Recepten Ierland: aardbei en rodekool
Kinderen houden van de geparfumeerde vruchten van de bosaardbei, die in tuinen de bodem bedekt en aan aardbeienjam en aardbeiendrankjes een verrukkelijk aroma geeft. Maar de grote mensen wilden grote aardbeien... . Rodekool, ze kan knolvoet krijgen en spikkelziek worden en had rassennamen als 'Negerskop', 'Vroege Donkerroode Utrechtse', 'Roode Langedijker' en 'Reus van Zittau'. In gerechten kleurt ze met de zuurgraad rood of blauw.
Recepten Ierland
Aardbei
Witte aardbeien
Vele van de oude cultuuraardbeien hadden witte vruchten. Er bestaat ook een witte bosaardbei. Witte bosaardbeien zijn nog zoeter dan de rode. In de particuliere tuin hebben ze een groot voordeel. Geen vogel die ze in hun witte gedaante herkent of er van snoept. Alleen slakken doen halsstarrig of ze kleurenblind zijn.
Perziken met aardbeien en amandelvulling
Ingrediënten
Voor 4 personen:
4 goed rijpe perziken, 50 gr suiker, 250 gr aardbeien, 4 eetlepels citroensap, 2 eetlepels gin, 50 gr geroosterde amandelschilfers.
Bereiding
Snij de perziken in 2, ontpit en pel ze. Pureer 50 gr aardbeien met het citroensap en de suiker tot een glad sausje. En voeg de gin toe. Snij de rest van de aardbeien in stukjes en meng ze met het sausje. Schep dan de aardbeien in de halve perzik en werk af met de amandelschilfers.
Rodekool
Koolwitje, kooluil en koolvlieg
In de moestuin hebben kolen veel belagers. De koolvlieg legt haar eieren tegen de stam en de pootloze larven zorgen ervoor dat de kool verwelkt, waarna een nieuwe generatie koolvliegen op de vleugels gaat. De koolgalmug is de oorzaak van een misvorming die men draaihart noemt. En de rupsen van een kooluil, een mottige mot, vreten gaten in de kolen en laten er hun drek achter. Ook kun je tussen de bladeren de geelzwarte rupsen van het bekende koolwitje tegenkomen, de enige dagvlinder die een beetje schade veroorzaakt aan een cultuurgewas. De zogenaamde 'kwabbelziekte' heet tegenwoordig knolvoet en wordt veroorzaakt door een schimmel.
Salade van rodekool met heilbot
Ingrediënten
Voor 4 personen:
1/4 rodekool, 2 eetlepels graantjesmosterd, 600 gr gerookte heilbot, 1 eetlepel suiker, 2 eetlepels gehakte peterselie, 4 eetlepels olie, 4 eetlepels citroensap, peper.
Bereiding
Snipper de rodekool fijn. Voor de saus meng je de mosterd met suiker, olie en peterselie. Breng verder op smaak met het citroensap en de peper. Meng de saus onder de rodekool en zet fris weg. Schik de rodekool net voor het opdienen op het bord en werk de salade verder af met de heilbot. Deze kan je er in reepjes op en rond schikken.
Smakelijk!
Reacties
Niamh (infoteur), 16-02-2010 #2
Ah zo, ik zie nu ook dat het artikel een onderdeel is van een special. Als je het artikel vanaf daar leest, is het geheel logisch. Maar wanneer je het artikel 'gewoon' leest is het een beetje verwarrend. Misschien is het een idee om te de link naar het land te beschrijven in het artikel?
Groet, Niamh
Reactie infoteur, 17-02-2010
Hoi,
Bedankt voor de tip…
Groetjes kona81
Niamh (infoteur), 15-02-2010 #1
Hallo, interessant artikel, maar ik vroeg me af wat Ierland te maken heeft met het artikel?
Met vriendelijk groet, Niamh
Reactie infoteur, 16-02-2010
Hallo, In Ierland kan je deze gerechtjes verkrijgen.
Groetjes Kona81