Goede afzuiging in een grootkeuken van groot belang

Wat is een grootkeuken precies?
In een keuken wordt eten bereid. En bij de bereiding van eten komen geuren, gassen en vetten vrij die invloed hebben op de luchtkwaliteit. Dit merk je al in een keuken in een huis waar dit wordt afgezogen door een afzuiger boven het kooktoestel. Het maakt niet uit of dit een gas- of een elektrisch fornuis is. Een grootkeuken is een keuken waar op een zelfde moment veel maaltijden bereid worden. De grootkeuken is bijvoorbeeld een keuken in de horeca zoals een hotel met restaurant of bij grote bedrijven, in ziekenhuizen of de keuken van een fast food-keten of cateraar.Niet alleen lucht afzuigen
Het afzuigen van de lucht alleen is niet voldoende in een grootkeuken. Bij het bereiden van veel dezelfde maaltijden in een zelfde tijdsbestek worden veel handelingen verricht. Deze veelheid van bereidingen zorgt voor een aantasting van de gezonde luchtkwaliteit. Afzuiging in een grootkeuken vergt dan ook wat meer dan de gewone afzuiging in een gewone keuken in een woonhuis. In de lucht die afgezogen worden zit vet, geur en gas. De lucht in een grootkeuken moet afgezogen en gereinigd worden. Een afzuiginstallatie speciaal voor de grootkeuken zorgt ervoor dat deze grove vette deeltjes, geuren en gassen uit de lucht gefilterd worden.Risico’s van niet gefilterde lucht
Bij de verzorging van maaltijden in welke sector dan ook is de keuken een heel belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Alles moet dus op orde zijn in deze ruimte, ook de lucht. Risico’s van niet gefilterde lucht zijn te verdelen in drie categorieën.Gezondheid
De mensen die werken in de grootkeuken moeten zich goed concentreren op hun kookactiviteiten. Zij moeten voldoende zuurstof in de ruimte hebben, om het werk goed uit te voeren. Als de luchtkwaliteit niet op orde is ademen de medewerkers in de keuken de rook, dampen en geuren voortdurend in. Buiten het feit dat dit niet prettig werkt, kan het schadelijk zijn voor de gezondheid van het personeel.
Brand en ongedierte
Daarnaast ontstaat het risico op brand of ongedierte als de vette rook zich in het afzuigkanaal hecht. De vettigheid kan brand in de afzuigkanalen veroorzaken. Bovendien moet een keuken in een HACCP-omgeving (bedrijven die met voedsel omgaan) voldoen aan strenge hygiëneregelgeving. Het risico op ongedierte is dan ook zeer ongewenst in de grootkeuken.
Geuren buiten de keuken
Als de keuken zich bevindt in de nabije omgeving van het restaurant kan slechte afzuiging zorgen voor nare luchtjes in het restaurant. De gasten willen lekker eten maar willen dit niet de hele tijd ruiken. Geuren die vanuit de keuken komen zijn dan ook ongewenst. Goede afzuiging in de keuken kan deze problemen voorkomen.