Geslaagde, veilige barbecue in park vereist voorbereiding

Geslaagde, veilige barbecue in park vereist voorbereiding Niets is zo gezellig en ontspannen, als met vrienden, familie of collega’s op een mooie plek in plantsoen, park of bos een BBQ te organiseren. Maar aangezien de combinatie van leuk en tevens verantwoord barbecueën, op gebied van organisatie en voorbereiding de nodige voeten in de aarde heeft, dien je vooraf goed je verstand te gebruiken. Opdat die barbecue op openbaar terrein een echt feestje wordt, en de investering in tijd en geld niet uitloopt op een teleurstelling. Bijvoorbeeld door ernstige brandwonden, vanwege onvoldoende veiligheidsmaatregelen, vooral als er ook kinderen aanwezig zijn.

BBQ is leuk voor jong en oud

Een barbecue met familie of andere bekenden kan een ontspannen feestje zijn, als niet alleen het weer meewerkt, maar ook de gerechten smakelijk zijn en er iets lekkers is voor elk wat wils. Terwijl ook de omgeving en de genodigden gezellig en aangenaam van karakter moeten zijn. Dat betekent dat je vooraf toch goed moet nadenken en organiseren, zodat alle stukjes goed in elkaar passen. Als het een in alle opzichten goed geslaagd geheel wordt, zal men er nog lang met plezier op terug kijken. Omdat een BBQ nu eenmaal ongedwongener en aantrekkelijker is dan een gewoon etentje ergens binnenshuis.

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je het voor het eerst doet bij een bepaalde groep en het ook nog niet eerder op een bepaalde plaats hebt gedaan. Gaat er toch enig denkwerk aan vooraf.

Veilige BBQ met aanmaakblokjes

Brandwonden vanwege onnadenkend gebruik willen we voorkomen. Een veilige BBQ gaat als volgt:
  • Plaats de barbecue op een vlakke, stevige ondergrond.
  • Gebruik uitsluitend aanmaakblokjes, om de BBQ aan te steken!! Dus nooit spiritus, bio-ethanol, (was)benzine of een andere vluchtige brandbare vloeistof, want een gevaarlijke steekvlam is het gevolg.
  • Houtskool blijft lang nagloeien. Gebruik daarom indien nodig, zand om te doven.
  • Zorg dat kleine kinderen op ten minste twee meter afstand blijven, zodat ook zij geen brandwonden oplopen.

Parkachtige omgeving

Je kunt de BBQ natuurlijk in je eigen tuin organiseren wat vanzelfsprekend het voordeel heeft dat je alles bij de hand hebt, iedereen eenvoudig kan parkeren, je makkelijk kan bijsturen als zich iets onverwachts aandient. Ook kunnen kleine kinderen wellicht even naar bed als ze wat moe worden. Maar echt origineel is het natuurlijk niet om de BBQ bij je thuis te houden. Wil je echt dat het voor iedereen een onvergetelijke herinnering wordt, dan moet je naar een parkachtige omgeving gaan. Want laten we eerlijk zijn het oog wil ook wat, en wat is er nu niet leuker dan je gezellig te nestelen op een graslandje, tussen allerlei ontspannen etende, drinkende, en plezier makende mensen van allerlei nationaliteiten. Geen mens kan zich vervelen door al datgene wat z'n ogen waarnemen.

Wanneer

Daarover kunnen we kort zijn, op een dag/avond dat het vrijwel zeker mooi weer is en in ieder geval voor 90% warm en droog is. Pakken we een vrijdagavond, zaterdag, zondag of feestdag, dan moeten we beseffen dat we niet de enige zullen zijn, wat inhoudt dat het een gezellige drukke aangelegenheid zal zijn, met spelende kinderen, terwijl menige volwassene ook een partijtje badminton zal spelen, of voorzichtig met een balletje aan het trappen is. Maar er kunnen zich dan ook parkeerproblemen voordoen, waar we vooraf over moeten nadenken.

Wie nodigen we uit

Even nadenken welke personen er zeker geen prijs op stellen, zodat we geen activiteit plannen voor een gezelschap waarvan de meesten er niet zo veel van houden. En kan iedereen de bewuste plaats makkelijk bereiken, met openbaar vervoer, of is er anders meerijd mogelijkheid. En ook na afloop (in de avond) moet iedereen natuurlijk weer makkelijk thuis kunnen komen.

Wat schaft de pot

Uiteraard zal het hoofdgerecht bestaan uit vis en/of vlees. Denk na of er mensen zijn die niet van kip, varkensvlees of vis houden, en zorg eventueel voor een alternatief. Met verbrand vlees doe je de meeste mensen ook geen plezier, dus zorg dat er iemand met ervaring aan het vuur staat. Overigens hebben hamburgers niet alleen het voordeel dat ze van rundvlees zijn, maar ze verbranden ook niet zo snel, dus dat is nooit een verkeerde keuze. Vergeet natuurlijk geen frisdranken, sappen, bier en/of wijn voor de liefhebbers, opgeborgen in een koelbox. Denk ook aan servetten, bestek, en ander noodzakelijk gereedschap.

Als toetje is een (zelfgemaakte) appeltaart natuurlijk een schot in de roos, want ijs meenemen is niet echt handig, omdat het onder invloed van hoge temperaturen toch enigszins zacht kan worden. Als fruit is watermeloen natuurlijk lekker en tevens een goede dorstlesser,

Nog wat praktisch tips

Denk aan kleedjes om op te liggen maar ook aan enkele opklapstoeltjes voor zwangere dames en oudere personen. Zorg dat je de mensen in je omgeving niet hindert met de rook die je produceert. Geef spelletjes aan de kleintjes om zich te vermaken. Hou de muziek op laag volume. Dat is niet alleen prettig voor je eigen genodigden maar ook voor de andere gezelschappen in je omgeving. Doe de vuilnis en afgekloven botjes in een meegenomen vuilniszak.

Wat is het alternatief met slecht weer. Het enig goede besluit is om de zaak tijdig af te blazen, net zo goed als je ook niet gaat schaatsen als er geen ijs ligt. Maar als je een geheel verzorgde BBQ bij uitspanning De Kruisberg in Heemskerk houdt, en het regent, kun je buiten het vlees roosteren en gezellig binnen nuttigen. Die luxe met bedienend personeel kost wel wat meer natuurlijk.

Na afloop

  • Ruim gezamenlijk alle troep op, en laat daarbij de kinderen meehelpen, zodat ze leren: "Laat niet voor het aangenaam verpozen de eigenaar de schillen en de dozen".
  • Vergeet de volgende dag de gastvrouw/heer niet (nogmaals), per email of telefoon, te bedanken voor die onvergetelijke leuke dag in het Kralingse bos, Vondelpark, Amsterdamse bos, of zomaar een leuke speelweide.

Lees verder

© 2012 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op een veilige manier barbecueënOp een veilige manier barbecueënHet is weer zomer, dus er wordt weer massaal gebarbecued. Helaas zijn er jaarlijks nog veel slachtoffers die worden opge…
Barbecueën: Soorten barbecues en barbecuetipsBarbecueën: Soorten barbecues en barbecuetipsMede door de prachtige zomers van de afgelopen jaren is buiten koken en barbecueën helemaal "in". Het is toch veel sfeer…
Veilig barbecueën: waar moet je aan denken?Veilig barbecueën: waar moet je aan denken?Barbecueën is voor veel mensen een feestje: het is weer is goed en wat is er nou gezelliger dan samen buiten eten in een…
Tips voor aanmaak houtkachel of open haardHet aanmaken van de kachel of de openhaard gaat niet iedereen even goed af. Hieronder volgen wat tips om dit snel voor e…

Het theezakje: een werelduitvinding!Het theezakje: een werelduitvinding!Thee is een populaire drank, die in allerlei variëteiten te krijgen is. Het theezetten is dankzij het theezakje ook erg…
Wat zijn verantwoorde tussendoortjes?Wat zijn verantwoorde tussendoortjes?Tussendoortjes zijn er in vele maten en soorten. Gezonde en minder gezonde en verantwoorde en minder verantwoorde tussen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Andreas160578, Pixabay
  • Brandwondenstichting.nl (24-6-2016)
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 19-09-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.