De werkelijke gevaren achter de populaire energiedranken

Red Bull, Monster Energy, Bullit en dan nog de tientallen verschillende huismerken. De energiedranken zijn inmiddels een bekend fenomeen in de huidige maatschappij en zijn dan ook niet meer weg te denken uit de grote supermarktketens. Vooral onder jongeren is het drinken van dit soort dranken immens populair. Maar wat doen deze drankjes eigenlijk met je? En wat zijn precies de werkzame ingrediënten? Ondanks de populairiteit van de energiedranken zijn er vooralsnog grote onduidelijkheden over deze oppeppende drankjes. De risico's van consumptie zijn dan ook voor de meeste mensen onbekend. Dit is een groot probleem gezien de aanwezige gevaren die deze drankjes met zich mee brengen.

Het ontstaan van de energiedranken

Het idee achter de energiedrank is ontstaan in Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Japanse piloten waren oververmoeid na hun lange vluchten en zochten hiervoor een oplossing. Zo bedachten zij om een drank te creëren met daarin taurine. Taurine is een organisch zuur dat zwavel bevat. Dat heeft een stimulerend effect op onder andere het centrale zenuwstelsel, het cardiovasculaire systeem en de ontwikkeling en functie van de spieren.

Het drankje dat hieruit voortvloeide is Lipovitan-D en dit is een groot succes geweest onder de piloten. Dit bleef dan ook niet onopgemerkt en zo vond dit drankje haar weg naar Thailand, waar uiteindelijk het concept 'Red Bull' werd uitgevonden. De energiedranken vonden vanuit dat punt hun weg naar de clubscene en alternatieve jeugd in Europa.

Het gevaar van suiker

In een blikje Red Bull van slechts 0,25 milliliter is er al een suikergehalte aanwezig dat gelijk staat aan 10 hele suikerklontjes. Het valt dus niet te ontkennen dat suiker een van de meest dominante ingrediënten is van de energiedranken. Door deze hoge hoeveelheid aan suiker krijgt het lichaam een snelle piek in de bloedsuikerspiegel, wat dus zorgt voor directe 'nieuwe' energie. De alvleesklier gaat door deze piek insuline produceren wat ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel weer daalt. Alleen daalt de bloedsuikerspiegel dit maal nog lager dan voordat het blikje energie werd genuttigd. De energie is dus maar voor korte duur.

Als de bloedsuikerspiegel weer gedaald is zal het suiker dat nog aanwezig is in het lichaam worden opgenomen als vet of opgenomen door de cellen. Het proces waarbij de alvleesklier steeds weer insuline aan moet maken als gevolg van de hoge suikerinname, verhoogt uiteindelijk de kans op het krijgen van diabetes type 2.

Het verslavende effect van cafeïne

Naast suiker is er ook een hoge dosis cafeïne aanwezig in energiedranken. Gemiddeld zit er in een blikje energiedrank ongeveer 80 milligram cafeïne. Dit licht vlakbij de wettelijke grens van 88 milligram per blikje van 250 milliliter. Deze hoeveelheid cafeïne staat gelijk aan het cafeïne gehalte van wel bijna 800 milliliter Coca Cola. Deze (grote) hoeveelheid cafeïne versterkt het oppeppende effect van suiker waardoor de gebruiker een nog intensere energie kick krijgt.

Het gevaar van cafeïne is dat het zeker op jonge leeftijd al erg verslavend kan zijn. Jongeren komen hierdoor al op vroege leeftijd in aanraking met cafeïne-producten. Een bekend gevolg is dat inname van zulke doseringen cafeïne kan leiden tot slapeloosheid. Het lichaam komt namelijk in een stand van 'fight-or-flight' en het sympathische zenuwstelsel wordt opgepept.

Wat echter minder bekend is onder de gebruikers is dat er serieuze ontwenningsverschijnselen zijn na het stoppen met het drinken van energiedranken. Het gaat hierbij om gevallen die dagelijks energiedrank nuttigen. Ontwenningsverschijnselen die stoppen met het drinken van energiedranken met zich meebrengen zijn onder andere langdurige hoofdpijn, concentratieproblemen en in sommige gevallen zelfs depressies.

Suikervrije problemen

Er zijn verschillende varianten op de markt waarbij energiedranken worden verkocht met een kleinere hoeveelheid of totaal geen suiker. De gevaren die de hoge dosis suiker met zich mee neemt verdwijnen weliswaar, maar de grootste dreiging van de cafeïne verslaving blijft.

Vaak wordt er bij suikervrije energiedranken een alternatief ingrediënt toegevoegd. Aspartaam is een zoetstof en is hier een bekend voorbeeld van. Het is een stofje dat in principe onschuldig is mits het een matige dosis betreft. De hoge doseringen bij energiedranken zorgen er daarentegen voor dat aspartaam onder andere hoofdpijnklachten tot gevolg kan hebben. Suikervrije energiedrank consumeren is veiliger dan de energiedranken met suiker, maar heeft nog steeds serieuze gevaren.
© 2014 - 2024 Ravens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het gevaar van energiedrankHet gevaar van energiedrankHet vliegt in de supermarkten uit de schappen. We hebben het hier over energiedrank. Steeds meer jongeren drinken deze d…
Zwanger en energiedrankenZwanger en energiedrankenDe markt voor energiedranken is van het jaar 2000 tot 2015 enorm gestegen. Ze worden vaak gedronken om fitter te blijven…
Energiedrank, wat zit er in?Energiedrank, wat zit er in?De energiedrankjes als Red Bull of Bullit doen het goed in Nederland en België. Soms wordt er zelfs misbruik van gemaakt…

Fireball whisky, de nieuwe JägermeisterFireball whisky, de nieuwe JägermeisterFireball Cinnamon Whisky is een mix van kaneel en whisky en heeft een volle diepe gouden kleur. Door de combinatie van k…
Diëten met alcoholische drankenDiëten met alcoholische drankenAls je probeert om gewicht te verliezen hou je waarschijnlijk de voedingswaarden bij van alles wat je eet. Maar besteed…
Bronnen en referenties
  • www.voedingcentrum.nl // http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/energiedrankjes.aspx?gclid=CMKLnpu__sACFUn3wgodxJYA6Q
  • http://www.caffeineinformer.com/top-10-energy-drink-dangers
Ravens (16 artikelen)
Gepubliceerd: 27-09-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.