Gezonde voeding is belangrijk

We hebben er allemaal de mond vol van ‘gezonde voeding’, want Nederland wordt te dik. Toch gaan de hamburgers, frieten en andere vette happen nog gretig over de toonbank. Enkele regels waar we aan moeten houden om toch zo nu en dan wat ‘tegen de regels voeding’ tot ons te nemen.

Basisvoeding

Onderhandel in principe niet over de basisvoeding, het ontbijt, de lunch en het diner. Essentiële maaltijd kunnen wel voorzien worden van wat minder calorieën om ergens op de dag wat te kunnen ‘smokkelen’, het gaat uiteindelijk om de samenstelling. Maar maak hier een uitzondering van in plaats van een regel.

Een volkoren broodje met magere vleeswaren of kaas is gezond, maar bevat bijvoorbeeld meer calorieën dan een bakje magere kwark, wat net zo gezond is. Koppel het bakje kwark aan een stukje fruit voor wat variatie (als kwark te ‘saai’ eten is).

Ook voor de lunch kan er in plaats van een of twee broodjes gekozen worden voor een frisse salade (zonder vette saus uiteraard). De koolhydraten worden dan voor de lunch overgeslagen en dat levert wat ruimte voor het ‘smokkelwaar’.

Tussendoor

Vaak wordt als tussendoortje gekozen voor fruit, maar als je dat al meegenomen hebt met je ontbijt of lunch dan wordt het wellicht teveel van het goede of te saai. Drink daarom veel groene thee (eventueel met een lekker smaakje). Het is gezond, vult en is goed voor de huid. Vermijd de bekende reep die een ‘suikerchock’ en daarmee even heel veel energie oplevert. Deze repen barsten van de calorieën en leveren maar even het volle gevoel in de maag op.

De bekende tussendoor soepjes zijn ook niet de beste ‘vullers’, want deze zijn erg zout. Er zijn wat light varianten die er mee door kunnen, maar strikt genomen is het niet meer dat wat op smaak gebracht vocht.

Als je dan toch een tussendoortje nodig hebt om te kunnen blijven functioneren, zorg dan dat je wat fruit bij je hebt, wat nog niet in een van de maaltijden verwerkt is.

Avondmaaltijd

De avondmaaltijd voorziet normaliter in een evenwichtige balans tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. Maar laat eenmalig de koolhydraten weg (rijst, aardappelen of pasta) en neem in plaats daarvan meer groenten. De groenten vullen goed, maar bevatten beduidend minder calorieën dan de aardappelen, de rijst of pasta. Neem niet te vet vlees of een magere vis soort en de avondmaaltijd is gezond, vult goed en er is weer wat ruimte gemaakt.

Calorieën

Als je weinig actief bent moet je als vrouw gemiddeld niet boven de 2000 calorieën uitkomen en als man niet boven de 2700. Ben je actiever dan mag een vrouw tot zo’n 2200 calorieën gaan en een man tot zo’n 3100.

Naarmate je ouder wordt moeten de aantallen licht verlaagd worden.

Neemt niet weg dat als je op je eten let om af te vallen, de combinatie met bewegen altijd het beste is. Op bijvoorbeeld www.runinfo.nl kan je exact kijken wat je mag verbruiken.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eten voor spiermassaEen van de belangerijkste dingen in de bodybuilding is..ETEN! Je kan niet verwachten goed te groeien als je voeding niet…
Wat zijn goede eiwitten, goede koolhydraten en goede vetten?Wat zijn goede eiwitten, goede koolhydraten en goede vetten?Er is tegenwoordig zoveel keus wat betreft voedsel dat het lastig is om de beste keuze te maken. In onze voeding zitten…
Afvallen: Wat doe ik verkeerd?Afvallen: Wat doe ik verkeerd?Afvallen is niet makkelijk. Laten we dat voorop stellen. Heel veel mensen hebben hetzelfde probleem; we worden dikker. O…
Calorieën verkeerd? Integendeel!Calorieën verkeerd? Integendeel!We zien calorieën als boosdoeners: “Niet eten, er zitten teveel calorieën in”. Maar wist je dat calorieën onmisbaar zijn…
Pocky – Een zeer populaire snack in Japan vooral bij tienersPocky – Een zeer populaire snack in Japan vooral bij tienersPocky is één van de meest populaire snacks in Japan, met name onder de Japanse tieners. Het werd voor het eerst verkocht…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.