Theemutsen blijven gezonder
In Nederland drinken vooral vrouwen thee. Aan thee worden als sinds de ontdekking veel medicinale eigenschappen toegeschreven. Veel van deze beweringen zijn in de loop der jaren aangetoond door onderzoek. Wat kunnen we allemaal verwachten van dit natuurlijke en vrijwel calorievrije product.
In Nederland drinken vooral vrouwen thee. Aan thee worden als sinds de ontdekking veel medicinale eigenschappen toegeschreven. Veel van deze beweringen zijn in de loop der jaren aangetoond door onderzoek. Wat kunnen we allemaal verwachten van dit natuurlijke en vrijwel calorievrije product.
Goed voor hart en bloedvaten
Uit Frans onderzoek is gebleken dat mensen die dagelijks drie koppen thee tot zich nemen, dit zijn doorgaans vrouwen, minder last hadden van plaques, een vaste aanslag, in de bloedvaten. De kans op deze vorm van aanslag in de aderen daalde met 3 kopjes thee per dag ongeveer 11%
Ander recent onderzoek wijst ook op mogelijke werkingen tegen hartziekten, beroertes en trombose. Men vermoedt dat dit komt doordat de cafeïne het hart en de bloedsomloop stimuleert en zo de wanden van de bloedvaten soepel houdt, waardoor de kans op aderverkalking afneemt. Ook denkt men de polifenolen in thee de opname van cholesterol in het bloed helpen voorkomen en de vorming van bloedstolsels tegengaan.
Elk kopje thee biedt het equivalent van 175 mg flavonoïden. Deze uitermate hoge waarde zou kunnen verklaren waarom thee beschermt tegen hart- en vaatziekten, zoals tal van studies bewijzen. In Nederland, op Engeland na de grootste Europese theeverbruiker, blijkt uit onderzoeken dat het drinken van thee (minstens 2 kopjes per dag) de kans op hart- en vaatziekten met 40 tot 60 % vermindert. Ook gaan onderzoekers er vanuit dat de beschermende werking van thee voor het hart zorgt dat trombose zou kunnen worden voorkomen.
Ook levert thee mangaan, een stof die nodig is, om enzymen, ten behoeve van een actieve stofwisseling, hun werk te kunnen laten doen. Er zijn dan ook bepaalde soorten thee die worden gebruikt om af te vallen.
Thee stressverlagend
Ook blijkt thee een goed middel in de strijd tegen stress. En dan gaat het niet alleen om het rustgevende ritueel dat een ieder erop nahoudt als hij/zij zijn kopje thee drinkt. Het regelmatig drinken van thee zou ervoor zorgen dat het Cortisol gehalte (een stresshormoon) sneller afneemt in stressvolle situaties. Welke stof uit de thee er echter voor zorgt dat de stress sneller afneemt is helaas nog niet bekend.
Gezond voor de tanden
Thee bevat van nature fluoride. Dit versterkt het tandglazuur en verminderd plakvorming doordat de hoeveelheid bacteriën in de mond gereguleerd worden. Hiermee zorgt u er ook nog eens voor dat het tandvlees gezond blijft.
De verkwikkende werking van Theïne
In tegenstelling tot wat velen denken, zijn theïne en cafeïne eigenlijk hetzelfde. Een kopje koffie bevat gemiddeld ongeveer 2 keer meer cafeïne dan thee. Vandaar dat u 's avonds beter een lichte kruidenthee kunt drinken voor het slapengaan zodat u niet te lang wakker ligt. Tijdens de examenperiode of als u erdoor zit, is het beter om een kopje thee te drinken dan om een thermosfles koffie te legen. Thee zou meer verkwikken voor eenzelfde cafeïnegehalte. De sensoriele eigenschappen en het aroma van thee zouden daarbij een rol spelen. De cafeïne in thee kan uw concentratie, alertheid en nauwkeurigheid vergroten en de smaak- en reukzin versterken. Tevens stimuleert cafeïne de spijsverteringssappen en de stofwisseling, inclusief nieren en lever, waardoor giftige en andere stoffen uit het lichaam worden verwijderd. In vergelijking met het cafeïne uit koffie, komt het cafeïne uit thee minder vlug vrij in het lichaam. Bij koffi e duurt dit 2 tot 3 uren, bij thee duurt dit dubbel zo lang (5-6 uren). Onder meer om die reden wordt thee eerder als een pepmiddel dan wel als een opwekkend middel aanzien
Onderzoek heeft uitgewezen dat een normaal gebruik van cafeïne/theïne geen problemen voor de gezondheid oplevert. Als thee veel looizuur bevat, zoals groene thee, wordt het effect van theïne er voor een groot deel door teniet gedaan.
Diabetes
Bij diabetespatiënten blijkt theeverbruik de werking van insuline te stimuleren, wat dan weer een gunstige invloed heeft op de bloedsuikerspiegel.
Goed voor de huid
Thee doet ook de huidvaten meer uitzetten en heeft een ontspannend effect op de haarvaatjes dat te danken is aan de flavonoïden (krachtige antioxidanten) die hij bevat. Het is niet voor niets dat er al verschillende crèmes te verkrijgen zijn met thee als ingrediënt
Kanker
Recente studies versterken de stelling dat regelmatig thee drinken het kankerrisico bij de mens vermindert. Zo zouden flavonoïden in thee een gunstig effect hebben op kankers van het spijsverteringskanaal. Ook zou het drinken van zwarte of groene thee een zeer doeltreffende bescherming tegen eierstokkanker biede. Een en ander blijkt uit een Zweeds onderzoek waaruit eveneens blijkt dat het beschermende effect afhankelijk is van de dosis:
- minstens twee kopjes per dag: - 46 % eierstokkanker,
- één kopje per dag: - 24 %,
- minder dan één kopje per dag: - 18 %.
Nadelen van thee
Het enige nadeel van thee is dat het de opname van ijzer uit andere voedingsmiddelen kan verhinderen. Daarom kunnen mensen met bloedarmoede beter geen thee tijdens de maaltijd drinken Bovendien kunnen je tanden iets verkleuren door de flavonoïde in de thee. Door goed te poetsen kun je dit echter voorkomen.