Recepten voor koffie met alcohol en ijs
Koffie is een eeuwenoude drank die tevens samen met thee de meest gedronken drank van Nederland is. Gemiddeld drinkt een Nederlander 150 liter koffie. In de meeste gevallen gaat dit om een doorsnee kopje koffie dat op smaak gemaakt is met suiker en/of melk. Echter laat koffie zich ook prima combineren, waardoor je vele heerlijke koffievariaties krijgt voor tal van verwenmomenten. Zo kun je koffie combineren met alcohol en ijs voor een Café Liégeois of een Carribbean Coffee.
Café Liégeois
Een Luiks genot met sterke koffie, ijs en slagroom
Ingrediënten:
- 400ml roomijs
- 400ml dubbele espresso
- 1 à 2 tl suiker, suikerstroop of karamel
- 1 borrelglaasje Luikse jenever
- 100ml slagroom
- 1 tl bloemsuiker
- chocoladedecoratie zoals koffieboontjes
Bereidingswijze:
Los de suiker, suikerstroop of karamel op in de dubbele espresso. Voeg de Luikse Jenever aan de espresso toe en laat daarna het geheel even afkoelen. Klop de slagroom met een beetje suiker stijf. Doe in een hoog glas op voet 1 à 2 bolletjes vanille ijs. Schenk de espresso er overheen. Serveer het gerecht met een grote toef slagroom en een rietje. Garneer het geheel met chocoladedecoratie, zoals koffieboontjes of chocoladeschaafsel.
Variatietip:
Vervang het roomijs door mokka ijs
Koffie met roomijs en Bailey`s
Ierse koffie met een heerlijke zachte smaak
- 800 ml hete sterke koffie
- 400 ml vanille roomijs
- 225 ml Bailey's
Bereidingswijze:
Maak een pot sterke hete koffie. Verdeel de vanille roomijs over de glazen. Giet de Bailey`s over het roomijs en voeg vervolgens de koffie toe. Eventueel kan er suiker naar smaak toegevoegd worden.
Variatietip:
Voeg naast de Bailey`s een scheutje Amaretto toe.
Caribbean Coffee
Een heerlijke zomerse koffie met een beetje rum
Ingrediënten
- 1 eetlepel rietsuiker
- 1 borrelglaasje rum
- Sterke hete koffie
- 1 pakje slagroom
- chocoladeschaafsel of geraspte kokos
Bereidingswijze:
Schep in elk glas een eetlepel rietsuiker en giet daarop het borrelglaasje met rum. Roer goed door en vul dan het glas bij met sterke, hete koffie, roer tot de suiker is opgelost. Klop de slagroom op tot het net niet stijf is en voeg dit aan de koffie toe. Serveer de koffie zonder de drank te roeren. Garneer de koffie naar wens met chocoladeschaafsel of geraspte kokos.