InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Broccoli: een groente vol met vitamine C

Broccoli: een groente vol met vitamine C

Broccoli is een populaire groente. Dit omdat broccoli een zeer gezonde groente is die rijkelijk gevuld is met vitamine C. Het wordt dan ook wel een vitamine C-bom genoemd. Met broccoli valt veel te varieren. Men kan er soep van maken, maar ook heerlijke salades. Ook koken en daarna serveren met een heerlijke kaassaus is een veel gebruikte bereiding. In dit artikel vind je een aantal heerlijke broccolirecepten.

Weetjes over broccoli

Broccoli heeft per 100 gram de volgende voedingswaarden:
Voedingswaarde Vitamines Mineralen
Energie29 KcalVitamine A0,40 mgNatrium13 mg
Energie125 KJVitamine B10,10 mgKalium464 mg
Water90 gramVitamine B20,21 mgCalcium105 gram
Eiwit3,3 gramVitamine B60,17 mgFosforFosfor 82 mg
Koolhydraten2 gramVitamine C114 mgMagnesium20 mg
Suikers1,5 gram Ijzer1,30 mg
Vet0,2 gram Koper0,20 mg
Vezels3,5 gram Zink0,94 mg

Recepten met broccoli


Een overheerlijke broccolisalade

  • 4 personen
  • Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 600 gram broccoliroosjes
  • 700 gram aardappelkrieltjes
  • 300 gram kipfilet
  • 30 gram boter
  • 5 a 6 eetlepels olie
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 rode, in ringen gesneden, ui
  • 1/2 eetlepel suiker

Bereiding

  1. Doe de boter in de pan en bak de krieltjes in ongeveer een kwartiertje heerlijk goudbruin.
  2. Kook ondertussen wat water in een pan en hang boven het water in de pan een zeef. Hierin doe je de broccoli en sluit de pan af met een deksel. Stoom op deze manier de broccoli gaar in zo'n 10 minuten.
  3. Vervolgens maak je de dressing klaar door 4 eetlepels olie te mengen met azijn en suiker. Voeg de ui toe en breng het geheel op smaak met wat peper en zout.
  4. Meng vervolgens de broccoli samen met deze dressing en laat het een tijdje staan, zodat het kan afkoelen.
  5. De kip verdeel je in ongeveer 4 of 5 stukjes. De overgebleven olie gebruik je voor het bestrijken van de kip en kun je de kip naar eigen smaak bestrooien met wat peper en zout. Grill vervolgens deze kip in 12 minuten gaar en verdeel de stukjes kip over de salade.
  6. Serveer dit geheel verder samen met de krieltjes en eet smakelijk!

Een taartje van broccoli en spinazie

  • 4 personen
  • Bereidingstijd: 70 minuten (inclusief 45 oventijd)

Ingredienten

  • 5 plakken roomboterbladerdeeg
  • 300 gram broccoliroosjes
  • 300 gram spinazie
  • 150 gram cashewnoten
  • 250 ml slagroom
  • 4 scharreleieren
  • 150 gram gemalen (geiten)kaas

Bereiding

  1. Verwarm allereerst de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. De bakvorm bekleed je met het bladerdeeg en op de bodem wat gaatjes prikken. Deze vervolgens 10 minuten laten bakken in de oven.
  3. Kook ondertussen wat water. Stop hierin de spinazie, maar haalt het na het onderdompelen de spinazie er direct weer uit. Laat het vervolgens uitlekken.
  4. Kook in hetzelfde water vervolgens de broccoli gaar en giet dit ook af in een vergiet. Laat het vervolgens afkoelen met koud water en laat deze broccoli uitlekken.
  5. Verdeel deze groenten vervolgens over de bodem van de taart en bestrooi dit geheel met de cashewnoten.
  6. Klop vervolgens ook nog even de eieren los samen met het slagroom en voeg naar eigen smaak hier wat peper en zout toe. Schenk dit uiteindelijk over de groenten heen. Bestrooi aan het einde nog even het kaas over dit geheel.
  7. Bak de taart in het midden van de oven in zo'n 35 minuten. Eet smakelijk

Broccoli gecombineerd met zalm

  • 4 personen
  • Bereidingstijd 15 minuten

Ingredienten

  • 600 gram broccoliroosjes
  • 2x 400 gram basmatirijst
  • 350 gram wilde zalmfilet
  • 2 eetlepels olie
  • 1 teentje fijngesneden knoflook
  • 4 eetlepels ketjap manis

Bereiding

  1. Doe de broccoli in kokend zout water en kook het in zo'n 4 minuten gaar. Giet het vervolgens af en laat het uitlekken.
  2. De zalm kan ondertussen worden gesneden in kleine blokjes.
  3. Maak vervolgens de rijst klaar, zoals vermeld is op de verpakking.
  4. In tussentijd de olie verhitten in een wok en fruit hierin de knoflook gedurende een minuut. Voeg daarna de zalmblokjes bij en roerbak dit geheel 3 minuten.
  5. Voeg vervolgens de ketjap toe, 50 ml water en de broccoli. Dit geheel samen nog even roerbakken voor nog 2 minuten.
  6. Vervolgens de rijst samen met de broccoli en zalm verdelen over de 4 borden
© 2011 - 2019 Martinq79, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recepten met broccoli: als soep, rijstschotel en ovenschotelRecepten met broccoli: als soep, rijstschotel en ovenschotelDe gezondste groente, op een andere manier klaargemaakt dan je misschien gewend bent. Als je het bekende 'aardappels vle…
Zalmsoep of zalm in de soep!Zalmsoep of zalm in de soep!Zalm is een veel gegeten vissoort en zacht van smaak. We beleggen er toastjes mee, eten het als voor- of hoofdgerecht of…
Groente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonGroente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonAls u groente gaat koken, wokken of stoven, is het handig om te weten hoeveel u per persoon moet rekenen. Tevens wilt u…
Gezond en snel eten met eenpansreceptenGezond en snel eten met eenpansreceptenNiet iedereen is een even goede kok of neemt de tijd om uitgebreid te kokkerellen, zeker niet na een drukke werkdag binn…
Eenvoudige recepten met alledaagse ingrediëntenEenvoudige recepten met alledaagse ingrediëntenNiet iedereen kan even goed koken en daar is niets mis mee, maar dat neemt niet weg dat de meeste kookboeken (en veel in…
Bronnen en referenties
  • www.voedingswaardetabel.nl

Reageer op het artikel "Broccoli: een groente vol met vitamine C"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Martinq79
Laatste update: 12-05-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!