Recepten Ierland: aardbei en rodekool

Recepten Ierland: aardbei en rodekool Kinderen houden van de geparfumeerde vruchten van de bosaardbei, die in tuinen de bodem bedekt en aan aardbeienjam en aardbeiendrankjes een verrukkelijk aroma geeft. Maar de grote mensen wilden grote aardbeien... . Rodekool, ze kan knolvoet krijgen en spikkelziek worden en had rassennamen als 'Negerskop', 'Vroege Donkerroode Utrechtse', 'Roode Langedijker' en 'Reus van Zittau'. In gerechten kleurt ze met de zuurgraad rood of blauw.

Recepten Ierland


Aardbei

Witte aardbeien

Vele van de oude cultuuraardbeien hadden witte vruchten. Er bestaat ook een witte bosaardbei. Witte bosaardbeien zijn nog zoeter dan de rode. In de particuliere tuin hebben ze een groot voordeel. Geen vogel die ze in hun witte gedaante herkent of er van snoept. Alleen slakken doen halsstarrig of ze kleurenblind zijn.

Perziken met aardbeien en amandelvulling

Ingrediënten
Voor 4 personen: 4 goed rijpe perziken, 50 gr suiker, 250 gr aardbeien, 4 eetlepels citroensap, 2 eetlepels gin, 50 gr geroosterde amandelschilfers.

Bereiding
Snij de perziken in 2, ontpit en pel ze. Pureer 50 gr aardbeien met het citroensap en de suiker tot een glad sausje. En voeg de gin toe. Snij de rest van de aardbeien in stukjes en meng ze met het sausje. Schep dan de aardbeien in de halve perzik en werk af met de amandelschilfers.

Rodekool

Koolwitje, kooluil en koolvlieg

In de moestuin hebben kolen veel belagers. De koolvlieg legt haar eieren tegen de stam en de pootloze larven zorgen ervoor dat de kool verwelkt, waarna een nieuwe generatie koolvliegen op de vleugels gaat. De koolgalmug is de oorzaak van een misvorming die men draaihart noemt. En de rupsen van een kooluil, een mottige mot, vreten gaten in de kolen en laten er hun drek achter. Ook kun je tussen de bladeren de geelzwarte rupsen van het bekende koolwitje tegenkomen, de enige dagvlinder die een beetje schade veroorzaakt aan een cultuurgewas. De zogenaamde 'kwabbelziekte' heet tegenwoordig knolvoet en wordt veroorzaakt door een schimmel.

Salade van rodekool met heilbot

Ingrediënten
Voor 4 personen: 1/4 rodekool, 2 eetlepels graantjesmosterd, 600 gr gerookte heilbot, 1 eetlepel suiker, 2 eetlepels gehakte peterselie, 4 eetlepels olie, 4 eetlepels citroensap, peper.

Bereiding
Snipper de rodekool fijn. Voor de saus meng je de mosterd met suiker, olie en peterselie. Breng verder op smaak met het citroensap en de peper. Meng de saus onder de rodekool en zet fris weg. Schik de rodekool net voor het opdienen op het bord en werk de salade verder af met de heilbot. Deze kan je er in reepjes op en rond schikken.

Smakelijk!
© 2010 - 2024 Kona81, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welk fruit is in welke maand fris?Welk fruit is in welke maand fris?Deze fruitkalender geeft aan welk fruit in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn. Het i…
Bewust consumeren: In welk seizoen eet je welk fruit?Bewust consumeren: In welk seizoen eet je welk fruit?Je denkt misschien dat wanneer je biologische producten eet, of enkel gezonde producten koopt, je bewust aan het consume…
Kouseband met kerrie en aardappelKouseband is in Suriname een veelgebruikte groente. In stukjes gesneden heeft het veel weg van sperciebonen, alleen is h…
Je kind meer groente en fruit laten etenJe kind meer groente en fruit laten etenPer dag heeft je lichaam een bepaalde hoeveelheid groente en fruit nodig. Ook voor kinderen heeft het Voedingscentrum hi…

Verschillende recepten met kipRecepten met kip. Zoals Caribische kip met ananas, Kipfilet met paprika en barbecuesaus, Kip-kerriesalade en Pilaf met p…
Recepten Groot-Brittannië: erwtjes en winterposteleinIn tijden waarin het vlees schaars was, hielp de voedzame erwt de armste bevolking van onze streken op de been te houden…
Reacties

Niamh (infoteur), 16-02-2010 #2
Ah zo, ik zie nu ook dat het artikel een onderdeel is van een special. Als je het artikel vanaf daar leest, is het geheel logisch. Maar wanneer je het artikel 'gewoon' leest is het een beetje verwarrend. Misschien is het een idee om te de link naar het land te beschrijven in het artikel?
Groet, Niamh Reactie infoteur, 17-02-2010
Hoi,
Bedankt voor de tip…
Groetjes kona81

Niamh (infoteur), 15-02-2010 #1
Hallo, interessant artikel, maar ik vroeg me af wat Ierland te maken heeft met het artikel?
Met vriendelijk groet, Niamh Reactie infoteur, 16-02-2010
Hallo, In Ierland kan je deze gerechtjes verkrijgen.
Groetjes Kona81

Kona81 (11 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.