Franse culinaire termen en hun betekenis

agneau: lamsvlees
aile de poulet: kippenvleugel
aïoli: mayonaise met knoflook
andouille of andouillette: braadworst gemaakt van varkensdarmen
artichaut: artisjok
assiette: bord of schotel
assaisonnement: met kruiden op smaak gebracht
assortie: gesorteerd
au choix: naar keuze
au gratin: gegratineerd
barquettes: deeg in de vorm van een bootje
basilic: basilicum
batavia: slasoort
bavette: rundvlees
bette of betteraves: bietjes
bien cuit: doorgebakken
blanc: wit vlees (van bijv. kip)
boeuf: rundvlees
boissons: dranken
boudin: bloedworst
bouillabaise: vissoep
braisé: gesmoord
brochette: spies
cabillaud: kabeljauw
cailles: kwartels
canard: eend
cantaloup: meloensoort
carpaccio: dun gesneden plakjes rundvlees met een dressing
cassoulet: gerecht met witte bonen, varkens- of ganzenvlees en worstjes
cepes: paddenstoelensoort
cervelas: cervelaatworst
cervelle: hersentjes
charcuterie: verschillende soorten worst
chèvre: geitenkaas
chevreuil: ree
chicoreé: witlof
chou: kool
choucroute: zuurkool
ciboulette: bieslook
clafoutis: taart van luchtig deeg met fruit
cochon: varken
confit: ingemaakt (ganzen of eenden)vlees
coq: haan
coquilles: schelpdieren
coulis: vloeibare puree
crabes: krab
crème brulée: puddingachtig nagerecht met een knapperig laagje gekarameliseerde suiker
crepinettes: varkensworstjes
crevette: garnaal
croustade: korst van deegwaren, aardappelen of brood
crudités: verschillende soorten rauwkost
cuisses de grenouille: kikkerbilletjes
datte: dadel
diable: pittig gekruide saus
dinde: kalkoen
duchesse: aardappelgarnituur
échalote: sjalot
endive: andijvie
époule: schouderstuk
escargots: slakken
estoufade: stoofschotel
faisan: fazant
farcie: gevuld
faux-filet: biefstuk
fenouil: venkel
fique: vijg
filet mignon: biefstukje
fines: oesters
flet: bot
flétan: heilbot
foie: lever
fricassée: soort blanke ragout
fromages: kazen
fruits de mer: verschillende soorten zeevruchten
galette: wafel
garbure: stamppot
gésiers: kippenmaagjes
gibier: wild
gratin: gegratineerd
grenouille: kikker
grillé: gegrild
grive: lijster
groseille: aalbes
hachis: gehakt (vlees of groenten)
hareng: haring
hochepot: groentestamppot
hors-d' oeuvre: voorgerecht
huile: olie
huîtres: oesters
îles flottante: nagerecht van vanillecrème met eiwitbolletjes
jambon: ham
jarret: schenkel
julienne: dunne reepjes groenten of fruit
laitue: sla
langoustines: zeekreeftjes
langue: ossentong
lapin: konijn
lardons: spekjes
légumes: groenten
lieu: zeesnoek
lièvre: haas
lotte de mer: zeeduivel
loup de mer: zeewolf
macédoine: groenten of fruit in kleine blokjes gesneden
magrets de canard: eendenborstfilets
maronnes: tamme kastanjes
merlu: koolvis
meurette: wijnsaus
miel: honing
mollusques: weekdieren
morilles: paddenstoelensoort
moules: mosselen
mouton: schapenvlees
museau: hoofdkaas
myrtille: blauwe bes
navet: knolletjes, raapjes
nids: nestjes
noisettes: kleine ronde stukjes vlees
oeuf: ei
oie: gans
oreilles de porc: varkensoren
oseille: zuring
papillotte: in aluminiumfolie gestoofd
parfait: bolletje ijs vermeng met slagroom
parfums: ijssmaken
pâte: pasta
paupiette: blinde vink
pavé de boeuf: dik stuk rundvlees
pied de cochon: varkenspoot
pigeon: duif
pintade: parelhoen
poireaux: prei
pois: doperwten
poivron: paprika
porc: varkensvlees
potage: gebonden soep
potée: stoofpot
poulet: kip
pruneau: gedroogde pruim
quenelles: balletjes van fijngemalen (kippen)vlees of vis
quetsche: pruimensoort
queue: staart
radis: radijs
rapé: geraspt
repas: maaltijd
rillettes: vleespastei met reuzel
ris de veau: kalfszwezerik
riz: rijst
rôti: gebraden vlees
rosette: boerenmetworst
salé: gezouten vlees
sang: bloed
sanglier: wild zwijn
saumon: zalm
sauté: stukjes vlees gebraden
sole: zeetong
steak tartare: rauwe tartaar (koud geserveerd) vermengd met eierdooier, augurkjes, kappertjes, etc.
tendron: kalfs- of runderborst
terrine: paté
tête de veau: gekookte kalfskop
thon: tonijn
tripes: pens
trompettes de morts: paddenstoelensoort
truffes: truffels
truite: forel
veau: kalfsvlees
vinaigre: azijn
vol-au-vent: bladerdeegpasteitje
volaille: gevogelte