Wat een boer niet lust …
Het spreekwoord in de titel is een bekend gezegde en geldt voor relatief veel mensen. Ook dit is een vorm van uit de comfortzone komen om te komen tot andere voeding dan datgene waar je bekend mee bent. Openstaan voor andere smaken kan je verrijken, net zoals nieuwe ervaringen in het leven opdoen. Maar als dat niet in de mens zit, wordt het toch lastig. Hoe kan je actie ondernemen om toch verder te komen?
Vanaf jonge leeftijd
Blijven proberen
Menigeen herkent het bij kleine kinderen al. Kinderen die niet verder komen dan bijvoorbeeld doppertjes en appelmoes. Langzaam maar zeker onderneem je pogingen om het kind ook wat anders voor te schotelen en als het lukt, ben je weer blij dat het pallet weer wat uitgebreid is. Helaas lukt het in lang niet alle gevallen en deze kinderen groeien met een beperkt aantal gezonde groenten op. Waarbij je als ouders/opvoeders alle moeite doet om ze toch aan het eten te houden, want alleen met een gezond voedingspatroon heb je de beste basis.
Beperkt houden
Daarnaast heb je natuurlijk ook de ouders/opvoeders die zelf zeer beperkt in het eetpallet zijn en daar wordt mogelijk minder moeite gedaan om kinderen zo breed als mogelijk te laten eten. Je moet immers wat klaar gaan maken, wat je zelf niet lust … niet ideaal.
Verschillende groenten, bereidingswijzen, specerijen en eetgewoonten uit andere continenten zijn zaken die moeilijker bij te brengen zijn, als je er zelf niet achter staat of het zelfs ook niet lust. Toch is er wat voor te zeggen om je kinderen het juist wel bij te brengen. Enerzijds voor de smaken, maar mogelijk belangrijker nog … de variëteit in eetgewoontes levert een breed assortiment om de benodigde vitamines binnen te krijgen.
Veranderen
Veranderen vinden mensen moeilijk, want zeker 80% van de mensen blijft maar wat graag in de comfortzone zitten. Dat is de veilige zone waarbinnen men zich kan bevinden, een zone waar je relatief weinig risico loopt en het leven gechargeerd “z’n gangetje gaat”. 10% van de mensen heeft een voortrekkersrol en hoort bij de groep die als eerste uitprobeert en/of innoveert. 10% van de mensen krijg je met geen mogelijkheid uit de comfortzone. Dat wil zeggen dat je een behoorlijke groep “in beweging” kunt krijgen. Maar daar moet je wel wat voor doen … en incalculeren dat je in veranderingsprocessen drie stappen vooruit zet en één en soms twee achteruit.
Bron: Pixel2013, Pixabay Het geleidelijke proces
Er zijn wel wat dingen die je kunt doen, om het proces te bespoedigen. Enkele hieronder opgesomd:
- Dat wil zeggen dat je min of meer onopgemerkt met bepaalde uitheemse ingrediënten c.q. specerijen begint. Deze kan je verwerken in de alledaagse pot. Overdrijf het niet en beperk je ingrediënten c.q. specerijen. Als het nauwelijks opvalt of aangenaam smaakt, kan je het langzaam ophogen of een ander ingrediënt aan de alledaagse pot toevoegen.
- Kijk eens naar een uitheemse groente die je verder alleen maar combineert met alledaagse producten. Zo blijf je voor een groot gedeelte binnen de comfortzone, maar voeg je toch iets nieuws toe.
- Kijk naar wat je op weekbasis presenteert aan maaltijden en wat je daarin kunt variëren. Bijvoorbeeld iets aan het ontbijt toevoegen of één avondmaaltijd met andere producten. Maar wel gepresenteerd in de stijl van de normale maaltijd.
De directe aanpak
Een andere mogelijkheid is het gesprek aangaan en af te stemmen dat als je kookt, je ook wel eens iets anders klaar wil maken. Je partner/huisgenoot mag van zijn/haar kant ook wel wat water bij de wijn doen, want dat vraag je eigenlijk. Dat hij/zij er nieuwe ervaringen mee opdoet, zal niet altijd direct zo gezien worden.
Als je het tot één keer per week beperkt is de kans aanwezig dat hij/zij het ook nog gaat waarderen. En ja, af en toe met lange tanden eten, kunnen volwassenen ook. Ook dit is een proces van volhouden.
Enkele voorbeelden
Er zijn wat producten die al steeds vaker in de Nederlandse keuken worden toegepast. Zoals zeewier, kurkuma en wasabi. Maar meer gewone maar minder bekende groenten kunnen het pallet ook verbreden. Denk hierbij aan een groente als paksoi, met een weinig doordringende smaak … maar welke je weer “aan kunt kleden” met andersoortige ingrediënten.
Tot slot
Veranderen is in alles waar je in verandert een proces waar je een lange adem voor moet hebben. Je moet het volhouden om uiteindelijk resultaat te boeken. Wat, als je het goed doet, ook iets concreets oplevert. Succes!