Rozijnen, zijn ze gezond of niet?

Rozijnen, zijn ze gezond of niet? Rozijnen, een heerlijk tussendoortje! Kinderen snoepen graag van een lekker doosje rozijntjes. Niet alleen kinderen zijn er dol op, ook als je je kindertijd voorbij bent is een lekker rozijntje niet te versmaden. Niet voor niets zijn rozijnen in veel producten verwerkt. Hoe worden rozijnen gemaakt, maar vooral: zijn rozijnen eigenlijk wel gezond?

Lekker tussendoortje

Veel ouders geven hun kind een doosje met rozijntjes als alternatief voor een snoepje of koekje. Kinderen vinden rozijntjes meestal ook erg lekker en leuk. In een doosje zitten veel van die lekkere zoete dingetjes, dus je doet er ook wat langer mee dan met een koekje of zoiets. Niet alleen kinderen genieten van de rozijntjes, ook volwassenen snoepen er graag van, of voegen ze toe aan allerlei heerlijke gerechten. Waar komen die rozijnen eigenlijk vandaan, én: zijn ze wel zo gezond als veel ouders denken?

Herkomst rozijntjes

Een rozijn is niet meer dan een gedroogde druif, zo simpel is het. Zelfs het woord rozijn betekent eigenlijk gewoon druif. Het Franse woord voor druif, raisin, is in het Nederlands verbasterd tot rozijn. De Fransen noemen onze rozijn een raisin sec, ofwel: een droge druif.

Geschiedenis rozijnen

Rozijnen zijn zeker al bekend sinds de zeventiende eeuw. Uit de boeken van een Antwerpse koopman uit 1695 kan worden afgeleid dat rozijnen uit Spanje al werden geleverd aan steden in de Zuidelijke Nederlanden: Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Mechelen en Lier.

DruivenDruiven

Een gedroogde druif

Druiven worden gedroogd, zodat ze langer bewaard kunnen worden. De druiven zelf groeien in de wijngaarden in trossen aan druivenranken. Om rozijnen te maken van de druiven, worden de trossen afgeknipt en te drogen gehangen of op plastic folie in de zon gelegd. De zon doet de rest. Doordat het vochtgehalte van de druif tijdens het droogproces daalt, krimpt de druif, waardoor deze los komt van de steel. Ook de kleur wordt door het drogen donkerder. Om dat te voorkomen, kunnen de druiven voor het drogen gedrenkt worden in potas, een mengsel van zouten dat voornamelijk bestaat uit calciumcarbonaat. Door de potas komen er ook kleine scheurtjes in het druivenvelletje, waardoor het droogproces ook sneller verloopt. In plaats van twintig dagen kan de druif nu ongeveer in de helft van de tijd veranderen in een rozijn. Een andere bijkomstigheid van deze behandeling is, dat de kleur van de rozijn nu veel lichter blijft. Na het drogen wordt alles gewassen, waardoor steeltjes en allerlei andere ongerechtigheden verdwijnen. De rozijnen worden vervolgens behandeld met zwaveloxide, waardoor ze langer houdbaar blijven. Omdat er altijd wat van aan de rozijnen blijft hangen, is het een goed idee ze even te wassen voor je ze eet.

RozijnenRozijnen

Lekker zoet

Een rozijn is aanmerkelijk zoeter dan een druif, veel mensen verwachten dan ook dat er aan rozijnen ook suikers zijn toegevoegd. Dat is onjuist, de hoeveelheid suiker in één rozijn is evenveel als in één druif. Omdat door het drogen er veel vocht uit is weggedampt, heb je de suiker in een kleiner volume geconcentreerd. Kortom: geen extra suikers toegevoegd, wat je proeft met een handvol druiven is gewoon een sterkere concentratie.

Gezond snoepen of niet?

In rozijnen zitten uiteraard calorieën, ongeveer 268 per 100 gram. Per diezelfde hoeveelheid zitten er ook 5 gram aan voedingsvezels. En uiteraard zitten er flink wat suikers in rozijnen, veroorzaakt door het droogproces. De rozijnen bevatten daarnaast ook resveratrol, een cholesterolverlagende stof, en een aantal mineralen. Nogal wat gezond materiaal, dus.

Tandbederf

Vanwege de vele suikers denken veel mensen, dat rozijnen tandbederf in de hand zouden werken. Het omgekeerde is waar, rozijnen voorkomen juist tandbederf. In rozijnen zitten enkele bacteriëndodende bestanddelen, die een remmend effect hebben op de groei van verschillende soorten bacteriën, die in de mond leven. En ze remmen dus juist die bacteriën die hinderlijke activiteiten ontplooien bij de ontwikkeling van gaatjes en tandvleesontstekingen. Ofwel: leve de rozijn!

Stoelgang

De rozijnen hebben ook een prettig effect op de stoelgang. De in rozijnen aanwezige voedingsvezels hebben een prikkelend effect op de darmwand, waardoor alles beter doorloopt. Het effect, een betere stoelgang.

Dikmakers

Hoe leuk en prettig rozijnen ook zijn, de grote hoeveelheid suikers blijven wel een factor om rekening mee te houden. Teveel suikers hebben uiteindelijk een negatief gevolg voor het lichaamsgewicht en voor je gezondheid. Dat kun je met veel bewegen in sport en spel niet helemaal compenseren.

Gerechten

Rozijnen zijn lekker om van te snoepen, voor jong en oud. Daarnaast kunnen ze in verschillende gerechten worden toegepast. Bijvoorbeeld in:
  • Appeltaart
  • Boerenjongens
  • Pannenkoeken
  • Oliebollen
  • Rozijnenbrood
  • Chocoladerozijnen
  • Studentenhaver

Heerlijk

Rozijnen zijn een heerlijk en gezond alternatief voor chocola, koek en andere snoep!
© 2013 - 2022 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van rozijnDe geneeskracht van rozijnRozijnen zijn gedroogde druiven. Ze smaken lekker zoet; het is gezond snoep. Daarom is het verstandig kinderen geen snoe…
Dieet en druiven, zijn druiven gezond of ongezond?Dieet en druiven, zijn druiven gezond of ongezond?Vele mensen vinden de druif een heerlijke vrucht. Alleen worden druiven vaak gezien als verboden vruchten tijdens het vo…
Druiven en rozijnen: levensgevaarlijke snacks voor hondenDruiven en rozijnen: levensgevaarlijke snacks voor hondenSinds 1989 worden er bij het Amerikaanse vergiftigingencentrum voor dieren APCC gevallen beschreven van honden die vergi…
Druiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDruiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDat chocolade giftig is voor uw hond dat weten de meeste mensen wel maar wist u dat druiven en rozijnen ook levensgevaar…

Melk is gezond, of niet soms?Melk is gezond, of niet soms?Jarenlange campagnes hebben ons er van overtuigd, dat melk een belangrijke voedingsstof is: melk drinken is gezond voor…
Voedsel lekker weckenVoedsel lekker weckenGezonde voeding begint bij verse groenten en vers fruit. Het is heerlijk om een eigen moestuin te hebben, waar je allerl…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia: rozijnen, potas
Reactie

Jo, 30-05-2016
"Hoe leuk en prettig rozijnen ook zijn, de grote hoeveelheid suikers blijven wel een factor om rekening mee te houden. Teveel suikers hebben uiteindelijk een negatief gevolg voor het lichaamsgewicht. Als er voldoende bewogen wordt in sport en spel, dan is dit uiteraard helemaal geen probleem meer."

Die laatste zin, hiermee zet je mensen echt totaal op het verkeerde been, het is ontzettend onwaar! Teveel suikers zijn altijd een probleem, al sport je 20 uur per dag, suiker doet zoveel meer met je lichaam dan alleen een risico voor gewichtstoename zijn. Reactie infoteur, 31-05-2016
Je hebt natuurlijk gelijk 'teveel' is nooit goed.

Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 29-06-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.