Alcoholische perendrank Williamine: peer rijpt in fles

Alcoholische perendrank Williamine: peer rijpt in fles Het Zwitserse kanton Wallis staat bekend om de aangename temperaturen. Het is een kanton waar naast druiven veel fruit wordt geteeld. De soorten fruit die worden geteeld zijn: appels, peren, frambozen, aardbeien en abrikozen. Van sommige soorten fruit worden likeuren en eau-de-vie gebrouwen. Ook wordt dit fruit gebruikt voor het maken van heerlijke siropen. Dit gebeurt bij destilleerderij Morand in Martigny. Daar wordt onder andere de alcoholische drank Williamine – zelfs te koop met de peer nog in de fles – gebrouwen. Het proces is wel een heel bijzonder iets.

Inhoud


Luizet abrikozen Rhônedal / Bron: ©ottergraafjesLuizet abrikozen Rhônedal / Bron: ©ottergraafjes
Williams peren Rhônedal / Bron: ©ottergraafjesWilliams peren Rhônedal / Bron: ©ottergraafjes
Walliser appels Rhônedal / Bron: ©ottergraafjesWalliser appels Rhônedal / Bron: ©ottergraafjes
frambozen Rhônedal / Bron: ©ottergraafjesframbozen Rhônedal / Bron: ©ottergraafjes
aardbeien Rhônedal / Bron: ©ottergraafjesaardbeien Rhônedal / Bron: ©ottergraafjes

Peer in fles

Wie wel eens op vakantie in het Zwitserse kanton Wallis is geweest, heeft vast wel gezien dat in het Rhônedal diverse soorten fruit zoals druiven, appels, peren en abrikozen aan de bomen groeien. Daarnaast worden er ook aardbeien en frambozen geteeld. Dit alles heeft te maken met het aangename klimaat dat in het Rhônedal heerst. Misschien is het wel eens opgevallen dat er bij een fruitbomengaard diverse flessen hangen. Zouden deze flessen een bedoeling hebben? Is het misschien om vogels af te schrikken? Het antwoord hierop is: nee. Wie dichter bij de fles is geweest heeft vast gezien dat er in die fles een peer groeit. Maar hoe komt die peer eigenlijk in de fles? En wat wordt er verder mee gedaan?

Welke peren worden gebruikt

Het is niet zomaar een willekeurige peer die wordt gebruikt. Het is namelijk de Williams peer. In het Duits worden deze peren Williams Birne genoemd, in het Frans heten ze Poire Williams en in het Zwitserse kanton noemen ze deze peer Poire Williamine. Deze peren zijn de basis voor een perenlikeur, een eau-de-vie en zelfs perensiroop.

Proces peer in fles

In de boomgaard wordt vrij snel na de bloesem een geschikt peertje uitgekozen dat uiteindelijk wordt gebruikt voor het maken van een alcoholische perendrank. Zodra er een geschikt peertje is gevonden, worden de bladeren rondom de vrucht verwijderd. Het hele kleine peertje – zo groot als het topje van een pink – wordt met tak en al voorzichtig door de flessenhals geduwd. Om de fles wordt een netje gespannen en de fles wordt ondersteboven in de boom bevestigd. Dit om eventueel regen in de fles tegen te gaan. De peer groeit steeds verder totdat deze groot genoeg is om er een alcoholische drank van te maken. De tak waaraan de peer in de fles groeit wordt afgesneden en dan gaat de fles met peer naar de destilleerderij. Daar worden de fles en de peer meerdere malen met alcohol omgespoeld. Dit wordt gedaan om eventuele onzuiverheden te verwijderen. Als laatste wordt de sterke drank toegevoegd. Dit moet nog een poos blijven staan, zodat de smaak van de peer in de alcohol trekt. Helaas lukt het niet met iedere peer die in de fles wordt geschoven. Sommige peren komen gewoon niet tot hun recht.

peren in fles omgeving Saxon / Bron: ©sodrafperen in fles omgeving Saxon / Bron: ©sodraf
peren in fles omgeving Saxon / Bron: ©sodrafperen in fles omgeving Saxon / Bron: ©sodraf
peer groeit in de fles / Bron: ©sodrafpeer groeit in de fles / Bron: ©sodraf

Andere manier

Niet iedere perenteler gaat op dezelfde manier te werk. Er zijn namelijk ook telers die gebruik maken van een fles zonder bodem. Nadat de peer de juiste grootte heeft bereikt, wordt de bodem weer in de fles gemonteerd en wordt de alcohol toegevoegd.

Waar

De specifieke perenboomgaarden waar deze peren in fles hangen zijn te vinden in het Rhônedal tussen Martigny en Saxon. Je moet vaak goed zoeken om ze te vinden. In Martigny bevindt zich de destilleerderij – Morand – die deze peren verder verwerkt. Morand is tevens eigenaar van de betreffende boomgaarden.

Niet alleen in Zwitserland

Niet alleen in het Zwitserse Wallis wordt op deze manier een perenlikeur gemaakt. Dit gebeurt onder andere ook in Frankrijk (de Elzas), in de Verenigde Staten, Roemenië en Kroatië.

Destilleerderij Morand in Martigny / Bron: ©ottergraafjesDestilleerderij Morand in Martigny / Bron: ©ottergraafjes

Destilleerderij Morand is een familiebedrijf

Destilleerderij Morand is een familiebedrijf en bestaat al sinds 1889.
  • In 1889 brouwde Louis Morand de likeur Grand-St-Bernard®. Deze likeur bestond uit alpenkruiden en berghoning. Dit drankje werd een groot succes en vanaf dat moment was Destilleerderij Morand geboren.
  • In 1921 nam André Morand - de zoon van Louis - de leiding over. In 1953 besloot hij om gebruik te maken van de Williams peren die volop in Wallis groeiden en nog steeds groeien. Met deze peren maakte hij de likeur Die Williamine®.
  • In 1958 droeg André Morand de zaak over aan zijn zoon Louis. Die zorgde ervoor dat hun Williamine® wereldwijde bekendheid kreeg. In totaal heeft hij 50 jaar aan het roer van het bedrijf gestaan.
  • De vierde generatie (anno 2019) is nauw betrokken (onder andere pr) bij het in Martigny gevestigde bedrijf. Alleen wordt de destilleerderij door een externe partij gerund.

Rondleidingen bij Morand

Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen bij de brouwerij. Dit kan geregeld worden via het VVV-kantoor in Martigny. Het begin van de rondleiding is in de shop die bij de destilleerderij hoort. De rondleidingen vinden plaats op diverse zaterdagen in de periode juli tot september en duren ongeveer een uur. De kosten bedragen in 2019 CHF 15,- per persoon. In ongeveer een uur tijd kom je meer te weten over het bedrijf. Tijdens de rondleiding is er ook een mogelijkheid om te proeven. Voor kinderen is dit uiteraard zonder alcohol. De rondleiding wordt in het Frans gegeven.

Adresgegevens Morand
Distillerie Morand
Rue de Plaisance 2
1920 Martigny

Shop

Je kunt ook gewoon terecht bij de shop om iets te kopen. Ze hebben ontzettend veel keuze, van sterke dranken tot heerlijke siropen. Ook kun je er terecht voor leuke geschenken.

deel van het assortiment in de shop / Bron: ©ottergraafjesdeel van het assortiment in de shop / Bron: ©ottergraafjes
Williamine met peer in fles / Bron: ©ottergraafjesWilliamine met peer in fles / Bron: ©ottergraafjes
geschenkset eau-de-vie Williamine met glas / Bron: ©ottergraafjesgeschenkset eau-de-vie Williamine met glas / Bron: ©ottergraafjes
geschenkset diverse smaken eau-de-vie  / Bron: ©ottergraafjesgeschenkset diverse smaken eau-de-vie / Bron: ©ottergraafjes

Hoe gaat het brouwen in zijn werk

Het fruit dat bij de destilleerderij binnenkomt wordt met de hand gesorteerd. Alleen goed bevonden fruit wordt gebruikt. Het fruit wordt in speciale kopertanks gefermenteerd en dat proces duurt tussen de 10 en 30 dagen. Dit is afhankelijk van het soort fruit dat is gebruikt. Daarna wordt het fruit verpulverd en begint het destilleren. Alleen de juiste aromatische substantie wordt uiteindelijk behouden. Dan wordt dit in een speciale tank geplaatst waar het nog een hele tijd moet rijpen – minstens tussen de 6 en 8 maanden – om de juiste smaak te krijgen.

Verschillende soorten (alcoholische) dranken

Bij Morand worden verschillende soorten dranken gemaakt van verschillende soorten fruit. Deze dranken bestaan uit alcoholische dranken en uit siropen. De volgende soorten fruit worden gebruikt:
  • Williams peren
  • Luizet-Abrikozen
  • frambozen
  • Walliser appels
  • aardbeien
  • zwarte bessen
  • perziken
  • grapefruit
  • kersen
  • passievrucht
  • mango
  • sinaasappels
  • mirabellen

Alcoholische dranken

Onder de alcoholische dranken wordt weer onderscheid gemaakt in:
  • eau-de-vie
  • douce de
  • likeur
  • coeur

De soorten fruit die ze gebruiken voor alcoholische dranken zijn:
  • Williams peren
  • Luizet-abrikozen
  • mirabellen (familie van de pruim)
  • kersen
  • frambozen

Eau-de-vie

Een eau-de-vie is een sterke drank waarbij gebruik van fruit wordt gemaakt. Er is sprake van een fruitig aroma. Voor een liter fles 43% alcohol wordt gebruik gemaakt van 12 kilo fruit.

Douche de

Bij een douche de is ook sprake van een fruitig aroma, maar zit er minder alcohol en juist een beetje suiker in.

Likeur

Bij een likeur zijn alle ingrediënten op elkaar afgestemd.

Coeur

Hierbij is sprake van een intensere fruitsmaak. Voor een liter fles wordt gebruik gemaakt van 20 kilo fruit.

frambozen siroop van Morand / Bron: ©ottergraafjesframbozen siroop van Morand / Bron: ©ottergraafjes

Siropen

Voor de siropen worden onder andere de volgende soorten fruit gebruikt:
  • Williams peren
  • Luizet-Abrikozen
  • Walliser appels
  • aardbeien
  • frambozen
  • zwarte bessen
  • perziken

Verschillende smaken

Er zijn wel 30 verschillende soorten smaken siropen te koop. Een aantal voorbeelden hiervan zijn siropen met de volgende smaken:
  • peer
  • appel
  • citroen
  • cassis
  • munt
  • framboos
  • grenadine
  • oranjebloesem

Siropen voor cocktails of desserts

De volgende smaken worden veelal gebruikt voor het maken van heerlijke cocktails, maar kunnen ook prima in diverse desserts worden gebruikt:
  • caramel
  • cocos
  • amandel
  • vanille
  • kaneel
  • amaretto
  • hazelnoot
  • chocolade
© 2018 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Betty Williams, VredesactivisteBetty Williams was een gewone katholieke vrouw in Noord-Ierland, tot de dag dat ze voor haar ogen drie kinderen zag ster…
Acteur: Robin WilliamsActeur en comedian Robin Williams brak door met zijn rol van Mork in Happy Days. Hierna vreesde hij dat deze rol altijd…
Pharrell Williams – Het brein achter megahit HappyNiemand heeft het kunnen missen, of je hebt wel heel diep onder een steen gelegen: Het nummer 'Happy' is een megahit, he…

Whisky drinken en met gerechten combinerenWhisky drinken en met gerechten combinerenWhisky is die stijlvolle drank die belangrijke mensen met stropdassen in films drinken terwijl ze een dikke sigaar op st…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ©sodraf
  • Eigen ervaring
  • Informatie gekregen bij Morand in Martigny
  • https://www.morand.ch/de/
  • https://www.lesbonssirops.ch/en
  • https://bergwijzer.nl/reportage/poire-williams-%E2%80%93-de-peer-groeit-een-glazen-fles-de-boom
  • http://www.nevejan.eu/nl/morand-eau-de-vie-poire-williamine-70cl-43.html
  • Afbeelding bron 1: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 2: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 3: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 4: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 5: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 6: ©sodraf
  • Afbeelding bron 7: ©sodraf
  • Afbeelding bron 8: ©sodraf
  • Afbeelding bron 9: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 10: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 11: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 12: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 13: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 14: ©ottergraafjes
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 07-09-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 21
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.