Kerstmis in Spanje
Voor het kerstfeest in Spanje worden de stembanden gesmeerd en gaat men in de strijd voor de mooiste kerststal. Overal in dorp of stad vinden er speciale evenementen plaats en de verkoop van zoetigheid stijgt maar liefst met 30% tijdens deze kerstperiode. Weken op voorhand word er beslist welk kerstdiner er op kerstavond wordt geserveerd. Het is een feest waar heel de familie bij betrokken is.
Evenementen tijdens de kerstperiode
Tijdens de maand december kan je zelfs in het kleinste bergdorpje de "Belenes Vivientes", de levende kerststallen, gaan bewonderen. Soms worden er hele straten omgetoverd (zoals in El Gastor), dan waan je je in de tijd van Jezus. Met oude ambachten, lekkere op steen gebakken ovenkoeken, warme chocolademelk voor de kinderen en een glaasje wijn voor de volwassenen. Maanden op voorhand wordt hierover gediscussieerd, vergaderd en voorbereid.
In Ronda kan je gaan luisteren naar prachtig gezongen kerstliederen in het theater Vicente Espinel. In het Convento de Santo Domingo kan je een kerststal (miniatuur) in Moorse stijl gaan bezichtigen. Er is ook een kerstmarkt met artisanale producten en de autoloze winkelstraat is er prachtig verlicht.
In en rond Sevilla stellen de kloosters hun deuren open om hun traditionele gebakjes en andere zoete lekkernijen aan het publiek te tonen. Ook hier zijn er prachtige Belenes Vivientes te bewonderen en zie je de kerstsfeer in elk straatje van de binnenstad... Zo is er in elk dorpje of stad wel iets moois te zien tijdens de decembermaand. Meer info hierover kun je vanaf december, per stad of dorp, verkrijgen op het internet.
Het culinaire feest op 24 en 25 december
Wanneer op kerstavond de hele familie zich rond de feesttafel schaart, komen de lekkerste gerechten tevoorschijn. Zoete amandelsoep, kerstkapoen, artisjokken met bechamel- of amandelsaus, turrón, suikerkransen, in wijn of siroop gekookte vruchten, amandelkoekjes, kastanjes in siroop...
Enkele gerechten die je op het kerstmenu vindt
Zoete Amandelsoep
Ingredienten
- 150 gram gepelde amandelen
- 1 liter melk
- 125 gram suiker
- 1 vanillestokje
- 1 kaneelpijp
- 2 eetlepels maïzena of maïsmeel
- een halve dl slagroom
- een paar sneden brood
- extra virgen olijfolie
Bereiding
- Neem een pan en rooster hierin de amandelen. Stamp ze daarna fijn in een vijzel of maal ze in een keukenmachine.
- Breng de melk heel langzaam aan de kook en voeg suiker, vanillestok en kaneelstok toe, blijf roeren zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.
- Neem de slagroom en roer hier heel voorzichtig de maïszena of het maïsmeel door. Meng daarna de amandelen erdoor.
- Voeg dit mengsel aan de kokende melk toe en laat de melk nogmaals koken.
- Rooster de boterhammen in een pan met olijfolie.
- Verwijder de vanillestok en kaneelstok en serveer deze heerlijk ruikende soep met de geroosterde boterhammen.
Eend met sinaasappel (Pato a la Naranja)
Dit is een klassiek kerstgerecht voor zes personen.
Ingredienten
- 1 eend van ongeveer 2 kilogram
- extra virgen olijfolie
- 2 dl witte vermout
- 8 sinaasappels
- 50 gr echte boter
- zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding
- Verdeel 6 van de appelsienen in partjes en laat deze ongeveer 1 uur marineren in de vermout.
- Ondertussen verwarm je de oven voor op 180ºC
- Kruidt de eend met peper en zout en vul deze op met de gemarineerde appelsienen, hou de marinade apart want deze heb je later nog nodig.
- Leg de eend op een ingevette ovenschaal, verdeel de boter over de bovenkant van de eend en bak deze, gedurende een half uur, in de voorverwarmde oven op 180ºC
- Haal de eend eventjes uit de oven en besprenkel de eend met het sap van de marinade die je apart hebt gehouden.
- Bak de eend nog één uur. Tien minuten voordat de baktijd om is, leg je de overige 2 sinaasappels (in schijfjes gesneden) over en rond de eend.
- Serveer de "Eend met Sinaasappels" op zijn geheel aan tafel.
Kerst Compote (Compota Navideña)
Ingredienten voor 12 porties
- 6 middelgrote appelen (Reine Claude)
- 3 middelgrote stoofperen
- 150 gram gedroogde pruimen
- 150 gram gedroogde perziken
- 100 gram sultana rozijnen
- 1 liter rode Rioja wijn
- 200 gram suiker
- 1 kaneelstok
- 1 citroen
Bereiding
- Schil de appelen en snij ze elk, in 6 gelijke stukken. Doe deze appelen in een kom met koud water en een beetje citroen.
- Schil de peren en snij ze elk, in 5 gelijke stukken. Doe deze peren ook in een kom met koud water en een beetje citroen.
- Was de gedroogde perziken en laat ze uitlekken.
- Neem een pan en doe daar 1 liter water, de wijn, de suiker en de kaneelstok in en breng aan de kook, met het deksel op de pan. Wanneer het water kookt, voeg je de gedroogde perziken en gedroogde pruimen eraan toe. Laat terug vijf minuten koken met het deksel op de pan. Nu voegen we de uitgelekte appels en peren eraan toe. Nogmaals vijf minuten laten koken met het deksel op de pan.
- Haal nu al het fruit uit de pan en hou dit apart.
- Laat het sap indikken en voeg op het laatste het fruit er terug aan toe. Laat nog eventjes doorkoken.
- Serveer de compote warm of koud.
Lees verder