Wat is de invloed van fruit op je gezondheid?
Fruit is een belangrijke leverancier van gezonde voedingsstoffen. Het bevat veel antioxidanten, die schadelijke stoffen in het lichaam neutraliseren, een ontstekingsremmende werking hebben en het cholesterolgehalte verlagen. Daarnaast spelen antioxidanten een rol bij het verlagen van de bloeddruk, het voorkomen van hart- en vaatziekten, het verhogen van de weerstand en het voorkomen van overgewicht. Fruit bevat ook veel vitamine C, vitamine B en vezels, die zorgen voor een goede darmwerking. Fruit bevat weinig calorieën.
Zomerfruit is goed voor de gezondheid
Fruit is volop verkrijgbaar in de zomermaanden. Het bevat veel voedingsstoffen die goed zijn voor onze gezondheid. De hoeveelheid voedingsstoffen en de mate waarin ze door het lichaam worden opgenomen verschilt per fruitsoort. Bosbessen bevatten bijv. veel antioxidanten die minder goed door de menselijke cellen worden opgenomen. Granaatappels, bramen, veenbessen, appels, perziken, rode druiven en peren bevatten antioxidanten die goed door het lichaam worden opgenomen.
Het neutraliseren van vrij radicalen
Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen (schadelijke stoffen). Vrije radicalen spelen een rol bij het veroorzaken van ziekten en aandoeningen zoals kanker, alzheimer, hart en vaatziekten, diabetes, artritis en parkinson. Vrije radicalen ontstaan door verschillende processen in het lichaam en door roken of langdurig in de zon zitten.
De werking van antioxidanten
Antioxidanten werken ook ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en ze spelen een rol bij het verouderingsproces. Ze versterken de afweer van de huid en houden de conditie van de huid op peil.
Zacht fruit
Zacht fruit bevat vitamine C, verschillende B-vitamines, vezels en weinig calorieën. Onder zacht fruit worden aardbeien, bessen, bramen en frambozen verstaan. Abrikozen, kersen, pruimen en perziken zijn steenvruchten. Steenvruchten hebben een harde kern, die steen genoemd wordt.
Aardbeien
Aardbeien bevatten verschillende goede voedingstoffen zoals:
- Vitamine C, een belangrijke antioxidant. Vitamine C helpt ook bij het verhogen van de weerstand en beschermt de huid tegen de invloed van zonlicht.
- B-vitaminen en vitamine A
- Foliumzuur - Deze stof helpt bij het voorkomen van bloedarmoede.
- De sporenelementen, kalium, ijzer en calcium
De gezonde voedingsstoffen in aardbeien:
- Bieden bescherming tegen ontstekingen en hartziekten.
- Ruimen zware metalen en andere gifstoffen uit het lichaam op.
- Zijn vochtafdrijvend
- Helpen bij het verlagen van de bloeddruk.
- Zorgen voor een goede darmwerking.
Bessen
Bessen bevatten vitamine C, A, B, mangaan, vezels en kalium. Blauwe bessen bevatten anthocyaan. Deze stof geeft de bes zijn blauwe kleur en heeft een goede werking op hart en bloedvaten. De kleurstof zorgt voor een vermindering van vetophoping (vooral cholesterol) in de bloedvaten. De doorbloeding van de bloedvaten wordt beter. Rode bessen bevatten veel kalium, een bloeddrukverlagende stof.
Bramen
Bramen bevatten veel calcium, magnesium, ijzer en vitamine E. Calcium is nodig voor het behoud van sterke botten. Magnesium zorgt voor een goede werking van de spieren. IJzer is belangrijk bij de stofwisselingsprocessen in het bloed en in de lichaamscellen. Vitamine E is een antioxidant, het is belangrijk voor een goede weerstand, het speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels.
Frambozen
Frambozen bevatten veel vitamine A, B1, B2 en C.
Abrikozen
Abrikozen (ook in gedroogde vorm) bevatten veel ijzer, kalium en het antioxidant bètacaroteen. Deze stof geeft de abrikoos zijn oranje kleur. Bètacaroteen beschermt de huid van binnenuit tegen de schadelijke werking van zonlicht. Bètacaroteen heeft dezelfde werking als zonnebrandcrème nummer één. Insmeren blijft dus noodzakelijk. Het lichaam zet bètacaroteen om in vitamine A. Vitamine A is goed voor de weerstand en voor de ogen.
Nectarines
Nectarines bevatten naast bètacaroteen ook luteïne en zeaxanthine. Dit zijn belangrijke bouwstoffen voor de ogen.
Pruimen
Pruimen (ook gedroogde) zijn rijk aan vezels. Vezels zorgen voor een goede darmwerking en helpen bij obstipatie (verstopping). Vezels hebben ook een gunstige werking op het cholesterolgehalte.
Perziken
Perziken bevatten veel verschillende gezonde stoffen zoals bètacaroteen, luteïne, zeaxanthine, vezels en kalium. De combinatie van verschillende gezonde voedingsstoffen heeft een positieve werking op de door overgewicht veroorzaakte gezondheidsklachten. (overgewicht door ongezonde voeding en te weinig beweging) Voorkomende klachten zijn bijv. een hoge bloeddruk, verstoorde bloedsuikerspiegel en slechte cholesterolwaarden.
Het bewaren van zomerfruit
Zomerfruit is zacht en kwetsbaar waardoor er beurse plekken kunnen ontstaan. Fruit moet bij aankoop fris en gaaf zijn. Zacht fruit is één dag houdbaar buiten de koelkast. In de koelkast is het fruit tot drie dagen houdbaar. Steenvruchten kunnen beter buiten de koelkast worden bewaard. Dit komt de smaak, geur en narijping ten goede. Verwijder kroontjes en steeltjes pas na het wassen en eet de vruchten meteen op. Als het fruit is aangetast door schimmel kan de hele vrucht worden weggegooid. Schimmeldraden kunnen door de hele vrucht zitten en zijn niet altijd zichtbaar.