Zorgverzekering Hema 2021Ook de Hema heeft voor 2021 een goedkope zorgverzekering in de aanbieding. Niet zomaar een basisverzekering, maar een ve…

Het HEMA ontbijt, van 1 naar 2 euro. Wat is er veranderd?Het HEMA ontbijt, van 1 naar 2 euro. Wat is er veranderd?Eerst even lekker ontbijten en dan gaan winkelen? Het kan bij de HEMA. Je kan in één van de vestigingen met restaurant h…
Keukenhygiëne - persoonlijke hygiëneKeukenhygiëne - persoonlijke hygiëneIn horecabedrijven gelden strenge regels op het gebied van hygiëne en veiligheid. Deze regels zijn wettelijk vastgelegd…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: JÉSHOOTS, Pexels
 • http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/ontbijten-voor-een-prikkie-waar-doe-je-dat/speel/1/, bezocht op 8-12-2014
 • http://www.studenten.net/lifestyle/koken/20675/studenten_net_test_ontbijten_buiten_de_deur, bezocht op 8-12-2014
 • Wester, S.T. (2013), HEMA ontbijt: Van voedsel naar vriendschap, Girugten, jaargang 45, Nr. 1 pag 6
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 01-07-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.