Suiker in de voeding

Suiker in de voeding Suiker is voor menigeen het ‘witte goud’, want de mens is over het algemeen nogal een zoetekauw. Dit terwijl suiker zoals wij dit tot ons nemen een gefabriceerd product is en we gemakkelijk zonder zouden moeten kunnen. Zonder dat we het ons vaak realiseren wordt suiker bovendien verwerkt in allerlei producten, producten waarvan je denkt dat het goed is. Let goed op de verpakking en hoe je het uiteindelijk went of keert … suiker is eigenlijk gewoon slecht!

Suiker op televisie

Kijk op televisie naar de kookprogramma’s en ervaar wat je binnen krijgt als er weer zo’n prachtige taart afgeleverd wordt. De grote hoeveelheden boter, meel én suiker worden tot een mooi geheel in een luxe mixer gemanoeuvreerd. De mannen en vrouwen die achter het aanrecht staan, kunnen er lyrisch over spreken en eerlijk is eerlijk, als je ook zo’n zoetekauw bent toveren ze er echt wondertjes mee uit de oven. Maar het is en blijft slecht wat je binnenkrijgt.
Jammer dat deze programma’s weinig aandacht schenken aan de nadelen die kleven aan een teveel aan suiker binnen krijgen. Ze zouden er goed aan doen ook meer met natuurlijke suikers aan de slag te gaan.

Vet of suiker, wat is slechter

Het lijkt de laatste tijd nogal stuivertje wisselen, want is vet eerst in de ban gedaan, inmiddels beseffen we dat we goede vetten nodig hebben en is bij velen wel doordrongen dat de omega 3 vetzuren, bijvoorbeeld in vis, essentieel zijn voor een gezond lichaam.

Suiker is de grote boosdoener nu en zolang we niet actiever met natuurlijke suikers zullen gaan werken, blijft suiker erg nadrukkelijk in beeld’. We kunnen in menig product niet zonder meer. Echter, het besef dat het geraffineerde suiker gewoon niet goed voor het lichaam is, begint wel langzaam door te dringen.

Overal zit suiker in!

Het is een lastige als je nadrukkelijk op je suikergehalte wilt letten. We weten dat we de koekjes, taartjes en frisdranken moeten laten staan, maar er zijn nog zoveel geprepareerde en ogenschijnlijk verantwoorde producten waar suiker in verwerkt is, dat je door de bomen het bos soms niet meer ziet. Enkele voorbeelden:
  • Drinkyoghurt
  • Ontbijtkoek
  • Krokante muesli
  • Sladressing
Geen producten die je normaal laat staan, omdat ze als “slecht” betiteld zijn.

Gevolgen?

Alles met mate en dat geldt natuurlijk ook voor suiker, maar dan nog zal het iedereen anders aankomen. We kennen allemaal wel de toename in gewicht. Als je meer stoffen binnen krijgt dan je verbruikt wordt je dikker, dat is bekend. Maar een koekje hier en een koekje daar wordt of vaak vergeten of afgedaan als een tussendoortje wat wel meevalt. Maar de praktijk is anders.

Het grote verschil van de bloedsuikerspiegel is ook slecht voor het lichaam. Denk maar eens aan het gevoel nadat je zo’n suikerboost hebt gehad met een speciale reep. Je bloedsuikerspiegel stijgt enorm, maar helaas voor even, om vervolgens in versneld tempo weer af te nemen. Blijven eten, en dan wel gezonde producten, is beter. Daarmee niet gezegd dat het per se aan de komkommer of radijs moet. Als je wat aardbeien neemt, krijg je ook dat zoete gevoel in je mond. Het is alleen een stuk subtieler. Of neem iets waar naast suiker ook eiwitten in zitten. Deze eiwitten dempen als het ware het effect van die suikerboost. Een kwarkpuntje bijvoorbeeld bevat beide.

Als we naar de buitenkant van het lichaam kijken is suiker bovendien slecht voor je gebit.

Bron: Passion Pics Roben, PixabayBron: Passion Pics Roben, Pixabay

Wat te doen?

De koolhydraten heb je nodig om te kunnen functioneren, maar die kun je overal uit halen. Probeer met name te letten op producten die natuurlijke suikers bevatten, zoals groenten en fruit, en volkorenproducten. Het verteringsproces gaat hier langzamer en is beter voor je lichaam. Daarmee ook direct gezegd dat als je weet wat er in de pan gaat, je baas bent over wat er je lichaam in komt. De kant-en-klaar maaltijden bijvoorbeeld bevatten behalve suikers ook vaak kunstmatige kleur- en smaakstoffen, dus ook hiervoor geldt ‘beter van niet’. Daar staat tegenover dat als je vers klaar maakt, de kruiden ook optimaal gebruikt kunnen worden en dat is weer goed voor de vertering van je maaltijd.
Dat flauwe gevoel levert ons vaak net de foute producten op, tenzij je wat bij je hebt of thuis klaar hebt liggen. Denk hierbij aan wat gemengde verse noten, wat magere yoghurt met een lekker stukje fruit erin of een hard gekookt eitje.

Tot slot

Obsessief aan de slag gaan en suiker volledig uit je eetpatroon te slopen, is geen oplossing. Begin met bewust na te denken over wat je eet en drinkt en haal de bekende suikerleveranciers als eerste uit je eetpatroon. Daar zet je al een grote stap mee. Laat je lichaam langzaam wennen aan een ander eetpatroon, dan gaat het ook een stuk gemakkelijker en is beter voor je lichaam (en mogelijk voor je humeur).
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
7 tips om je suikerverslaving te overwinnen7 tips om je suikerverslaving te overwinnenEen suikerverslaving is moeilijk te negeren. Wat het nog veel moeilijker maakt is het feit dat suikerrijke snacks en voe…
Bronnen voor koolhydratenBronnen voor koolhydratenKoolhydraten zijn belangrijk in onze voeding, dus ze moeten voor 55-60% deel uitmaken van onze dagelijkse hoeveelheid vo…
Afvallen: afkicken van zoet en suikerAfvallen: afkicken van zoet en suikerHeb jij altijd zin in iets zoets? Heb jij na het eten behoefte aan iets zoets? Om gezond af te vallen is het beter voor…
Diabetesdieet, een suikerziektedieetDiabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een stofwisselingsziekte. De oorzaak is een tekort aan het hormoon insuline,…

Hoe kook ik een ei?Hoe kook ik een ei?"Je kunt nog geen ei koken." Wanneer je niet zo sterk bent achter het fornuis, heb je deze uitspraak vast al eens naar j…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.