Wijn uit Toscane

Wijn uit Toscane Toscane is een zeer bekende wijnregio in Italië. Sinds de 13e eeuw wordt daar wijn verbouwd. De regio heeft een zeer gunstig klimaat. In de zomer is er veel zon en in de herfst valt er veel regen. Er zijn enkele zeer bekende wijnmerken die uit Toscane komen, zoals de Vino Nobile di Montepuliciano en de Vin Santo. Er zijn allemaal zeer strenge keurmerken wanneer een wijn een bepaalde naam mag dragen. Toscane is een regio in het noorden van Italië. In Toscane wordt veel wijn verbouwd. Dat komt omdat de regio zeer aantrekkelijk is voor wijnbouw. Dat komt door het klimaat. In de winter is het klimaat vrij gematigd en in de zomer juist warm. In de herfst is er weer veel regen. Dat zorg er voor dat de druiven het beste van alles mee krijgen. Druiven hebben veel zon nodig om te kunnen groeien, maar er moet ook voldoende bewatering zijn, zodat de druiven voldoende moet groeien. Dat maakt de Toscaanse wijn erg populair onder wijndrinkers.

De regio Toscane

Toscane is een Italiaanse provincie. In de regio liggen verschillende belangrijke steden, zoals Sienna, Pisa, Florence en Livorno. In de zomer gaan er veel toeristen na toe. Ook ligt het Apennijen-gebergte voor een deel in Florence. De regen die vanuit zee komt, komt vaak niet over de bergen heen en valt daarom in Florence. Florence wordt al sinds drieduizend jaar bewoond door de Etrurieten. Toscane betekent ook letterlijk Land van de Etrurieten. De regio heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het westen. De Renaissance is begonnen vanuit Florence. Beeldhouwers en schilder zoals Brunnelleschi, Michelangelo en Leonardo da Vinci zijn in de provincie geboren en hebben daar een groot deel van hun leven gewerkt.

Wijn uit Toscane

De meeste wijn wordt verbouwd in Chianti, dat is het gebied tussen Florence en Sienna. Tot in de jaren zeventig werd er in Chinanti vooral rode wijn gemaakt. Deze stond meer bekend om de decoratieve flessen en niet zo zeer om de smaak. De wijngaarden zijn echter gaan moderniseren en zijn zich meer gaan richten op kwaliteit en minder op massa-productie. Er is ook een speciaal DOCG Chianti keurmerk. Dit wordt alleen uitgereikt aan de beste wijnen. Er zijn twee belangrijke wijnen uit Chinanti. De eerste is annata. Dit is jonge wijn en ook bedoeld om zo te drinken. De tweede soort wijn is riserva. Dat betekent dat de wijn enkele jaren heeft liggen rijpen. Deze wijn is daarom dus ook iets duurder.

Vino Nobile di Montepuliciano

Een andere belangrijke wijnregio ligt 120 kilometer ten zuidoosten van Montepulciano. Rond dit stadje wordt ook veel rode wijn gemaakt. Deze wijn heet Vino Nobile di Montepuliciano. Er zit meer smaak en geur aan deze wijn. De wijn bestaat voor minsten zeventig procent uit sangiovese. Ze moet minimaal twee jaar liggen rijpen voordat ze de naam Vino Nobile mag dragen. De riserva moest in deze regio drie jaar liggen rijpen voordat ze die naam mag dragen.

Vin Santo

Een laatste bekend merk is de Vin Santo. Letterlijk betekent dit heilige wijn. Deze wijn vooral bedoeld als dessetwijn en is amberkleurig. De druiven die er in zitten zijn witte trebbianodruiven en malvasiadruiven. De wijn ligt te rijpen in kleine houten vaatjes. De wijn is er in veel verschillende soorten, van zeer droog tot zeer zoet. Vaak dopen Toscanen ter afsluiting van een maaltijd droge amandelkoekjes in een glas Vin Santo.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wijnklassificatie in ItaliëItalië kent net als Frankrijk vier kwaliteitskeurmerken. Deze zijn van hoog naar laag: Vino a Denominazione di Origine C…
Toscane; MontepulcianoMontepulciano, een stad in de Toscane van Italië, bekend om zijn uitstekende Vino Nobile die wereldwijd bekend is. Daarn…
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…

Wijn uit CorsicaWijn uit CorsicaCorsica is een van de oudste gebieden op de wereld waar wijn wordt verbouwd. Corsica is een Frans eiland en ligt in de M…
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 09-10-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.