Goede afzuiging in een grootkeuken van groot belang

Goede afzuiging in een grootkeuken van groot belang Een mens brengt heel wat tijd door op zijn of haar werk. Dan is het prettig als je het naar je zin hebt. Zoals leuk werk, aardige collega’s en een goede werksfeer. Maar wat eigenlijk nog belangrijker is, is een gezonde werkatmosfeer. Denk bijvoorbeeld aan goede luchtkwaliteit. Dit heeft namelijk effect op je gezondheid maar ook op je werkprestatie. Maar hoe zorg je voor een goede luchtkwaliteit in een grootkeuken?

Wat is een grootkeuken precies?

In een keuken wordt eten bereid. En bij de bereiding van eten komen geuren, gassen en vetten vrij die invloed hebben op de luchtkwaliteit. Dit merk je al in een keuken in een huis waar dit wordt afgezogen door een afzuiger boven het kooktoestel. Het maakt niet uit of dit een gas- of een elektrisch fornuis is. Een grootkeuken is een keuken waar op een zelfde moment veel maaltijden bereid worden. De grootkeuken is bijvoorbeeld een keuken in de horeca zoals een hotel met restaurant of bij grote bedrijven, in ziekenhuizen of de keuken van een fast food-keten of cateraar.

Niet alleen lucht afzuigen

Het afzuigen van de lucht alleen is niet voldoende in een grootkeuken. Bij het bereiden van veel dezelfde maaltijden in een zelfde tijdsbestek worden veel handelingen verricht. Deze veelheid van bereidingen zorgt voor een aantasting van de gezonde luchtkwaliteit. Afzuiging in een grootkeuken vergt dan ook wat meer dan de gewone afzuiging in een gewone keuken in een woonhuis. In de lucht die afgezogen worden zit vet, geur en gas. De lucht in een grootkeuken moet afgezogen en gereinigd worden. Een afzuiginstallatie speciaal voor de grootkeuken zorgt ervoor dat deze grove vette deeltjes, geuren en gassen uit de lucht gefilterd worden.

Risico’s van niet gefilterde lucht

Bij de verzorging van maaltijden in welke sector dan ook is de keuken een heel belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Alles moet dus op orde zijn in deze ruimte, ook de lucht. Risico’s van niet gefilterde lucht zijn te verdelen in drie categorieën.

Gezondheid

De mensen die werken in de grootkeuken moeten zich goed concentreren op hun kookactiviteiten. Zij moeten voldoende zuurstof in de ruimte hebben, om het werk goed uit te voeren. Als de luchtkwaliteit niet op orde is ademen de medewerkers in de keuken de rook, dampen en geuren voortdurend in. Buiten het feit dat dit niet prettig werkt, kan het schadelijk zijn voor de gezondheid van het personeel.

Brand en ongedierte

Daarnaast ontstaat het risico op brand of ongedierte als de vette rook zich in het afzuigkanaal hecht. De vettigheid kan brand in de afzuigkanalen veroorzaken. Bovendien moet een keuken in een HACCP-omgeving (bedrijven die met voedsel omgaan) voldoen aan strenge hygiëneregelgeving. Het risico op ongedierte is dan ook zeer ongewenst in de grootkeuken.

Geuren buiten de keuken

Als de keuken zich bevindt in de nabije omgeving van het restaurant kan slechte afzuiging zorgen voor nare luchtjes in het restaurant. De gasten willen lekker eten maar willen dit niet de hele tijd ruiken. Geuren die vanuit de keuken komen zijn dan ook ongewenst. Goede afzuiging in de keuken kan deze problemen voorkomen.

Hoe kun je de lucht reinigen?

De risico’s die zijn omschreven nemen niet af door de lucht alleen af te zuigen. Juist het reinigen van de afgezogen lucht zorgt voor de filtering van grove vette deeltjes, geuren en gassen uit de lucht. Door een professioneel filtersysteem in de afzuiging te laten plaatsen verklein je niet alleen risico’s voor mens en bedrijf. Het scheelt ook nog eens in de schoonmaakkosten van het kanaalwerk of de ventilatoren in de grootkeuken. Doordat de vetten geen kans krijgen te hechten in het systeem wordt het reinigen gemakkelijker en goedkoper.

Professionele luchtreiniging in de grootkeuken

Een speciale luchtreiniger voor de grootkeuken wordt geïnstalleerd in het kanaalwerk achter de afzuigkap. De luchtreiniger neemt de kleinste vet- en roetdeeltjes op. De verontreinigde lucht die door de luchtreiniger stroomt wordt gefilterd en schoon naar buiten geblazen. De luchtreiniger kan specifiek voor vetdeeltjes of geuren en gassen worden uitgevoerd. Ook is het mogelijk om beide filters te combineren, als de situatie in de grootkeuken daarom vraagt.

Tot slot

Het werken in een grootkeuken is met behulp van professionele afzuiging en luchtfiltering gelukkig mogelijk in een goed gereinigde lucht. Dat is voor de medewerkers gezonder en de risico’s op brand en ongedierte in het kanaalwerk nemen af. Een situatie waar alle partijen uiteindelijk profijt van hebben.
© 2017 - 2024 Willem85, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke keukenindeling is het beste?In de keuken wordt dagelijks gewerkt en moet daarom slim en efficiënt ingedeeld zijn. Dit kan op verschillende manieren,…
Afzuiging badkamer: voor klaar zicht en droge wandenAfzuiging badkamer: voor klaar zicht en droge wandenDe badkamer is per definitie een vochtige ruimte. Bij het douchen, wassen en baden ontstaat waterdamp die meestal conden…
Met een afzuigkap alle keukenluchtjes afvoerenMet een afzuigkap alle keukenluchtjes afvoerenDe afzuigkap is onmisbaar in de keuken omdat hiermee de keukenluchtjes die vrijkomen bij het koken, worden afgevoerd. Na…
Alle informatie over afzuigkappen op een rijDe afzuigkap is één van de onmisbare onderdelen in de keuken, maar vaak niet het eerste apparaat waar je aan denkt bij e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pexels
  • https://www.euromate.com/keuken-filtratie/
  • http://werkveiligheidswijzer.nl/branche/horeca/
Willem85 (13 artikelen)
Gepubliceerd: 27-07-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.