Haal het beste uit je voedsel

Haal het beste uit je voedsel Hoeveel voedingsstoffen er bewaard blijven, wordt voor een groot deel bepaald door het bereiden en bewaren van het voedsel. Houdbaarheidsdatum op de verpakking, geldt dat voor alles, ook voor droge stoffen als thee? Calciumverlies door chocola, is dat mogelijk? Rauwe of gekookte wortelen, wat is gezonder? Wat doet zonlicht met ons voedsel? Wil je antwoorden op deze en nog veel meer vragen? Lees dan verder.

Vers of ingevroren

Vaak denkt men dat verse groenten beter zijn dan ingevroren groenten, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Verse groenten verliezen na het oogsten al snel een behoorlijk deel van hun voedingswaarde. De groenten die je bij de groenteboer of supermarkt koopt is meestal al een aantal dagen tot een week oud. Wanneer je de groenten dan thuis nog een paar dagen bewaard voor je ze gaat eten, is er een behoorlijk deel van de voedingsstoffen en vitaminen verdwenen. Groenten die zijn ingevroren, worden vaak binnen een dag na de oogst en vaak zelfs binnen enkele uren ingevroren. Deze groenten bevatten dus een aanzienlijk hogere voedingswaarde dan te lang bewaarde verse groenten. Ook groenten uit blik hebben voedingswaarde, als je geen probleem hebt met de, vaak, te gare groenten zijn groenten uit blik zeker niet ongezond.

Bereiding

Wanneer we groenten koken, gaat er veel van de voedingswaarde verloren, dat we dan met het kookwater door de afvoer gieten. Een betere en snellere methode om je groenten te bereiden met zo min mogelijk verlies van vitaminen en voedingsstoffen, is in de magnetron. De elektromagnetische golven van de magnetron zijn niet schadelijk voor het voedsel. Aangezien er geen water gebruikt wordt, blijven de vitaminen in de groenten zitten. Eten bereiden in de magnetron is dus een snelle en gezonde manier.

Ui en knoflook

Door uien en knoflook te verhitten worden er enzymen vernietigd. Deze enzymen zijn goed voor de gezondheid. Om te voorkomen dat de meeste enzymen verloren gaan, kun je het beste de gesneden ui en knoflook een kwartiertje laten liggen, zodat de enzymen de tijd krijgen om de voedingsstoffen te activeren.

Fruit

Ook fruit verliest vitaminen en voedingsstoffen na het plukken. Wanneer je gesneden fruit in de koelkast legt, blijven de voedingsstoffen nog vijf tot zes dagen erna bewaard. Na zes dagen in de koelkast, hebben gesneden aardbeien, mango en watermeloen nog 95% van het vitamine C gehalte over. Ongeschild fruit is gezonder omdat er ook in de schil veel vezels en vitaminen zit. Een aantal fruitsoorten rijpt nog door na het plukken en worden gezonder naarmate ze langer liggen. Dit geldt voor bijvoorbeeld banaan, mango en kiwi.

Bonen of broccoli

Wanneer je groenten van tevoren gaat kopen, is het beter om voor broccoli te kiezen dan voor sperziebonen. Het blijkt dat drie weken na de oogst van broccoli er nog steeds 98% van alle vitaminen aanwezig zijn. Drie weken na het oogsten van sperziebonen zit er nog maar 16% van alle vitaminen in. Waarschijnlijk laat niemand zijn groenten drie weken in de koelkast liggen. Vanzelfsprekend is het altijd beter om de groenten zo snel mogelijk na het kopen te consumeren.

Zonlicht

Ook zonlicht tast het vitaminegehalte van fruit en groenten aan. Het beste is om fruit en groenten in het donker te bewaren. Wel jammer van die leuke nieuwe fruitschaal.

Schillen

We hebben het hierboven al even gehad over het schillen van fruit. Het in de schil laten van groenten blijkt ook beter te zijn voor inname van voedingsstoffen. In de schil van bijvoorbeeld aardappels, wortelen en appels zit veel vitamine B en C. Het is dan ook beter om groenten en fruit niet te schillen maar te wassen of te schrobben.

Drinken

Het drinken van vers sinaasappelsap is het beste wanneer je ijzerrijk voedsel eet zoals spinazie, rood vlees of volkoren producten. Het ijzer uit het voedsel wordt beter door je lichaam opgenomen wanneer er vitamine C bij gebruikt wordt. Koffie, thee en rode wijn bij ijzerrijk voedsel is niet aan te raden. Deze bevatten tannine, dit zijn stoffen die de absorptie van ijzer niet ten goede komen.

Vetarm eten beter voor de lijn?

Door vetarm te eten, kan het gebeuren dat je problemen krijgt met je stoelgang. Ook worden door vet te eten de vitaminen E en A beter opgenomen door het lichaam. Minder dan 15% vet in je voeding kan ervoor zorgen dat deze vitaminen niet meer door het lichaam worden opgenomen. We hebben dus wel degelijk vet nodig in onze voeding. Zorg er wel voor dat het de goede vetten zijn die je binnenkrijgt. Goede onverzadigde vetten kun je vinden in:
  • Bepaalde plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie en olijfolie
  • Vette vis, zoals zalm, haring, sardine en tonijn
  • Margarine
  • Bepaalde noten
  • Avocado
Het kan dus geen kwaad om je boterham te besmeren met margarine, want daarin zitten plantaardige oliën en vetten, water, een aantal andere bestanddelen en vitamine A, D en E. Een eitje kun je best in een beetje olijfolie bakken. Dierlijke vetten, zoals in roomboter en kaas zijn geen goede vetten en de vetten die in koekjes, chips en andere lekkernijen zitten, zijn ook geen goede vetten, wees met het gebruik daarvan dus voorzichtig. Ik hoef waarschijnlijk niet uit te leggen dat het vetrandje aan je vlees en het velletje van je gebraden kip geen goede vetten zijn.

Toch groenten koken in water

Zorg er altijd eerst voor dat het water in je pan kookt voordat je de groenten erin doet. Voeg een scheutje olijfolie aan het kookwater toe. Vooral bij wortel en donkergroene groenten. Omdat deze groenten dan meer caroteen absorberen. Caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Vitamine A wordt door vet weer in het lichaam opgenomen, daarom is een scheutje olijfolie belangrijk. Caroteen zorgt voor een aantal dingen in het lichaam, zoals een goede weerstand, het gezichtsvermogen, maar ook voor gezonde botten, tanden, huid en haar.

Verrijkte producten

Uit onderzoek is gebleken dat muesli verrijkt met vitamine E zorgt voor een betere opname in het bloed. Dit effect blijkt niet te bestaan bij muesli zonder vitamine E. Dit wil niet zeggen dat bij alle verrijkte voedingsmiddelen een soortgelijk effect bestaat. Maar in dit geval geldt, baat het niet dan schaadt het niet. Volkoren producten zijn altijd beter, er zitten 70% meer voedingsstoffen in. Dus kies voor volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Tegenwoordig zijn er veel volkoren producten te koop.

Gekookte of rauwe groenten

Tomaten en wortels zijn gezonder als ze zijn gekookt. Zo bevatten gekookte tomaten en wortels meer vitamine B, C en lycopeen (een sterke antioxidant) dan de rauwe variant. Het in stukken snijden van wortels zorgt ervoor dat deze 25% meer voedingsstoffen verliezen tijdens het koken dan een wortel die niet gesneden is.
Het is vooral belangrijk om gevarieerd te eten. Waar de ene groentesoort gekookt beter is en een andere soort rauw, dan nog zitten in alle groenten verschillende voedingsstoffen wanneer ze gekookt of rauw zijn. Het beste is dan ook om alle groenten gekookt, maar ook rauw te eten.

Chocolade

Australische wetenschappers hebben ontdekt dat vrouwen die een keer per week chocola eten sterkere botten hebben dan vrouwen die elke dag van chocola snoepen. Uit het onderzoek blijkt dat door te veel chocola de botten brozer worden. Voor het onderzoek werden duizend vrouwen tussen de zeventig en vijfentachtig jaar bestudeerd. De botintensiteit en de kracht van de dames werd met scans gemeten. Degenen die elke dag chocola aten, hadden beduidend brozere botten. Het blijkt dat dit aan de stof oxalaat en aan het suikergehalte ligt. Suiker breekt calcium af en oxalaat bemoeilijkt de opname van calcium. Dus ook hier weer geldt, alles met mate. Chocolade kan geen kwaad als het met mate gegeten wordt.

Het bewaren van olijfolie

Vaak zit olijfolie in een doorzichtige fles, toch is het beter voor de antioxidanten in de olie, dat de olie in het donker wordt bewaard. Ook het licht van de tl-buizen in de supermarkt komt niet ten goede aan de kwaliteit van olijfolie. Steeds vaker zien we dan ook gekleurde flessen met olijfolie, vooral groen is populair. Dus het is beter om een gekleurde fles olijfolie aan te schaffen dan een doorzichtige.

Houdbaarheid van producten

De houdbaarheid staat op producten geschreven omdat dat wettelijk verplicht is. Toch is dat niet zomaar. Als melk een dag over de datum is, kunt je eraan ruiken en alsnog besluiten dat er met die melk niets aan de hand is. Maar bijvoorbeeld bij groene thee, daaraan kun je niet zien of ruiken of deze nog goed is. Je zult vast niet ziek worden van het drinken van groene thee na de houdbaarheidsdatum. Toch is er een bepaalde stof dat uit de thee verdwijnt na een bepaalde tijd. Na een half jaar verdwijnt er een groot gedeelte van de stof in groene thee waarom die thee zo gezond is en wij hem kopen. Deze stof, catechin, zorgt ervoor dat glucose in vet wordt omgezet. Ook regelt deze stof het suikerniveau in het bloed na de maaltijd en het zorgt ervoor dat er geen insulinepieken in het lichaam verschijnen. Als je groene thee juist daarom hebt gekocht, kun je het na de houdbaarheidsdatum beter niet meer drinken.
© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Het is algemeen bekend dat vitamines en mineralen goed zijn voor je algemene gezondheid en bijvoorbeeld je de conditie v…
Eet gezond met visEet gezond met visVis, schaal- en schelpdieren zijn gezond. Ze leveren eiwitten van hoge kwaliteit, goede vetten, vitamines en mineralen d…
Hygiëne bij voedsel: verantwoordelijkheid van de consumentHygiëne bij voedsel: verantwoordelijkheid van de consumentAls consument ga je er vanuit dat op het moment dat je een voedingsmiddel in de winkel koopt dat het voldoet aan de hygi…
Vitale vitamientjes voor een gezonde winterVitaminen zijn onontbeerlijk om je gezondheid en lichaamsconditie op peil te houden. Ze zijn een verzamelnaam voor derti…

Eetcultuur: NederlandNederland staat internationaal niet bekend als een land met een geweldige keuken. Toch was het eten tijdens bijvoorbeeld…
Eetcultuur: Libanon & SyriëLibanezen en Syriërs zijn dol op eten, het is een dankbaar onderwerp van gesprek en de keukens blinken uit door verse, g…
Bronnen en referenties
  • Healthy nummer 29
Alephschrijft (93 artikelen)
Laatste update: 01-05-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.