InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Hazenrug met bietjes, jeneverbessensaus en aardappelpuree

Hazenrug met bietjes, jeneverbessensaus en aardappelpuree

Hazenrug met bietjes, jeneverbessensaus en aardappelpuree De herfst en de winter zijn bij uitstek seizoenen om wild te eten. De jagers gaan voor ons weer op pad en we kunnen genieten van de fazanten, reeën, konijnen en hazen. Gelukkig houdt men zich in Nederland aan de wet, zodat niet zomaar in het wilde weg kan worden gejaagd. Slechts het teveel aan wild wordt afgeschoten. En daar kunnen heerlijke maaltijden van worden bereid.

Jacht

De seizoenen voor de jacht zijn de herfst en de winter. Er mag dan slechts gejaagd worden als men in het bezit is van een Jachtakte. Daarvoor is een cursus van ongeveer een jaar nodig, compleet met een examen. Daarnaast moet men boven de 18 jaar zijn, geen strafblad hebben en de mogelijkheid tot jagen hebben.

Er wordt in Nederland op 5 wildsoorten gejaagd: de wilde eend, de houtduif, de fazant, het konijn en de haas.
De wilde hoefdieren ( herten en zwijnen) worden 'beheerd'. Jagers houden de populatie op peil omdat deze dieren geen natuurlijke vijand hebben. Jagers mogen niet jagen in beschermde natuurgebieden.

We kunnen dus met een gerust hart genieten van het wild dat in de winkels en restaurants aan ons wordt voorgeschoteld.

Hazenrug met wildsaus

Ingrediënten voor de haas:

  • 2 hazenruggen
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 prei, 1 winterpeen, kwart knolselderij, 1 ui
  • boter
  • 2 dl rode wijn

Bereiding:

  • Snijd de groenten.
  • Braad de hazenruggen in boter, ongeveer 5 minuten.
  • Bak de groenten, doe er de rode wijn en de hazenruggen bij. Laat het geheel sudderen, zo'n 30 á 40 minuten.

Ingrediënten voor de jeneverbessensaus

  • 4 jeneverbessen
  • 20 gram pure chocola
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • 1 laurierblad, 1 kaneelstokje, 3 kruidnagels
  • 100 gram suiker
  • halve liter rode wijn

Bereiding:

  • Doe eerst de rode wijn in de pan met de suiker. Voeg dan de chocola toe en laat die smelten.
  • Doe er de stukken ontbijtkoek bij en de kruiden. Blijf goed roeren.
  • Laat de alcohol helemaal verdampen en de saus wat inkoken.
  • Serveer hem bij de hazenruggen.

Zoete bietjes

Ingrediënten:

  • 500 gram bietjes van de groenteboer
  • 1 ui
  • zout, peper, 1 theelepel suiker en een scheutje ketjap

Bereiding:

Snijd de ui klein en fruit hem in wat boter.
Snijd de bietjes in dunne plakjes.
Doe de bietjes in de pan bij de ui en doe er zout, peper, suiker en ketjap bij.
Even sudderen en dan kunt u ze serveren bij de hazenruggen.

Aardappelpuree

Ingrediënten:

  • Twee á drie kilo kruimige aardappelen
  • zout, boter, melk en Worcestersaus

Bereiding:

  • Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken. Kook de aardappelen in ruim water met zout.
  • Haal ze uit de pan en stamp ze tot puree.
  • Om de puree smeuïg te maken: doe er een scheut melk en wat klontjes boter bij.
  • Geef smaak aan de puree door er een scheut Worcestersaus bij te doen.
  • Meng alles tot een heerlijke puree.

Lees verder

© 2012 - 2019 Wilvdvleuten, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
  • Recept van mijn vader
  • Allesoverjagen.nl

Reageer op het artikel "Hazenrug met bietjes, jeneverbessensaus en aardappelpuree"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wilvdvleuten
Laatste update: 12-07-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!