recensie

Ierland – Royal Marine Hotel in Dun Laoghaire Dublin

Ierland – Royal Marine Hotel in Dun Laoghaire Dublin Het Royal Marine Hotel in Dun Laoghaire, in zuid Dublin, is een viersterrenhotel. Het is een historisch pand dat een kenmerkend herkenningspunt aan de plezierhaven vormt. Het hotel ligt vlakbij de aanlegplaats van de veerboot uit Holyhead. Het is een geliefd verblijf voor watersporters en doortrekkende toeristen en zeer in trek voor conferenties en als trouwlocatie. De plaatselijke bevolking koestert zijn Royal Marine Hotel, dat koningen en koninginnen ontving en gastvrijheid bood aan sterren zoals Charlie Chaplin en radioman Marconi.

Royal Marine Hotel in Dun Laoghaire Dublin

Waar het Grand Hotel op de pier in Llandudno zijn grandeur heeft verloren heeft met Marine Hotel die grotendeels weten te behouden. Het staat aan de zuidoostkust van Ierland en bepaalt met zijn contouren mede de skyline van Dun Laoghaire (spreek ongeveer uit als Dun Lierie). Vanaf 1828 stond er een kleiner hotel waar nu het Royal Marine Hotel staat met uitzicht over de Dublin Bay. Eens stond het pal aan de kade, maar tegenwoordig is elke centimeter tussen het hotel en de baai bebouwd en is de eerste rang een tweede geworden. Het hotel kent 228 kamers over zeven verdiepingen. Vanuit het hotel ben je in een paar stappen in het centrum van de stad. Daar zijn de winkels en de pubs en restaurants. In een van de eetcafé’s in de buurt kijken we de WK-wedstrijd Brazilië tegen Colombia en zien over ons glas Guinness de Brazilianen winnen (dat was op 4 juli 2014).

Ontbijtbuffet

De lobby is ruim, de grote gietijzeren radiatoren zijn antiek, net als de ijzeren leuningen langs de trappen en de gietijzeren ornamenten langs de balustrades. Op de vloer van de lobby ligt een grof eiken parket in visgraatmotief. Het zijn geweldige details die van het hotel tevens een bezienswaardigheid maken. Het is jammer dat hier het gepingel van de muzak klinkt. Het hotel heeft het absoluut niet nodig, maar is meegegaan met de zogenaamde wens van de klant om overal en altijd muziek te horen. Met de iPods en smartphones boordevol muziek in onze binnenzak en oordopjes om naar onze persoonlijke voorkeur te kunnen luisteren is deze geluidsvervuiling van de hotellobby eigenlijk alweer achterhaald.

de gevel / Bron: Jeanet de Jongde gevel / Bron: Jeanet de Jong
de entree / Bron: Jeanet de Jongde entree / Bron: Jeanet de Jong
de trap / Bron: Jeanet de Jongde trap / Bron: Jeanet de Jong

Geschiedenis

Het hotel heette eerst Hayes Royal Hotel, ontworpen door John McCurdy. De bouwmeester staat voor veel kenmerkende gebouwen en kerken in de stad en elders in Ierland. In zijn tijd was het een vooraanstaande architect.
De bouwer van de Kingstown Railway, William Dargan, kocht het hotel in 1863 en liet de Royal Marine Hotel bouwen. Het oude Hayes Royal Hotel werd in het ontwerp opgenomen, maar in de jaren 60 van de twintigste eeuw afgebroken.

Charlie Chaplin

Uit de Titanic-tijd / Bron: Jeanet de JongUit de Titanic-tijd / Bron: Jeanet de Jong
Het nieuwe Royal Marine Hotel in Dun Laoghaire in zuid Dublin opende haar deuren in 1865. Het hotel wordt beschouwd als een van de beste viersterrenhotels in Dublin. Er verbleven vele staatshoofden, koningen en koninginnen en ook vele beroemdheden. Onder meer Frank Sinatra, Laurel & Hardy and Charlie Chaplin sliepen er. Toen de Britse koningin Victoria Ierland bezocht en per boot in Dun Laoghaire arriveerde, werd er voor haar een 16 gangen ontbijt geserveerd, wil het verhaal. Ook wordt er verteld dat de Ierse vrijheidsstrijder Michael Collins met zijn partner Kitty Kiernan een schuilplaats vond in kamer 210.

Marconi

Het hotel maakte ook geschiedenis door het eerste live verslag van een sportwedstrijd door Marconi. Hij zond het verslag van de Kingstown Regatta in juli 1899 uit via de radio. Dun Laoghaire stond in die tijd bekend onder de naam Kingstown.

Victoriaanse trappen

De huidige eigenaar kreeg het hotel in 2004 in handen. Het hotel ging toen drie jaar dicht en werd grondig onder handen genomen. Het heropende op 22 juni 2007. Oud en nieuw zijn gecombineerd tot een hedendaags hotel met vele elementen van toen. Hoge plafonds, grote hallen en Victoriaanse trappen en dat alles badend in het licht dat door de grote ramen komt.

Tegenwoordig

Met 228 kamers en 14 vergaderruimtes en een conference centre plus nog The Pier Health Club en Dublin’s enige spa die bekend staat als sansanaSPA is Royal Marine Hotel heel veelzijdig. Van de kamers zijn 74 executive rooms, 15 suites en twee presidential suites.

Reizigers naar Wicklow

Vanwege de ligging vlakbij Dublin en de veerboot en op weg naar de geliefde reisbestemming County Wicklow, is het hotel populair bij reizigers. De afstand tot het centrum van Dublin is 8.2 km. Parkeren kan heel handig onder het hotel.

de lounge / Bron: Jeanet de Jongde lounge / Bron: Jeanet de Jong
de hal / Bron: Jeanet de Jongde hal / Bron: Jeanet de Jong
Jugenstil trapleuning / Bron: Jeanet de JongJugenstil trapleuning / Bron: Jeanet de Jong

Prinsjes en prinsesjes

Dat er niet alleen presidenten en koningen komen tonen de gasten die in korte broek aan het ontbijt verschijnen, met open mond eten en de vork vasthouden alsof het een kolenschop is. Jongens zitten op hun knieën achterstevoren op de stoelen en geen vader of moeder die zegt dat ze recht moeten gaan zitten. Wat dat betreft heeft de klasse ingeboet, al is dat niet het hotel te verwijten.

Zuidoost Ierland

Vanaf Dun Laoghaire gaat de reis verder via de zuidoostkust naar het zuiden van Ierland. Eindstation van deze etappe is Kinsale.

Dun Laoghaire

Legenda
A. Royal Marine Hotel
B. Dublin Bay
C. Dublin
D. aankomst veerboot uit Holyhead
E. Holyhead

Lees verder

© 2014 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tips voor een Stedentrip naar DublinDublin is de hoofdstad van Ierland en gesticht door de Vikingen rond 988. Dublin staat bekend om zijn schrijvers, dichte…
Het bruisende DublinDublin, de hoofdstad van Ierland en tevens de stad, naar men zegt, met de hoogste pubdichtheid. De stad die bruist van h…
Samhain viering in IerlandSamhain viering in IerlandIn ons land is Halloween nog niet zo lang populair, zeker niet in vergelijking met Ierland waar het Halloween spektakel…
De Ierse stad DublinDe Ierse stad DublinDublin, de hoofdstad van Ierland is een stad vol met levendigheid en kracht. Dublin sprankelt altijd met zijn energieke…

Strandpaviljoen Paal 10 in OuddorpIn Ouddorp, op het eiland Goeree-Overflakkee is één van de meest moderne en populairste strandpaviljoens van Nederland g…
Prikkels: Soepbar en IJssalon in NijmegenPrikkels: Soepbar en IJssalon in NijmegenPrikkels is een soepbar en ijssalon die in de zomer van 2013 is begonnen en is inmiddels een begrip in Nijmegen. Het vlo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jeanet de Jong
  • http://www.royalmarine.ie/en/ geraadpleegd op 5 juli 2014
  • Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 1: Jeanet de Jong
  • Afbeelding bron 2: Jeanet de Jong
  • Afbeelding bron 3: Jeanet de Jong
  • Afbeelding bron 4: Jeanet de Jong
  • Afbeelding bron 5: Jeanet de Jong
  • Afbeelding bron 6: Jeanet de Jong
  • Afbeelding bron 7: Jeanet de Jong

Reageer op het artikel "Ierland – Royal Marine Hotel in Dun Laoghaire Dublin"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 10-12-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Special: Rondreis Ierland
Bronnen en referenties: 10
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!