Koffie is gezond!

Koffie is gezond! Koffie is één van de meest geliefde dranken in Nederland. Lange tijd werd gezegd dat koffie ongezond is, omdat het de bloeddruk omhoog drijft. Ook zou koffie vocht aan het lichaam onttrekken. Dit blijkt niet waar te zijn. Steeds meer studies bewijzen hoe gezond koffie eigenlijk is.

Onderzoek

Wetenschappelijk onderzoekers uit Boston (USA) volgden twaalf jaar lang 150.000 vrouwen en deden daar een interessante observatie: Vrouwen, die vier of meer koppen koffie per dag drinken lijden minder aan een hoge bloeddruk dan vrouwen die geen koffie drinken.

Afname kans op ziektes

Weliswaar drijft de cafeïne in koffie de hartslag omhoog, maar tegelijkertijd verwijdt het ook de bloedvaten en daardoor zakt de bloeddruk weer.
Onderzoekers van dezelfde universiteit stelden vast, dat het diabetes-risico afneemt met 35% als men vijf tot zeven kopjes koffie per dag drinkt, maar dan wel zonder suiker.
En onlangs deelde een Canadees-Amerikaans Team daarover in een vaktijdschrift mee dat meer dan vier koppen koffie per dag het risico op jicht duidelijk vermindert.

De stemming verbetert

Laat de donkere winter uw stemming naar het nulpunt zakken? Drink dan een kopje koffie, want dat heeft hetzelfde effect als licht. De heerlijke bonen laten de serotoninespiegel in de hersenen stijgen en daarmee ook uw stemming. Het is dus ook niet verbazend, dat de Skandinaviërs op nummer één staan als het gaat om de hoeveelheid koffie die gedronken wordt. Tenslotte hebben zij de langste winter.

Onttrekt koffie vocht aan het lichaam?

Men heeft nog maar nauwelijks koffie gedronken, of men moet naar het toilet. Daarom denkt men, dat koffie vocht aan het lichaam onttrekt. Dit is niet waar, zoals inmiddels meerdere onderzoeken hebben bewezen. In één zo'n onderzoek werden de deelnemers in twee groepen verdeeld. De ene helft moest verscheidene dagen lang koffie drinken, terwijl de andere groep alleen cafeïnevrije dranken gebruikte. Het resultaat: koffie doet hetzelfde met het lichaam als andere dranken.
Ook voor het gebit is koffie goed, daarvoor zorgt de tannine. Die verhindert dat er tandplak en daarmee ook cariës optreedt. Uiteraard is suiker in de koffie dan niet goed.

Tot slot

Nieuwe wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat koffie ook tegen kanker kan beschermen. Bijvoorbeeld blaaskanker: bij mensen die met regelmaat koffie drinken komt deze ziekte veel minder voor en dan vooral bij rokers. In vergelijking met niet-rokers zijn ze zeven keer vatbaarder voor deze ziekte. Als sterke rokers regelmatig koffie drinken, halveert het verhoogde risico hierop.
© 2009 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lumbaalpunctie, een punctie in het ruggenmergLumbaalpunctie, een punctie in het ruggenmergEr zijn verschillende onderzoeken die een arts kan uitvoeren om ziektes en aandoeningen te ontdekken of een diagnose te…
Hoe gezond is koffie?Hoe gezond is koffie?Is koffie gezond? De cafeïne die erin zit zorgt voor een hogere concentratie en gaat vermoeidheid tegen. Koffie is niet…
De voordelen van het drinken van koffieDe voordelen van het drinken van koffieVele Nederlanders hebben als ochtend ritueel het drinken van een kop koffie voordat ze beginnen met hun dag. Velen geven…
Koffie verkleint de kans op borstkanker en prostaatkankerRecent onderzoek toont aan dat het drinken van koffie het risico op bepaalde soorten kanker kan verkleinen. Mannen hebbe…

Bajigur, Bandrek en Sekoteng – Warme Indonesische drankjesIn een warm land als Indonesië zijn de meeste drankjes lekker koud en verfrissend. En veelal zitten er ingrediënten in d…
Kruidenthee uit Azië: Masala Chai en Chrysanthemum TeaVanaf 1995 is de meest opvallendste verandering in het Nederlandse theegebruik de verandering van de theesoort en het ge…
Bronnen en referenties
Nadasha (203 artikelen)
Laatste update: 22-05-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.