Kerstmis in Spanje

Voor het kerstfeest in Spanje worden de stembanden gesmeerd en gaat men in de strijd voor de mooiste kerststal. Overal in dorp of stad vinden er speciale evenementen plaats en de verkoop van zoetigheid stijgt maar liefst met 30% tijdens deze kerstperiode. Weken op voorhand word er beslist welk kerstdiner er op kerstavond wordt geserveerd. Het is een feest waar heel de familie bij betrokken is.

Evenementen tijdens de kerstperiode

Tijdens de maand december kan je zelfs in het kleinste bergdorpje de "Belenes Vivientes", de levende kerststallen, gaan bewonderen. Soms worden er hele straten omgetoverd (zoals in El Gastor), dan waan je je in de tijd van Jezus. Met oude ambachten, lekkere op steen gebakken ovenkoeken, warme chocolademelk voor de kinderen en een glaasje wijn voor de volwassenen. Maanden op voorhand wordt hierover gediscussieerd, vergaderd en voorbereid.

In Ronda kan je gaan luisteren naar prachtig gezongen kerstliederen in het theater Vicente Espinel. In het Convento de Santo Domingo kan je een kerststal (miniatuur) in Moorse stijl gaan bezichtigen. Er is ook een kerstmarkt met artisanale producten en de autoloze winkelstraat is er prachtig verlicht.

In en rond Sevilla stellen de kloosters hun deuren open om hun traditionele gebakjes en andere zoete lekkernijen aan het publiek te tonen. Ook hier zijn er prachtige Belenes Vivientes te bewonderen en zie je de kerstsfeer in elk straatje van de binnenstad... Zo is er in elk dorpje of stad wel iets moois te zien tijdens de decembermaand. Meer info hierover kun je vanaf december, per stad of dorp, verkrijgen op het internet.

Het culinaire feest op 24 en 25 december

Wanneer op kerstavond de hele familie zich rond de feesttafel schaart, komen de lekkerste gerechten tevoorschijn. Zoete amandelsoep, kerstkapoen, artisjokken met bechamel- of amandelsaus, turrón, suikerkransen, in wijn of siroop gekookte vruchten, amandelkoekjes, kastanjes in siroop...

Enkele gerechten die je op het kerstmenu vindt

Zoete Amandelsoep

Ingredienten

  • 150 gram gepelde amandelen
  • 1 liter melk
  • 125 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 kaneelpijp
  • 2 eetlepels maïzena of maïsmeel
  • een halve dl slagroom
  • een paar sneden brood
  • extra virgen olijfolie

Bereiding

  1. Neem een pan en rooster hierin de amandelen. Stamp ze daarna fijn in een vijzel of maal ze in een keukenmachine.
  2. Breng de melk heel langzaam aan de kook en voeg suiker, vanillestok en kaneelstok toe, blijf roeren zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.
  3. Neem de slagroom en roer hier heel voorzichtig de maïszena of het maïsmeel door. Meng daarna de amandelen erdoor.
  4. Voeg dit mengsel aan de kokende melk toe en laat de melk nogmaals koken.
  5. Rooster de boterhammen in een pan met olijfolie.
  6. Verwijder de vanillestok en kaneelstok en serveer deze heerlijk ruikende soep met de geroosterde boterhammen.



Eend met sinaasappel (Pato a la Naranja)

Dit is een klassiek kerstgerecht voor zes personen.

Ingredienten

  • 1 eend van ongeveer 2 kilogram
  • extra virgen olijfolie
  • 2 dl witte vermout
  • 8 sinaasappels
  • 50 gr echte boter
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

  1. Verdeel 6 van de appelsienen in partjes en laat deze ongeveer 1 uur marineren in de vermout.
  2. Ondertussen verwarm je de oven voor op 180ºC
  3. Kruidt de eend met peper en zout en vul deze op met de gemarineerde appelsienen, hou de marinade apart want deze heb je later nog nodig.
  4. Leg de eend op een ingevette ovenschaal, verdeel de boter over de bovenkant van de eend en bak deze, gedurende een half uur, in de voorverwarmde oven op 180ºC
  5. Haal de eend eventjes uit de oven en besprenkel de eend met het sap van de marinade die je apart hebt gehouden.
  6. Bak de eend nog één uur. Tien minuten voordat de baktijd om is, leg je de overige 2 sinaasappels (in schijfjes gesneden) over en rond de eend.
  7. Serveer de "Eend met Sinaasappels" op zijn geheel aan tafel.


Kerst Compote (Compota Navideña)

Ingredienten voor 12 porties

  • 6 middelgrote appelen (Reine Claude)
  • 3 middelgrote stoofperen
  • 150 gram gedroogde pruimen
  • 150 gram gedroogde perziken
  • 100 gram sultana rozijnen
  • 1 liter rode Rioja wijn
  • 200 gram suiker
  • 1 kaneelstok
  • 1 citroen

Bereiding

  1. Schil de appelen en snij ze elk, in 6 gelijke stukken. Doe deze appelen in een kom met koud water en een beetje citroen.
  2. Schil de peren en snij ze elk, in 5 gelijke stukken. Doe deze peren ook in een kom met koud water en een beetje citroen.
  3. Was de gedroogde perziken en laat ze uitlekken.
  4. Neem een pan en doe daar 1 liter water, de wijn, de suiker en de kaneelstok in en breng aan de kook, met het deksel op de pan. Wanneer het water kookt, voeg je de gedroogde perziken en gedroogde pruimen eraan toe. Laat terug vijf minuten koken met het deksel op de pan. Nu voegen we de uitgelekte appels en peren eraan toe. Nogmaals vijf minuten laten koken met het deksel op de pan.
  5. Haal nu al het fruit uit de pan en hou dit apart.
  6. Laat het sap indikken en voeg op het laatste het fruit er terug aan toe. Laat nog eventjes doorkoken.
  7. Serveer de compote warm of koud.

Lees verder

© 2009 - 2024 Gertrudis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstmis in de wereld: Bijzondere kerstgebruikenIn Nederland worden zowel eerste kerstdag (25 december) en tweede kerstdag (26 december) gevierd. De meeste Nederlanders…
Kerstmis: de traditie van de kerstboom en de kerststalKerstmis: de traditie van de kerstboom en de kerststalOp Kerstmis viert de katholieke gemeenschap de geboorte van Jezus Christus. Het feest wordt uitgebreid gevierd, meestal…
Kerst in Italië: hoe vieren de Italianen Kerstmis?Kerstmis is het grootste feest van Italië, omdat daarin de twee rotsvaste pijlers van de samenleving samenkomen: de fami…
5 Knusse kerstverhalen5 Knusse kerstverhalen5 knusse kerstverhalen van nu en aller tijden. Een kerstverhaal lezen of vertellen tijdens kerstmis is een van de leukst…

Zwarte Olijven of Aceitunas Prietas uit Sevilla (Spanje)De "Aceitunas Prietas" zijn een vorm van zwarte olijven die men in droog zout legt om een gerimpelde huid te verkrijgen…
Calçots of stengeluien uit Catalonië (Spanje)Elk jaar worden er in Catalonië massale ui-barbecues gehouden. Deze vinden alleen tijdens de wintermaanden plaats, omdat…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring en recepten Ceder, Serrania de Ronda
Gertrudis (51 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.