InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Recepten met boerenjongens

Recepten met boerenjongens

Boerenjongens, rozijnen op brandewijn, is een traditionele lekkernij in veel streken van ons land. Het wordt vaak gegeten met bijzondere gelegenheden als geboortes en bruiloften. Hieronder staan drie overheerlijke recepten met boerenjongens.

De recepten


Boerenjongensmuffins

Deze ronde cakejes zijn onweerstaanbaar bij de koffie, thee of als extraatje bij het ontbijt.

Benodigdheden

  • 300 gr. bloem
  • 250 gr. donkerbruine basterdsuiker
  • 50 ml. schenkstroop
  • 75 ml. melk
  • 75 ml. vocht van de boerenjongens
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel kardemompoeder
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 1 ei
  • 1 borrelglas uitgelekte boerenjongens
  • ½ zakje bakpoeder
  • rasp van 1 citroen
  • boter
  • zout
  • een vorm voor 12 muffins

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de muffinvorm in met boter. Zeef de bloem met het bakpoeder. Voeg een snufje zout, de citroenrasp, de basterdsuiker en de specerijen toe. Meng in een andere kom het ei met de doormidden gesneden boerenjongens, de stroop, het vocht van de boerenjongens en de melk. Roer het natte mengsel door het droge mengsel. Doe dit zo kort mogelijk, klontjes zijn niet erg. Vul de bakjes van de muffinvorm voor ¾ en bak de muffins in 15 tot 20 minuten gaar.

Boerenjongens uit de oven

Dit zoete gerecht maak je met brood en slagroom. Een luxe opkikkertje voor na een stevige wandeling.

Benodigdheden

  • 300 ml. melk
  • 250 ml. slagroom
  • 40 gr. suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 4 eieren
  • 1 ciabatta of stokbrood in plakjes gesneden
  • 1 borrelglas uitgelekte boerenjongens
  • 1 vanillestokje of zakje vanillesuiker
  • boter
  • geschaafde amandelen

Voor de saus
  • 250 ml. slagroom
  • 50 gr. suiker
  • 3 eetlepels vocht van de boerenjongens
  • 1 ½ eetlepel maizena

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in. Verwarm de melk samen met de slagroom tot het net niet kookt. Haal de pan van het vuur, splijt het vanillestokje en schraap de zaadjes in het roommengsel (of voeg het zakje vanillesuiker toe). Voeg de rest van het stokje toe. Laat het geheel 10 minuten trekken en verwijder het stokje weer. Klop de eieren met de suiker schuimig. Voeg ze, al kloppend, samen met de kaneel en de boerenjongens aan het roommengsel toe. Zet de sneetjes brood rechtop in de oven schaal en giet het mengsel erover. Plaats de schaal in de oven en laat het ongeveer 40 minuten bakken.
Roer intussen de maizena met wat slagroom glad. Voeg de rest van de slagroom toe, samen met de suiker en het vocht van de boerenjongens. Verwarm de saus op een zacht vuurtje tot deze iets is ingedikt. Schenk de saus over het ovengerecht en garneer het met geschaafde amandelen.

Advocaatcrème met boerenjongens

Geserveerd in mooie cocktailglaasjes is deze advocaatcrème een bijzondere afsluiting van een maaltijd. Gewoon oplepelen is natuurlijk ook erg lekker.

Benodigdheden

  • 2 ½ dl. slagroom
  • 4-5 eetlepels advocaat
  • ½ eetlepel poedersuiker
  • 2 eiwitten
  • 1 borrelglas uitgelekte boerenjongens
  • suiker

Werkwijze

Klop de eiwitten met de poedersuiker stijf. Klop de slagroom lobbig met suiker naar smaak. Spatel de eiwitten, de slagroom, de advocaat en de boerenjongens voorzichtig door elkaar, zodat het geheel luchtig blijft. Schep de crème in een mooie kom en plaats het in de koelkast totdat het opgediend wordt.

Zelf boerenjongens maken

Boerenjongens is kant en klaar te koop, maar het is natuurlijk nog lekkerder als je het zelf maakt. Wat geduld is wel gevraagd, na zes weken zijn de boerenjongens het lekkerst.

Benodigdheden

  • 500 gr. donkere rozijnen
  • 200 gr. (kandij)suiker
  • 5 dl. inmaakbrandewijn
  • 2 ½ dl. gewone brandewijn
  • 2 dl. water
  • 2 kaneelstokjes

Werkwijze

Was de rozijnen en laat ze goed uitlekken. Breng het water samen met de suiker en de kaneelstokjes aan de kook. Roer tot de suiker helemaal is opgelost en laat het afkoelen. Schep de rozijnen in een schone glazen pot en voeg het suiker-kaneelmengsel en alle brandewijn toe. Sluit de pot luchtdicht af en laat hem, onder af en toe schudden, zes weken staan.
© 2007 - 2017 Jootje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
High tea: zoete lekkernijen om zelf te makenEen luxe high tea bestaat uit een tafel vol hartige en zoete lekkernijen. De zoete hapjes zijn eenvoudig zelf te maken.…
Oud & Nieuw receptenOm het jaar feestelijk af te sluiten hebben we meestal oliebollen en appelflappen of appelbeignets klaarstaan. Het is na…
Muffins, redders in noodMuffins, redders in noodMuffins. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. En het is een heel simpel recept, het muffin recept. Je hebt er geen d…
Recepten voor taart volgens methode MontignacAls volger van de methode Montignac is het soms lastig om een recept te vinden voor een geschikte taart. Na veel uitprob…
Schotse scones bakkenWie kent de heerlijk zoet broodjes die origineel uit Schotland komen nou niet? Vaak geserveerd bij de thee, met wat jam…

Reageer op het artikel "Recepten met boerenjongens"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Jootje
Gepubliceerd: 15-07-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!