Wat doet energiedrank met je lichaam?

Veel mensen drinken met regelmaat een blikje energiedrank. Maar wat zit er nou eigenlijk in zo'n blikje? Kan energiedrank verslavend werken? Is het gevaarlijk voor hart en bloedvaten? Wat doet energiedrank nou echt met je lichaam? Dit en meer in het onderstaande artikel.

Wat zit er in energiedrank?

Suiker

In alle energiedrankjes kan men suiker vinden. Dit gaat dan meestal om glucose of sacharose. Dit zijn suikers die snel in het bloed worden opgenomen. Ook zit er bijna altijd maltodextrines in je blikje energiedrank. Dit type suiker wordt minder snel opgenomen in het bloed, maar in combinatie met glucose of sacharose heeft het een versterkend effect. Daarom is het dus ideaal als de hoeveelheid maltodextrines gelijk is aan de hoeveelheid glucose of sacharose.

Natrium

Natrium is ook bijna altijd terug te vinden in een blikje energiedrank. Natrium bevordert namelijk de opname van glucose (suiker). Natrium staat in de volksmond ook wel bekend als zout.

Taurine

Taurine is in iedere energiedrank terug te vinden. Taurine (afgeleid uit het Griekse woord Tauros=stier) staat bekend als een van de stoffen die ervoor zorgt dat je meer energie krijgt. Toch is de werking van Taurine in energiedrankjes omstreden.

Vitamine B1

Ook vitamine B1 is in iedere energiedrank terug te vinden. Het is ook eigenlijk de enige vitamine in energiedrank die nuttig is. Vitamine B1 bevorderd de opname van glucose door het lichaam.

Andere stoffen

Vaak zitter er ook andere mineralen in energiedrank. Bijvoorbeeld kalium en magnesium. Deze stoffen hebben alleen maar zin bij extreem langdurige beweging. Hier is energiedrank helemaal niet voor gemaakt. Ze zijn daarom niet erg nuttig.

Positieve werking op het lichaam

Energiedrank kan een positieve werking op het lichaam hebben. Buiten het feit dat energiedrank je natuurlijk meer energie geeft, zijn er ook andere bijkomende gunstigheden. Zo is Taurine bijvoorbeeld een belangrijke neurotransmitter. Is Taurine belangrijk voor het oog en is het een onmisbaar product voor het hart. Suiker geeft de mens energie en natrium is belangrijk voor onze bloeddruk en zweetproductie.

Negatieve werking op het lichaam

Helaas heeft het nuttigen van engergiedrank ook zijn nadelen. Zo kan teveel Taurine hevige hoofdpijn veroorzaken. Wanneer op regelmatige basis energiedrank wordt gedronken, zal het effect per blikje afnemen. Dit is bijvoorbeeld net zo als bij roken. De nuttiger moet dus steeds meer energiedrank drinken om het zelfde effect te krijgen. Energiedrank werkt dus verslavend! Hierdoor krijgt men teveel Taurine binnen wat op korte termijn zal zorgen voor een te hoge bloeddruk, en op lange termijn voor een te lage. Verder stimuleert Taurine ook de vetopname wat tot overgewicht kan resulteren.

Conclusie

Kortom, energiedrank kan op korte termijn een positieve werking hebben op het lichaam. Veel mensen die lange uren maken of veel sporten kunnen er wel degelijk baat bij hebben. Vergeet alleen niet, teveel is nooit goed. Drink niet teveel energiedrank na elkaar. Dit zeg ik uit eigen ervaring, ik heb namelijk eens binnen 10 minuten 3 blikken energiedrank gedronken. Een half uur later had ik een hartslag van 180BPM (Beats per minute) en dat voelde echt niet goed. Ik raad daarom iedereen aan gebruik te maken van energiedrank, maar wees er wel voorzichtig mee.
© 2010 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke ingrediënten zitten er in energiedrank?Welke ingrediënten zitten er in energiedrank?Energiedrankjes, ook wel energydrinks genoemd, zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Zelfs jonge kinderen drink…
De verslavende werking van energiedrankEnergiedrank is tegenwoordig een erg populaire drank. Het wordt veel gedronken door jongeren en heeft een stimulerende w…
Wat is taurine en is het gevaarlijk?Wat is taurine en is het gevaarlijk?Taurine, wat is dat nu eigenlijk? Er wordt wel eens gezegd dat taurine gevaarlijk is. Taurine wordt in meerdere producte…
Zwanger en energiedrankenZwanger en energiedrankenDe markt voor energiedranken is van het jaar 2000 tot 2015 enorm gestegen. Ze worden vaak gedronken om fitter te blijven…

De voordelen van koffie voor de gezondheidDe voordelen van koffie voor de gezondheidJaren geleden werd door V.O.F. de Kunst koffie al bezongen; het is de meest gedronken drank na water. Uit verschillende…
Valentijn smoothiesValentijn smoothiesMaak Valentijn bijzonder met één van de volgende Valentijn smoothies. Sommige van deze smoothies zijn ideaal voor een on…
Reactie

Richard, 15-01-2011
Dat er thiamine (vitamine b1) in Energy drinks zit is absoluut niet waar. Wel zitten er andere b-vitamines in zoals b2, b3, b5, b6, inositol en b12 of enkele van dezen. Vitamine b1 zou erg welkom zijn in die vernietigende drankjes. Door deze drankjes ontstaat juist een tekort van vitamine b1! Reactie infoteur, 16-01-2011
Beste Richard,

Dank voor uw reactie. Ik heb niet ieder blikje energiedrank bekeken. Maar op dit blikje "Rockstar" staat toch echt vitamine B1.

VMusic (131 artikelen)
Gepubliceerd: 11-10-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.