Melkkefir een gezond probioticum

Melkkefir een gezond probioticum Gezond zijn, iedereen wil het maar gezondheid is niet vanzelfsprekend. Beweging, gezonde voeding en een beetje geluk zijn enkele van de peilers om gezond te zijn. Over het onderwerp voeding is al heel wat geschreven en onderzocht maar hier en daar bestaan toch enkele voedingsmiddelen waar een klein mysterie rond blijft hangen. Melkkefir is er een van.

Wat is kefir?

Kefir is een licht alcoholische gefermenteerde melkdrank. De kefirkorrels ook gekend onder de naam yoghurtplantje zijn oorspronkelijk afkomstig uit de Kaukasus. Kefirbloempjes zien er uit als kleine bloemkooltjes. Ze bestaan uit een symbiose van gisten en bacteriën. De bloempjes worden in melk gezet en fermenteren de melk tot kefir. Tijdens dit proces worden de melksuikers omgezet naar melkzuren. De zuurtegraad en dikte van de melk veranderen en vormen kefir. De bloempjes kunnen niet nagemaakt worden en niemand weet hoe ze hun oorspronkelijke vorm verkregen hebben.

De gezondheidsvoordelen

Aan kefir worden vele gezondheidsvoordelen toegekend. Het bezit een bron van vitaminen en micro-organismen. Weinig van de gezondheidsvoordelen zijn wetenschappelijk onderzocht.

  • Het zou sommige soorten kanker helpen voorkomen;
  • Door zijn zuurtegraad weert het parasieten;
  • Het stabiliseert de eetlust;
  • Het zorgt voor een schone huid;
  • Het is natuurlijk probioticum voor de darmen.

De meest plausibele is dat het een natuurlijk probioticum is voor de darmen. Dit is aan te tonen door de micro-organismen die terug te vinden zijn in de kefir.

Het bereiden van Kefir

Voor het bereiden van 'echte' kefir zijn kefirbloempjes benodigd. Deze zijn zelden te krijgen in de winkel, best kunnen deze verkregen worden via internet waar kefirgebruikers uit de ganse wereld deze rijkdom willen delen tegen een mooie prijs. Eens de bloemen in bezit zijn deze met een correcte verzorging niet kapot te krijgen.
Voor de bereiding kunnen verschillende soorten melk gebruikt worden.

  • Geitenmelk;
  • Paardenmelk;
  • Koemelk (zowel UHT als verse melk);
  • Schapenmelk;
  • Kokosmelk;
  • Soyamelk.

Hou in het achterhoofd dat bij soorten melk waar geen melksuiker in zit, de kefirbloempjes uiteindelijk uitgeput geraken.

Het gemakkelijkste is gebruik te maken van een bokaal of weckpot. Neem een bodempje kefirbloempjes en giet melk over de bloempjes. Zorg ervoor dat minimum 1/3de van de bokaal vrij blijft, tijdens de fermentatie wordt koolzuurgas geproduceerd wat kan zorgen voor een hoge druk. Sluit de bokaal af en zet deze op een donkere plaats. Voor een snelle fermentatie is het aangewezen de melk op kamertemperatuur te plaatsen. Naargelang de temperatuur gaat het proces sneller of trager. Schud één a twee maal per dag met de bokaal. Ontluchten dient éénmaal per dag te gebeuren, anders bestaat de kans dat de bokaal barst door overdruk. De kefir is klaar indien er een scheiding te zien is tussen de melk en het wei. De kefir kan nog wat langer gefermenteerd worden tot het wei volledig gescheiden is. Indien dit proces voltooid is dient men de bloempjes uit de kefir te zeven. Een plastic vergiet is aangewezen. Vang de kefir op, deze kan vervolgens in de koelkast geplaatst worden.

De kefirbloempjes kunnen gebruikt worden voor een volgende portie kefir. Spoel de bloempjes niet af, dit verstoort de natuurlijke symbiose. Aan de kefir kunnen ook andere stoffen toegevoegd worden voor een bijkomende tweede fermentatie (bijvoorbeeld kaneel of gedroogde fruitstukjes). De kefir blijft door zijn zuurtegraad lang houdbaar maar het best wordt deze in de koelkast bewaard. Niettegenstaande de lange houdbaarheid is het toch aan te raden de kefir binnen de zeven dagen te consumeren, dit om de aanmaak van slechte bacteriën tegen te gaan.

Tijdens het bereiden dient in gedachten gehouden te worden dat metaal en kefir niet samen gaan, het metaal zou de symbiose van de kefirbloempjes verstoren. Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen.

Bewaren van kefir

Iedereen dient wel eens op reis te gaan of is het kefirdrinken gewoon even beu. Er zijn verschillende methodes om de kefir te bewaren.

  • Voor een korte periode van maximum een week kunnen de kefirbloempjes in melk gezet worden in de koelkast. De temperatuur vertraagt het fermentatieproces waardoor de bloempjes goed blijven.
  • Voor een ietwat langere periode kunnen de bloempjes ingevroren worden. De bloempjes dienen dan gespoeld te worden met niet chloorhoudend water en bedekt te worden met een laagje melkpoeder.
  • Voor een houdbaarheid tot 2 jaar kunnen de bloempjes gedroogd worden. Spoel de bloempjes af, dep ze met een keukendoek en leg ze te drogen boven een kachel of boven de centrale verwarming. Leg er best een doek overheen zodat er geen vliegen op gaan zitten. Tijdens het drogen krimpen de bloemen en krijgen ze een gelige kleur. Eens de kefir goed droog is kan deze bewaard worden in een linnen zakje. Droge kefirkorels zijn tevens te eten als tussendoortje.

Opnieuw activeren van bewaarde korrels

Om kefirkorrels terug actief te maken dienen ze in een kleine hoeveelheid melk gelegd te worden. Iedere 24 uur dient de melk ververst te worden. Als duidelijk is dat de melkfermentatie terug op gang komt, dan kan er meer melk aan toegevoegd worden. Bij gedroogde kefirkorels dienen de dode korrels verwijderd te worden na iedere melkwissel zodoende dat enkel de levende korrels over blijven.

Drinken van kefir

Kefir heeft van nature een zurige smaak. Niet iedereen is daar fan van dus zijn de kefirsmoothies het leven in geroepen. In een blender is de kefir perfect te mixen met fruit, wat een heerlijke frisse licht sprankelende drinkyoghurt vormt. Indien de drank nog te zuur uitvalt kan altijd wat suiker of stevia toegevoegd worden.
Voor wie geen blender heeft is grenadine perfect. Door zijn zoete smaak zijn er weinig kinderen die de drank niet lusten. Pas wel op, hoe langer de melk gefermenteerd werd hoe meer alcohol deze bevat, al zal dat nooit erg veel zijn.
© 2010 - 2024 Waxje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is kefir gezond?Is kefir gezond?Kefir is een drank die gemaakt kan worden van melk, kokosnoot en water. Het beschikt over krachtige melkzuurbacteriën di…
Zelf probiotica drank maken is simpel en gezond!Zelf probiotica drank maken is simpel en gezond!Dat probiotica goed is voor de darmen, daarvan zijn veel mensen in het algemeen wel op de hoogte. Maar dat je probiotica…
Zwanger en kefirZwanger en kefirHet eeuwenoude drankje kefir wordt vaak gedronken vanwege de gezondheidsvoordelen. Het bevat goede bacteriën en daardoor…
Vetarme en gezonde ijsjes bereidenVetarme en gezonde ijsjes bereidenBent u ook zo verzot op ijsjes maar denkt u aan uw lijn? Dan heb ik een aantal recepten voor u van ijsjes die niet allee…

Aantal calorieën in sauzenNeem jij wel eens een saus bij je maaltijd, maar ben je bang dat de saus toch wel heel erg vet is? In veel gevallen is d…
Kapsalon (gerecht)Als je aan oudere mensen buiten de randstad zou vragen wat kapsalon is, dan zou je te horen krijgen dat kapsalon een pla…
Bronnen en referenties
  • http://users.sa.chariot.net.au/~dna/kefirpage.html
Reacties

Ann Schmidt, 08-11-2015
Beste,
Volgende maand vetrek ik naar Cambodja. Kan ik kefirbloempjes gebruiken om yoghurt te maken bij tropisch temperaturen?
Graag advies
Groetjes
Ann Reactie infoteur, 14-11-2015
Hoe warmer de temperatuur hoe sneller de bloempjes de melk zullen omzetten in kefir. Ik neem aan dat er wel een maximum temperatuur is waarna de bacteriecultuur zal afsterven. Wat deze is weet ik echter niet.

Mvg

Naima, 16-02-2014
Moet de kefir in de koelkast of gewoon in kamer temperatuur? Reactie infoteur, 17-02-2014
Dit kan beide. In de koelkast zullen de bloemen minder hard werken waardoor het proces wat trager verloopt. Handig voor iemand die niet dagelijks kefir drinkt.

Jannie, 06-07-2013
Beste heer, mevrouw,

In uw artikel over kefir schrijft u dat na een periode van rust de kefir weer tot leven gebracht word men de dode korrels moet verwijderen.
Waar zie ik aan of er korrels kefir dood zijn?

Met vriendelijke groet,

Jannie Reactie infoteur, 07-07-2013
Levende korrels krijgen een lichtere kleur en groeien. De dode korrels. blijven eruit zien als gedroogde kefir

Jj, 13-03-2012
Als je melkkefir een paar dagen de koelkast laat staan en ze dan door de zeef haalt
en weer opnieuw in de koelkast zet en dat keer op keer, groeit het wel maar langzamer en de smaak blijft ook goed. MAAR is dat wel aan te raden? De korrels blijven of worden wel kleiner
heb ik gemerkt. Graag hoor ik reactie Reactie infoteur, 14-03-2012
Heb nooit de ervaring gehad dat de korrels kleiner worden. Welk soort basis gebruikt u? Lactoserijke dranken zijn denk ik persoonlijk het beste. (vb volle melk)

Agnes van Rens, 24-06-2011
Sinds een tijd heb ik ook de melkkefier wat heel erg goed bevalt. Nu heb ik per ongeluk de kefir in de yogurt gedaan. Is dit wel of niet goed voor de kefir. Reactie infoteur, 29-11-2011
Ik denk dat het voor de kefir zelf weinig kwaad kan aangezien yoghurt ook gemaakt is met bepaalde bacteriën. Ik heb wel een vermoeden dat Kefir in Yoghurt verder weinig nut heeft omdat in yoghurt de lactose reeds is omgezet.

Waxje (14 artikelen)
Laatste update: 10-06-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.