Recepten uit Griekenland
Ervaar een vleugje Griekenland in je eigen keuken en geniet van het bereiden en eten van deze heerlijke recepten. Geschikt voor vegetariërs (laat het spek in de soep achterwege).
Griekse boerensoep
Ingrediënten
- 5 uien
- 2 preien
- 5 wortels
- 3 stengels bleekselderij
- 2 kleine courgettes
- 5 tomaten
- 2 aardappels
- 200 gram spek zonder zwoerd
- 6 eetlepels olijfolie
- zout
- versgemalen peper
- 2 eetlepels verse peterselie
- 1 theelepel gedroogde oregano
Bereiding
Uien schillen en hakken, prei, wortels en bleekselderij wassen en snijden. Courgettes in plakjes van 1 cm snijden. De tomaten even in kokend water dompelen, vellen verwijderen en snijden. Aardappels schillen en in blokjes snijden. Spek in blokjes snijden. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan en bak hierin het spek circa 1 minuut. Voeg alle groenten toe en bak nog 1 minuut. Voeg 1,5 liter water toe met een beetje zout en laat 30 minuten trekken met deksel op de pan. Voeg peterselie en oregano toe en breng op smaak met vers gemalen peper en zout.
Griekse boerensalade
Ingrediënten
- 1 groene paprika, in ringen gesneden
- 1 rode ui, in dunne plakken
- 5 tomaten, gesneden
- 1 komkommer, in stukken gesneden
- 150 gram feta, in blokjes
- 100 gram (zwarte) olijven
- 1 eetlepel verse peterselie
- 6 milde groene pepers
Dressing
- 6 eetlepels olijfolie
- zout
- versgemalen peper
- 1 eetlepel gedroogde oregano
Meng alle ingrediënten in een schaal en sprenkel de dressing erover.
Tzaziki
Ingrediënten
- 1 komkommer
- 500 gram dikke yoghurt (10% vet)
- 4 teentjes knoflook
- 1 eetlepels verse peterselie
- 1 eetlepel olijfolie
- zout
- versgemalen peper
- 1 theelepel vers citroensap
Bereiding
Schil en halveer de komkommer. Verwijder met een lepel de zaden. Rasp de komkommer en leg deze in een schone doek in een zeef. Druk het vocht eruit. Doe de yoghurt, de geperste knoflook, en peterselie in een kom en meng de geraspte komkommer erdoor. Neem een droge, schone doek en leg deze in een vergiet. Schep de hele inhoud van de kom in deze doek in het vergiet zodat het vocht eruit kan druppelen. Laat een uurtje staan en voeg dan de olijfolie, peper, zout en citroensap toe.
Auberginesalade
Ingrediënten
- 3 kleine aubergines
- 1 grote ui
- 3 tenen knoflook
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 bosje peterselie
- 8 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels citroensap
- zout
- versgemalen peper
- 2 tomaten
- 100 gram olijven
Verwarm de oven voor op 225 graden. Leg de aubergines op het grillrooster en keer ze regelmatig om. Na 30 minuten uit de oven halen en de schil verwijderen. Halveer de aubergines en verwijder met een lepel het zaad. Snijd ze in stukken en besprenkel deze direkt met citroensap om verkleuren tegen te gaan. Meng de auberginestukken met de fijngehakte ui en knoflook, oregano, peterselie en olijfolie in een kom en pureer met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.
Garneer met tomaat en olijven.
Griekse groenteschotel
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 2 courgettes
- 2 aardappelen
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 250 gram sperziebonen
- 6 tomaten
- zout
- versgemalen peper
- 1 dl olijfolie
- 1 eetlepel verse peterselie
- feta
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder de uiteinden van de aubergines en snijd ze in plakken van 1 cm. Bestrooi ze met zout. Snijd de courgettes en de geschilde aardappels. Snijd de ui en hak de knoflook fijn. Was de bonen en snijd ze in stukjes, de tomaten in plakken. Dep de aubergines schoon met keukenpapier. Verhit de olie in een pan en bak hierin de aubergines goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en vang de overgebleven olie uit de pan op. Leg de aubergines in een ovenschaal en bedek deze met de overige gesneden ingrediënten, eindig met de tomaten. Bestrooi met peper en zout. Roer in een kommetje de overgebleven olie met 1 kop warm water. Giet dit over de groenteschotel en dek af met aluminiumfolie. Plaats de schotel 30 minuten in de oven en verwijder dan de aluminiumfolie. Laat nog 30 minuten in de oven staan op 175 graden. Bestrooi voor het serveren met peterselie en brokkel er fetakaas over.